Dan kada cela Amerika stane zbog jedne utakmice

Pre tačno 17 godina počela je jedna od najuspešnijih era u savremenom sportu, era Nju Ingland Petriotsa.

Izvor: A. Kovaèeviæ

Nedelja, 03.02.2019.

12:00

Dan kada cela Amerika stane zbog jedne utakmice
Foto: Getty Images

Do tada uglavnom epizodista NFL spektakla je na skoro anonimnim kvorterbekom, rezervistom, priredio senzaciju pobedivši najatraktivniji tim tog vremena Sent Luis Remse.

Tada 24-godišnji Tom Brejdi je zasenio Kurta Vornera i počeo eru u kojoj su Petriotsi najdominantniji NFL tim veka sa pet titula u osam finala.

"Postati profesionalac, otići iz Kaliforniji i biti ovde 19 godina... Neverovatno je. Voleo sam da igram tada, volim da igram i sada. Ništa ne uzimam zdravo za gotovo, zaista uživam", rekao je Brejdi.

S druge strane, taj poraz 3. februara 2002. je doneo dvostrukom uzastopnom finalisti potpuno drugačiji tok sudbine, samo jednu pozitivnu sezonu, sedam promena trenera i na kraju povratak u Kaliforniju.

Danas, 17 godina kasnije, dva tima se opet susreću u 53. po redu Superboulu, najspektakularnijem sportskom događaju godine u celom svetu.
Foto: Getty images
Na futurističkoj Mercedes-Benc Areni u Atlanti od 00.30 po našem vremenu u novom sudaru Petsi i Remsi će se naći u suprotnim ulogama od onih s početka 21. veka.

S druge strane, Remsi su se vratili nakon višegodišnjeg mučenja, sada opet kao tim iz Los Anđelesa su sa 13-3 predvodili NFC i na putu ka SB srušili dva sjajna tima Kaubojse i Sejntse.

Sada su Petsi ti koji predstavljaju kontinuitet i "staru školu", u svom rekordnom 11. SB, dok su Remsi mladi "lavovi" koji će pokušati da "osvete" Vornerovu generaciju i otvore novu eru NFL-a.

Dok Nju Ingland predvodi QB sa skoro dvodecenijskim NFL iskustvom, svojim devetim SB, na čelu Remsa je 24-godišnji Džared Gof koji je imao samo 7 godina kada je Brejdi osvojio prvi SB.

Slična priča je i kada je u pitanju taktika. Dok Petse predvodi stari lisac Bil Beličik, rekorder sa 9 SB kao glavni trener, a ukupno 12, s druge strane je 33-godišnji Šon Mekavej, najmlađi glavni trener u istoriji finala.
Foto: Getty images
Dovoljno je reći da je on igrao na koledžu kada i risiver Petsa Džulijan Edelman.

"Dopisivao sam se sa Beličikom posle praktično svake utakmice. Pošto smo u septembru bili bolji od Minesote napisao mi je da smo 'vrlo eksplozivni i zabavni za gledanje'. Bilo mi je veoma drago što mi je uopšte poslao poruku. To je jedna od stvari koja mi se mnogo dopada u našem poslu – bratstvo u okviru trenerske profesije. Koliko god da su momci takmičarski nastrojeni, videćete da pomažu jedni drugima. Ja sam i dalje mlad, i dalje pokušavam da shvatim kako sve funkcioniše
", rekao je Mekavej.

Petsi u SB nikad nisu iznenađenje, mada nisu bili impresivni kao što znaju da budu pa su ove sezone imali 11-5. Kao i te 2002. Ipak, klasu su opet pokazali u plej-ofu, pre svega u finalu AFC gde su spektakularnim preokretom srušili najbolji tim konferencije Kanzas Siti Čifse.

Ključni faktor ovog meča će svakako biti legendarni Tom Brejdi. On je te 2002. bukvalno počeo svoju dominaciju u NFL, a sada bi lako protiv Remsa mogla i da se okonča.

Demantovao je Brejdi mogućnost eventualnog penzionisanja nakon ovog SB, ali je pitanje da li će i u 42. godini moći da dominira ligom.
Foto: Getty images
S obzirom na brojeve koje je imao ove sezone (4.355 jardi, 29 tačdauna, 11 presečenih) jasno je da je i dalje na vrhunskom nivou, ali mnogo toga može da se promenia za nekoliko meseci.

"Volim da igram fudbal. Motivišu me ljubav prema igri i pokušaji da napredujem i budem najbolji što mogu. Iskreno volim osećaj koji donosi pobeda, uvek sam govorio o tome. Mislim da su svi ovde jednako posvećeni tome i rade sve šta je potrebno da bismo pobedili", rekao je verovatno najbolji QB u istoriji NFL.

Remsi će bez obzira na svoj moćan napad dosta pažnje posvetiti upravo odbrani jer ako nas je istorija nečemu naučila, to je da je Petriotse moguće zaustaviti samo uz konstantan pritisak nad Brejdijem.

Nije to ništa novo, ali svi porazi Petsa su dolazili upravo kada su protivnički timovi konstantno jurili Brejdija.

To je donelo Džajantsima dva Superboula u direktnim okršajima s Petsima (2008, 2012), to je omogućilo Bronkosima da ih zaustave u finalu konferencije. Jedini su koji su uspeli u tome u poslednjih pet godina.
Iako su Remsi prebogati napadačkim talentom jer protivnici ne znaju da li da više strahuju od Gofa, Toda Gurlija ili Si Džeja Andersona, ključni faktor u toj nameri biće impresivni Aron Donald koji je sjajnim igrama bio u konkurenciji za MVP-ja sezone.

"Oni imaju sjajan tim, ja moram da se borim protiv njihove defanzivne linije koja je jedna od najboljih u ligi. To je moja briga. On je sjajan igrač ali oni imaju odličnu odbranu i igrače koji mogu uvek da preseku pas i naprave intersepšn", rekao je Brejdi.

Donald je ostvario 20,5 sekova i 41 obaranje, što je jedan od najdominatnijih učinaka u modernoj istoriji NFL i Remsi su svesni da će on biti njihovo glavno oružje protiv Brejdija 41-godišnjeg.

Remsi imaju učinak 9-0 kada Donald zabeleži najmanje dva seka na utakmici, ali čak i kada nije na tom nivou, tim iz L.A. može da pobeđuje kao što je to bio slučaj sa Kaubojsima i Sejntsima.

Dok god Donald u saradnji sa Ndamukongom Suhom vrši zastrašujući pritisak na protivničku napadačku liniju, "ovnovi" mogu da kontrolišu napad rivala.
Foto: Getty images
Tu se postavlja pitanje kako će Remsi i Donald reagovati na "kontranapad", odnosno izvesnu akciju Bila Beličika na ključno oružje svog protivnika.

Da li Donald može da odoli pritisku kojem će on biti izložen i pre svega da li je Suh sposoban da iskorači i on zaustavi Brejdija.

Petsi će svakako pokušati da ih se reše brzim kretanjem lopte što znači dosta posla za Edelmana i Džejms Vajta, ali i Roba Gronkovskog koji je uvek glavna Brejdijeva meta u bitnim trenucima, a Petsi imaju problema sa čuvanjem tajt-endova.

Kao i uvek u plej-ofu sa posebnom pažnjom će se posmatrati saradnj Brejdija i Edelmana, jer kada on ima više od 55 jardi na meču, Petsi imaju skor 10-1. Kada je ispod 55, onda su na 2-4.

A ako neko zna da reši meč u jednoj akciji, onda je to Brejdi. Pogledajte svih pet Superboulova koje je osvojio.
Foto: Getty Images
Drugi važan faktor ovog meča biće igra trčanjem, pre svega Petsa. Iako imaju Brejdija, raninbekovi su vodeli Nju Ingland do SB i to oružje će im biti vrlo važno i u finalu.

Remsi su bili tek 23. tim lige u regularnom delu sezone protiv igre trčanjem, ali su se značajno popravili u plej-ofu ograničivši Dalas na samo 50 jardi, a Nju Orleans sa 48.

Remsi imaju jedan od najeksplozivnijih napada lige pa će Petsi pre svega gledati kako da ga "uguše". Petsi imaju konkretan odgovor za Gofa, pa ako Gurli ne bude na svom nivou, teško da će u L.A. biti šampionske parade.

"Cela utakmica je veća od mene. Ne svodi se samo na mene. Zašto Tod ne dobija loptu? Tašto je to tako? Zato što je lopta jedna, a tu je 11 momaka. Svi imamo padove, ali uživate više kada uradite nešto sjajno ili ostvarite uspeh. Znam ko sam, dobro se osećam u svojoj koži. Najbolji sam na svojoj poziciji. Takav sam celog svog života, tako da ću nastaviti da težim tome da budem još bolji. Znam šta mogu", rekao je Gurli.
Foto: Getty Images
Gurli je sposoban da se probija kroz linije, dok je u dubini konstantna opasnost Brendin Kuks, koji sa lakoćom uspeva da izbori ometanje hvatača.

S obzirom da bi mogau da ga čuva Džej Si Džekson, koji ima problema sa takvim situacijama u svojoj ruki sezoni, to može biti izuzetno pogubno za Petse.

Izuzetno bitan za tok meča biće sami start utakmice, jer kada rano stignu do vođstva, Petriotsi su potpuno drugačiji tim, skoro nepobediv.

A furiozan početak "Patriota" će svakako da izvrši dodatni pritisak na mlade i neiskusne Remse i uzdrmaju Gofa i Gurlija koji su sigurno već pod ogromnim pritiskom.

Dok su Petsi uprkos brojnim dešavanjima tokom SB nedelje ostali maksimalno fokusirani, deluje da je to isto iskustvo pomalo opilo Remse.
Foto: Tanjug/AP Photo/John Bazemore
Zato će već bacanje novčića za određivanje prvog napada biti interesantno, a ako se kladite na to, igrajte da će Petsi izabrati loptu ako budu uspešniji.

Ovo je prvi susret dva tima od decembra 2016. kada su Petsi slavili 26:10. Nju Ingland je dobio tri od poslednja četiri duela, ali sada ih čekaju potpuno drugačiji Remsi.

"Svi su umorni i iznureni, ali u isto vreme, pred vama je jedna od najvećih prilika u životu. To je nešto što ćete pamtiti celog života i zaista se nadam da ćemo to iskoristiti. Remsi imaju odličan tim. Igraju dobro u svim linijama, kao i ostali timovi sa kojima smo se sastali u Superboulu. Teško je pobediti u toj utakmici", zaključio je čovek koji je pet puta pobedio.

Inače, Petriotsi od 2001. imaju 16-1 u plej-of utakmicama sa timovima s kojima se nisu sastajali tokom te sezone.

Pobedom bi oborili rekord Pitsburg Stilersa sa najviše trijumfa u plej-ofu u istoriji NFL – 37. Takođe bi se izjednačili sa Stilersima po rekordnom broju Superboulova – 6.

Hleba i igara

Foto: Getty images
Dok su regularna sezona i plej-of maksimalno posvećeni ovoj jedinstvenoj igri i uzbuđenju koje donosi, Superboul je odavno prevazišao granice sporta.

Superboul je najveći sportski događaj na svetu ali ne samo zbog same utakmice i borbe dva tima za tofej Vinsa Lombarija, već kompletnog paketa koji ga uključuje.

Tako se osim 70.000 gledalaca na 1,5 milijardi dolara vrednoj areni u Atlanti očekuje i nekoliko stotina miliona gledalaca ispred TV ekrana širom sveta.

Prosečna cena karte za SB nedelju dana pred utakmicu je 3.860 dolara, "stradaće" 1,4 milijardi pilećih krilaca i popiti se skoro milijardu litara piva.
Kao i uvek, u centru pažnje su i čuvene Superboul reklame, a 30 sekundi tokom utakmice košta čak 5.000.000 dolara.

Ipak, glavna cifra u vezi sa SB je sledeća – procenjuje se da će Amerikanci tokom vikenda prokockati oko 6.000.000.000 dolara. Da, šest milijardi!

Ne zaboravimo ni zabavu na stadionu. Himnu SAD pred početak SB izvešće Gledis Najt, poznata pod nadimkom "Carica soula", osvajačica sedam Gremija koja je na listi 100 najboljih pevača svih vremena u izboru magazina "Roling stoun".

Koncert na poluvremenu će imati grupa "Marun 5", te reperi Trevis Skot i Big boj.

Ko će osvojiti LIII Superboul? Budite uz B92 od ponoći i saznajte. A. Kovačević

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: