NBA borba za prvi veliki ugovor

Sport je biznis, a na samom vrhu te piramide je NBA liga. Milijarde dolara cirkulišu svake sezone, a dok se ljubitelji košarke tek upoznaju sa novim igračima, oni se prvih nekoliko godina bore za što bolji prvi veliki ugovor.

SAD
Podeli

Rukiji od svojih timova inicijalno dobijaju dvogodišnje ugovore, maksimalan je kod prvog pika oko 9.5, kod desetog oko 3.5 miliona dolara, dok poslednji pik prve runde dobija samo 1,6 miliona $ za dve sezone.

Međutim, timovi imaju opciju da već nakon prve sezone potpišu produženje na još jednu godinu, a nakon druge i na četvrtu u sličnoj vrednosti kao prve dve.

Tada počinje rat za milione. Teško je dobiti garantovan maksimalan ugovor pored starosedelaca, te ekipa koje pokušavaju da što više uštede u 'seleri kepu'.

Tako je recimo najbolji trojkaš NBA lige Stefen Kari prošle godine izabrao da produži saradnju sa Voriorsima ispred opcije da bude ograničen agent, te za četiri godine dobio 'samo' 44 miliona dolara. Samo četiri manje je dobio DeMar DeRozan u Reptorsima.

Proteklih godina su tek pojedinci dobijali više od 70-80 miliona dolara, a tako je bilo i ovog leta.

Ove godine igrači koji su u NBA došli 2010. godine su se borili za nove ugovore, a na njih je ukupno otišlo 557 miliona garandovanih dolara. Čak 41% (239 miliona) pokupili su igrači koji su u NBA došli iz Kentaki Vajldketsa.

Najveće ugovore od svih imaju Pol Džordž i Džon Vol, ali su oni među retkima koji su od Indijane i Vašingtona dobili petogodišnje. Džordž je plaćen 95 miliona, a propustiće sledeću sezonu. Vol je dobio 85.

Novac lako ide i u džepove centara. DeMarkus Kazins je prošlog septembra uzeo 62 miliona na četiri sezone u Sakramentu, a prethodnih sezona tako su prolazili Roj Hibert i LaMarkus Oldridž.

Najveći ugovor ovog leta potpisao je Erik Bledso sa Finiks Sansima za 70 miliona dolara. Među najplaćenijima su još Gordon Hejvord (bio efikasniji od Džordža prošle sezone), Derik Fejvors (iako je bio u drugom planu u Juti prethodnih godina), Leri Sanders (drugi bloker lige) i Ejveri Bredli. Njihovi ugovori se kreću u rasponu od 30 do 65 miliona dolara.

Garantovane ugovore dobila su samo dvojica igrača iz druge runde drafta 2010, Lendri Filds i Lens Stivenson, dok je samo Luk Bebit iz prve runde koji nije dobio garantovan novac.

Kako je prošla klasa 2008?

Draft iz 2008. godine bio je jedan od najjačih u poslednjoj deceniji, doveo je u NBA Derik Rouza, Rasela Vestbruka, Kevina Lava, Danila Galinarija, Bruka Lopesa, O Džej Meja, Majkla Bizlija, Erika Gordona...

Većina od pomenutih igrača su danas superstarovi svojih ekipa, Derik Rouz je bio MVP lige 2010. godine, ali od tada ima problema sa povredama. On je Bulsima za produženje ugovora uzeo 95 miliona dolara.

Slična je situacija sa Rasel Vestbrukom koji je Tander koštao oko 80 miliona dolara iste sezone, a obojica su dobila naravno maksimalne ugovore.

Na četvorogodišnji ugovor sa Minesotom se odlučio Kevin Lav, uz opciju da otkupi poslednju godinu, a dobio je 62 miliona dolara. On je računao na to da Vulvsi neće biti konkurentni u borbi za titulu, pa je tako ovog leta izborio trejd u Klivlend.

Iako je daleko manja zvezda od Lava, mada jednako važan šraf u svom timu, Bruk Lopes je od Netsa dobio 60 miliona na četiri godine.

Garantovan ugovor nakon ruki novca dobio je i Danilo Galinari, kome su Nagetsi platili 42 miliona dolara nakon što su ga doveli iz Njujorka. O Džej Mejo je ispucao kompletan ugovor sa Milvokijem pa tek onda potpisao novi, trogodišnji za 24 miliona dolara.

.

Sport

Tomas Morgenštern – Jutarnja zvezda iz Filaha

Vest o njegovom povlačenju rastužila je mnoge, ali nije toliko neočekivana. Padovi koje je imao tokom poslednje sezone ostavili su veliki trag na njega, ali su se svi ljubitelji ski skokova nadali da neće označiti kraj njegove karijere. Tomas Morgenštern je bio veliki šampion, istina je da i dalje to jeste, i zaslužio je da mnogo više od obične vesti na kraju blistave karijere, zbog svega onoga što je doneo svom sportu u poslednjih 12 godina...

Jelena Trajković subota 27.09. 09:00 Komentara: 13

Ima li etike u sportu?

Etika sporta, ili ono što se danas sve češće naziva bioetikom sporta, obuhvata u užem smislu kritičko razmatranje dopinga, mita i korupcije u sportu, ali i problem medicinskoetičkih principa, recimo, princip informisanog pristanka upućen povređenom sportisti od strane sportskog lekara, kao i razmatranje etičkih dilema u izboru između kvalitetnog medicinskog oporavka i brzog oporavka sportiste radi što bržeg vraćanja na teren.

Željko Čačija sreda 17.09. 10:47 Komentara: 12

Da li ste spremni? Počinje NFL!

Ako je teže dočekati početak nekog takmičenja pored FIFA Svetskog prvenstva to je svakako NFL za ljubitelje američkog fudbala.

Od februara do septembra je više od pola godine iščekivanja nove sezone koja svake godine donosi neka nova imena, velika iznenađenja ali i razočaranja.

Veoma je teško predvideti kako će se kretati jajasta lopta kada padne na tlo, pa je isto tako veoma teško predvideti kako će se kretati NFL sezona.

Aleksandar Kovačević četvrtak 4.09. 12:00 Komentara: 71

Transferi na Ostrvu: Anhel i tradicija duža od veka

Poslednji dan letnjeg prelaznog roka je pred nama, a nešto kasnije očekuju nas velika uzbuđenja na fudbalskom tržištu.

Iako je širom Evrope bilo nekoliko spektakularnih transfera tokom poslednjih mesec dana, zbog velikih sportskih događaja ovog leta, stekao se utisak da ipak nije bilo dovoljno zanimljivo.

Međutim, najveća uzbuđenja očekujemo poslednjeg dana kada će veliki broj fudbalera promeniti klubove, a milioni se slivati sa računa na račun, kako klupskih, tako i ličnih i menadžerskih.

Nikola Đukić ponedeljak 1.09. 10:00 Komentara: 7