Marko Grilc, najbolji snouborder regiona

Ekstremni sportovi su poslednjih godina sve popularniji u Srbiji, i baš zato ćemo vam predstaviti najbolje u većini disciplina u regionu. Počinjemo od snouborda, u kojem je, što se tiče zemalja bivše Jugoslavije, najbolji Marko Grilc iz Slovenije. Grilc, kojem je specijalnost big er, se tim sportom bavi od svoje osme godine, a za sada mu je najveći uspeh trijumf na otvaranju sezone Svetskog kupa u Londonu, a sigurno je da ima još mnogo toga da pokaže u tom sportu...

Jelena Trajković Slovenija
Podeli

Put do snouborda vodio je preko skejtborda, zahvaljujući roditeljima i bratu sa kojima je mnogo vremena provodio na snegu. U početku mu je brat bio idol, kasnije je to bilo mnogo snoubordera na koje je želeo da se ugleda i koje je pratio.

Veoma rano sam počeo da se bavim skejtbordom jer živim u gradu i to me je prvo 'uhvatilo'. Moja porodica je oduvek bila orjentisana ka skijanju, pa smo mnogo vremena provodili na snegu i tako sam upoznao snoubord. Tada me je to više zainteresovalo od skejtborda i tako sam sa već osam godina počeo time da se bavim“.

Put do najprestižnijih takmičenja u snoubordu je bio dug, ali je zahvaljujući odličnim rezultatima na juniorskim šampionatima lakše do njih došao.

Kao klinac sam još bio uspešan na juniorskim Svetskim prvenstvima, a to mi je otvorilo vrata za ulazak na tu celu snoubord scenu. Mnogo sam trenirao i uvek sam se trudio, pa sam i dobijao pozivnice za velika takmičenja. Ali, uvek moraš da napreduješ, jer su mladi takmičari uvek gladni uspeha, a ti moraš istim tempom sve da ispratiš“.

Ove sezone slovenački snouborder je trijumfovao u Londonu, na takmičenju Svetskog kupa, ali potom nije ostvario neke zapažene rezultate na ostalim velikim takmičenjima, Svetskom prvenstvu i Zimskim ekstremnim igrama.

Na početku sezone sam pobedio na Svetskom kupu u Londonu, i onda sam se mnogo puta uvrstio među prvih pet do deset takmičara. To su dosta dobri rezultati, samo u nekim trenucima nisam imao sreću ove sezone, tako mi se čini. Uvek mi je malo falilo da bih se uvrstio na vrh, ali sam bio boljoj formi nego ranije“.

Od svih trofeja koje je tokom karijere osvojio jedan se, ipak, izdvaja...

Najponosniji sam na pobedu u „Air & Style“ takmičenje u Insbruku prošle godine. Uz to, ponosan sam i na još neke projekte, kao što je moj film „Grilo-mentarac““.

Sastavni deo snouborda su trikovi, a da bi takmičar ostao u vrhu stalno mora da bude inovativan po tom pitanju, a toga je svestan i Grilc.

Trikovi u snoubordu vrlo brzo napreduju, a na Zimskim ekstremnim igrama je Norvežanin Torsten Horgmo napravio tripl kvork, što znači trostruki salto sa obrtima, i sigurno je da će to sada mnogi početi da izvode. Evolucija snouborda je takva da sve ide napred, a da bi ostao u vrhu i ti moraš da održiš korak“.

Od početka karijere slovenački snouborder je član najveće svetske kompanije za proizvodnju opreme Barton, a zanimljivo je da poslednje četiri godine radi i na dizajniranju bordova i garderobe.

Barton nam daje mogućnost da sami dizajniramo neke stvari i zato i to radim. I svaki put se obradujem kada vidim svoju ideju, svoj bord, koji neko kupi i vozi po celom svetu. To mi podjednako znači kao i sva takmičenja i snimanja filmova“.

Kao što je već rečeno, pored svih rezultata u snoubordu, Grilc je poznati i po brojnim filmovima, među kojima su i „91 words for snow“, „Gap session“, „Draw the line“, „Thanks in advance“, „Overseas“ i „Grilo-mentarac“.

Tokom takmičenja se sve svodi na jedan trik, a taj najviši nivo na kojima ih izvodiš ne dolazi do izražaja. U filmovima se vidi ta kreativnost, ideja, stil, kako borda, tako i šireg znanja sporta. Zbog toga sam snimao sve te filmove, a to i još uvek radim. Takmičenja su jedan oblik snouborda, a filmovi potpuno druga, a tako se pokazuje šire znanje“.

Jedan od glavnih partnera Marka Grilca na putu do vrha je i kompanija Red Bull, koja poseban akcenat daje na ekstremne sportove.

Neverovatno je kako je Red Bull ušao u te ekstremne sportove i da je baš ta kompanija 'kriva' za to što su se razvili do te mere. Već skoro 20 godina oni podržavaju sportiste kakav sam ja i ideje koje su najluđe oni ostvaruju. I upravo zbog takvih ideja su svi ti sportovi tu gde su danas. Neki projekti koje je Red Bull izveo prošlih godina su postali svetski poznati i tim našim sportivima su dali mogućnost da se probiju ispred nekih tradicionalnih“, rekao je Marko Grilc za B92.

Sport

Moto GP: Neizvesna sezona u najavi

Pod reflektorima na stazi “Losail“ predstojećeg vikenda Velikom nagradom Katara počinje novi Moto GP šampionat, koji preti da bude jedan od najzanimljivijih ikada. Na stazi ćemo u kraljevskoj klasi videti čak četvoricu šampiona te kategorije, što skoro nije bio slučaj jer je u prethodnih deset godina Valentino Rosi osvojio sedam titula. 'Doktor' u novu sezonu ne ulazi kao favorit, ali, ako smo nešto naučili u njemu, to je da ga nikada ne treba isključiti iz borbe za podijume, pobede, pa i titulu...

Sportska redakcija B92 četvrtak 17.03. 23:42 Komentara: 3

Ne tumbaj, fudbal!

Tajna popularnosti „najvažnije sporedne stvari na svetu“ leži i u konzervativnosti „Internacionalnog borda“ koji pravila menja teško i retko, i nema razumevanja za uvođenje moderne tehnologije kao pomoći sudijama...

Sportska redakcija B92 nedelja 13.03. 10:52 Komentara: 33

Red Bull Cliff Diving: Tri sekunde za večnost

Predstojećeg vikenda u Čileu startuje ovogodišnje izdanje Red Bull Svetske serije u skokovima u vodu. 12 najboljih svetskih takmičara iz osam zemalja od Rapa Nuija kreće u borbu za najveće priznanje u sportu u kojem tri sekunde označavaju večnost, a i najmanja greška može da košta mnogo. Ove godine turneja ima sedam stanica na tlu Severne, Srednje i Južne Amerike, i Evrope, a svaka garantuje veliku borbu do poslednjeg trenutka…

Sportska redakcija B92 četvrtak 10.03. 22:06 Komentara: 5

Đoković na čelu kolone, ko mu preti?

U Indijan Velsu se održava „BNP Paribas Open“, prvi od devet turnira iz Masters 1000 serije. Prošle sezone senzacionalni pobednik bio je veteran Ivan Ljubičić, ali teško da će ove godine neko izvan Top 20 ponovo biti šampion. Jednostavno, konkurencija je i suviše jaka. Đoković, Federer i Nadal podrazumevaju se kao favoriti, Mari još tuguje za Melburnom ali je uvek opasan, Soderling i Ferer igraju izvanredno cele sezone, prati ih Endi Rodik, vraća se Huan Martin del Potro, a teniski svet ove zime osvežili su Miloš Raonić i Aleksandr Dolgopolov.

Saša Ozmo sreda 9.03. 22:59 Komentara: 26