Ko su junaci i tragičari Igara u Sočiju?

Zimske olimpijske igre u Sočiju završene su u nedelju, a kao i sve prethodne imale su svoje junake i tragičare.

Izvor: JT

Utorak, 25.02.2014.

12:58

Default images

Igre u Sočiju ostaće upamćene kao najskuplje u istoriji, pošto su Rusi uložili više od 50 milijardi dolara u organizaciju.

Domaći sportisti odužili su im se sjajnim rezultatima, pošto su osvojili 33 medalje, od kojih 13 zlatni, ali u istoriju ulaze Norvežani.

Bijatlonac Ole Ejnar Bjerndalen postao je najuspešniji zimski olimpijac svih vremena sa dva zlata u Sočiju i ukupno 13 medalja. Kod dama, Marit Bjergen je u skijaškom trčanju sa tri najsjajnija odličja svoj broj medalja dovela do deset i tako se izjednačila na prvom mestu večne liste.

S druge strane, među gubitnicima su jedan od najboljih snoubordera svih vremenea Šon Vajt i Aksel Lund Svindal, trenutno vodeći u generalnom plasmanu Svetskog kupa. Njih dvojica su pognutih glava napustili Soči, bez ijedne medalje, iako su se one od njih, bez sumnje, očekivale.

Ole Ejnar Bjerndalen

Beta/AP Photo/Kirsty Wigglesworth
Norveški bijatlonac je postao najuspešniji učesnik Zimskih olimpijskih igara u istoriji trijumfom u sprintu prvog dana u Sočiju, a potom i u mešovitoj štafeti. Bjerndalen je preuzeo štatetu u trećoj seriji kada su Norvežani imali zaostatak od jedne sekunde, a predao ju je Emilu Hegleu Svendsenu sa prednošću 43,1 sekunde. Svendsen je rutinski priveo trku kraju i tako pretekao rekord sunarodnika Bjerna Delija sa osam zlata, četiri srebra i jednom bronzom. Bjerndalen, koji imao i 19 titula svetskog šampiona, osvojio je svoje prvo zlato na Igrama u Naganu 1998.

Marit Bjergen

Beta/AP Photo/Matthias Schrader
Da Norvežani u potpunosti obeleže Igre u Sočiju postarala se Marit Bjergen, koja je postala najuspešnija sportistkinja u istoriji Zimskih olimpijskih igara. 33-godišnja je otvorila Igre trijumfom u skijatlonu, potom je bila najbolja u timskom sprintu sa sunarodnicama, pre nego što je na 30 kilomnetara osvojila svoje šesto zlato i desetu medalju na Igrama ukupno. Na taj način ona je izjednačila rekord Stefanije Belmondo i Raise Smetanine.

Holandski brzi klizači

Beta/AP Photo/Matt Dunham
Brzo klizanje bilo je obojeno u narandžasto u Sočiju, tačnije u Adler Areni. Trijumfima u osam od 12 disciplina i sa 23 medalje u brzom klizanju, rezultati holandskih klizača su bili neverovatno. Od dodavanja timske potere u program Igara u Torinu 2006. godine, Holanđani nisu uspevali da osvoje zlato u jednoj od konkurenciji, ali se to promenilo u Sočiju, pošto su osvojili oba zlata, uz olimpijski rekord.

Darija Domračeva

Beta/AP Photo/Felipe Dana
Pre Igara u Sočiju, Belorusi su imali samo tri zlata na svim prethodnim, a onda je na scenu stupila bijatlonka Darija Domračeva. Domračeva je trijumfovala na 12,5 kilometara masovnim startom, poteri na 12,5 kilometara i individualnoj trci na 15 kilometara i tako došla do ’het-trika’ zlata. Takođe je postala prva žena koja je osvojila tri zlata u bijatlonu na istim Zimskim olimpijskim igrama.

Nemački sankaši

Beta/AP Photo/Michael Sohn
Nemačka u Sočiju nije osvojila kao tim toliko medalja kao što se očekivalo, ali su sankaši odradili svoj posao za medalju, bukvalno. Trijumfovali su u svim konkurencijama i postarali se za apsolutnu dominaciju. Feliks Loh bio je najbolji kod muškaraca, a Natali Gajsenberger kod žena, dok su Tobijas Arlt i Tobijas Vendl slavili u konkurenciji parova. Tu nije bio kraj pošto su njih četvroro zajedno slavili i u štafeti.

Šon Vajt

Beta/AP Photo/Jae C. Hong
Posle zlata u halfpajpu iz Torina i Vankuvera od Šona Vajta se očekivalo isto i u Sočiju, ali on nije bio ni blizu tog ostvarenja. Pre Igara u Sočiju pojavile su se informacije da ga kolege ne vole, a potom se u poslednji trenutak povukao iz takmičenja u sloupstajlu. Kada je došlo vreme za halfpajp, Juri Podlačikov iz Švajcarske je bio bez premca, a Vajt ni blizu, pošto je napravio toliko grešaka da je morao da se zadovolji četvrtim mestom.

Aksel Lund Svindal

Beta/AP Photo/Gero Breloer
Aksel Lund Svindal je na otvaranju Igara u Sočiju nosio zastavu Norveške i bio je među glavnim kandidatima za trijumf u brzinskim disciplinama u alpskom skijanju. Svindal je bio u odličnoj formi pre dolaska u Soči, a takođe je vodeći u generalnom plasmanu Svetskog kupa, kao i svojim glavnim disciplinama, spustu i superveleslalomu. Međutim, u Sočiju nije osvojio nijednu medalju, a učestvovao je na tri trke. Bio je četvrti u spustu, sedmi u superkombinaciji i sedmi u superveleslalomu. Propustio je trke u tehničkim disciplinama zbog problema sa alergijom.

Ruski i američki hokejaši

Beta/AP Photo/Mark Humphrey
Pored Kanađana, ruski i američki hokejaški timovi bili su favoriti u Sočiju. Od Rusa, koje je predvodio Aleksander Ovečkin, očekivalo se zlato i ništa manje, a oni su poklekli već u četvrtfinalu, kada su bolji od njih bili Finci. I Amerikancima su na put stali Finci, pošto su ih pobedili u borbi za bronzu, ali je tim Sjedinjenih Država dan ranije izgubio borbu sa Kanađanima, koji su bez sumnje zasluženo došli do zlata.

Junaka i tragičara je bilo još, ali smo mi izabrali najveće. Ako vaši nisu na listi, podelite sa nama zašto su oni na jedan ili drugi način obeležili Zimske olimpijske igre u Sočiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: