Kolumbija – Engleska 1:1 (1:1) (penali 3:4)

Reprezentacije Engleske plasirala se u četvrtinu finala Svetskog prvenstva pošto je posle boljeg izvođena jedanaesteraca eliminisala Kolumbiju.

 Mina 90+3' - Kejn 57(p)
  COL   ENG  
  1 (3) : 1 (4)  
KRAJ! Englezi sa penala do četvrtine finala!
Englezi na kraju ipak odlaze dalje i dolaze u priliku da ponove uspeh iz 1990. kada su stigli do polufinala. Takođe, izjednačili su rezultat od pred 12 godina iz Nemačke, ali i ublažili ispadanje u grupi u Brazilu 2014.

Epitet junaka poneo je rezervista Erik Dajer, pogodivši odlučujući penal. Međutim, najpre je Džordan Henderson promašio, ali su mu se potom revanširali Mateus Uribe i Karlos Baka.

'Tri lava' će mesto među četiri najbolje ekipe planete igrati protiv Švedske sedmog jula protiv Švedske.
Penali: 3:4
Falkao O – Kejn O
Kvadrado O – Rašford O
Murijel O – Henderson X
Uribe X – Tripije O
Baka X – Dajer O
U znaku broja devet
120' – Penali!
Poslednjeg učesnika osmine finala Svetskog prvenstva saznaćemo posle udaraca za bele tačke.
118' – Ospina hrabro
Kvadrado oštro faulira Sterlinga, Rouz centrira, ali Ospina hrabro izlazi i boksuje loptu u polje.
115' – Dobra šansa za Dajera!
Nastavljaju Englezi da prete posle ubačenih lopti, odnosno kornera. Tripije šalje loptu na peterac, Dajer ostaje usamljen, ali šalje loptu glavom daleko preko prečke. Zaista odlična situacija za Englesku.
115' – Dobra šansa za Dajera!
Nastavljaju Englezi da prete posle ubačenih lopti, odnosno kornera. Tripije šalje loptu na peterac, Dajer ostaje usamljen, ali šalje loptu glavom daleko preko prečke. Zaista odlična situacija za Englesku.
113' – Poslednje izmene
Vuče Sautgejt i poslednjih potez, želi pobedu pre penala. Umesto defanzivca Kajla Vokera ulazi napadač Markus Rašford.

S druge strane, Pekerman uvodi Kristijana Sapatu kao svoju četvrtu izmenu.
111' – Odličan pokušaj Rouza, zamalo pored gola
Englezi su zaigrali daleko bolje u drugom produžetku, a rezervista Rouz mogao je da izraste u junaka. Odlično se ubacio iz prvog plana i pokušao da iz veoma teške pozicije pogodi dalju 'malu' mrežu, ali lopta još jednom završava zamalo pored stative.
107' – Vardi u šansi, ali...
Englezi prvi prete u drugom produžetku. Vardi šutira posle duge lopte, Ospina brani, ali pomoćni arbitar u međuvremenu diže zastavicu.
106' – Počeo drugi produžetak
Negde u Kolumbiji...
105' – Kraj prvog produžetka
Prvi produžetak je gotov, da li ćemo ponovo gledati penale?
104' – Pokušava i Falkao
Kolumbijci daleko ofanzivniji, a nastavljaju i dalje da prete uglavnom posle centaršuteva. Pokušava i Falkao glavom, takođe pored okvira.
102' – Nova izmena
Izlazi Ešli Jang, a ulazi Deni Rouz.
100' – Ponovo Mina
Opet preti Mina posle skoka, ali sada pored stative.
96' – I jedni i drugi oprezni
Očekivano, nijedan od dveju selekcija ne srlja previše u nastavku meča, s tim da Kolumbijci deluju nešto konkretnije, pre svega zbog psihološke prednosti posle kasnog izjendačenja.
Mina kao Kloze
92' – Ko će imati više nerava, ali i sreće?
Počeo je prvi produžetak. Kolumbijci su izvršili dve izmene, Englezi imaju pravo na još dve promene.
Produžeci!
Nije delovalo da će Kolumbijci uspeti da se spasu, ali je onda na scenu stupio sjajni defanzivac Barselone i nastavio da igra turnir života.

Prosto neverovatno zvuči da je ovo bio prvi udarac iz ugla za Kolumbiju. Igra se još u Moskvi.
90+3' – GOOOOOL! Opet Mina! 1:1!
Spektakularan pokušaj rezerviste Uribea bio je samo uvod u najdramatičniju moguću završnicu, pošto je Pikford fenomenalnom paradom izbacio u korner, prvi na meču za Kolumbiju!

Kvadrado je izveo udarac iz ugla, a neverovatni Jeri Mina još jednom bio najviši u skoku i svojim trećim pogotkom na ovom Mundijalu doneo barem još pola časa fudbala. Pokušao je Tripije da reaguje na liniji, ali se lopta od prečke ipak odbila iza linije – 1:1!
90' – Tri minuta nadoknade
Igraće se još 180 sekundi, slede ataci Kolumbije za sve ili ništa...
86' – Sve manje vremena za Kolumbijce...
U međuvremenu je udarac dva puta oprobao i Falakao, ali bez previše opasnosti po Pikforda. Sve manje vremena za promenu rezultata...
82' – Velika šansa za Kolumbiju!
Prva velika greška Engleza, konkretno Kajla Vokera, posle čega Kolumbijci propuštaju najbolju priliku za izjednačenje!

Huan Kvadrado dobio je loptu na ulasku u kazneni prostor, namestio se i gađao bliži, gornji ugao, ali veoma, veoma loše.
80' – Izmena na obe strane
Pekerman pred poslednjih deset minuta uvodi Mateusa Uribea, dok Sautgejt odgovara uvođenjem Erika Dajera umesto Alija.
79' – Englezi ponovo traže penal
Poput Sterlinga, Džesi Lingard brzo trči kontru i pada u kaznenom prostoru posle starta Mine, i Englezi ponovo traže penal. Ali, Gajger sada samo odmahuje rukom.
75' – Kolumbija pojačava
Kolumbijci napokon pojačavaju intenzitet igre i počinju sa konstantnim napadima, ali to Englezima ostavlja dosta prostora za kontra napade. Prvi je to pokušao da iskoristi Sterling, ipak odbrana Južnoamerikanaca reaguje na vreme.
72' – Engleska kontroliše igru
Iako je bilo očekivano da u potpunosti preuzmu kontrolu, osim previdnog poseda na sredini terena i nekoliko sporadničnih pokušaja, Engleska deluje poprilično sigurno i bliža je pobedi.
67' – Kolumbijci sve nervozniji
Navrzli su se Kolumbijci na Gajgera posle dosuđenog penala za protivnika, pa su posle gotovo svake njegove odluke nastavljali da prigovaraju, a sve se završilo žutim kartonima za Falkaa i Baku.
63' – Englezi su mogli da reše sve!
Nastavili su Ostrvljani sa napadima i posle vođstva, a opet ih je malo delilo od toga da, možda, i reše pitanje pobednika. Bamidele Ali se odlično kreatao i uspeo je da se iskrade na drugu stativu, ali, poput Kejna, nije pogodio okvir gola udarcem glavom.
61' – Pekerman reaguje, Baka na terenu
Argentinac na klupi Kolumbije odmah reaguje i na teren umesto Lerme šalje napadača Karlosa Baku.
Istorija. Šesti gol, treći iz penala. Hari Kejn
57' – GOOOOOL! Kejn kao 'špricer'! Engleska vodi!
Dugo su trajali protesti Kolumbijaca, i to poprilično žustri, ali arbitar iz Sjedinjenih Američkih Država je bio toliko siguran da nije želeo da pregleda snimak koji mu šalje VAR, a može se reći da nije pogrešio.

Loptu je na belu tačku namestio Hari Kejn i rutinski poslao Ospinu u jednu, a nju u drugu stranu za zasluženo vođstvo 'Gordog Albiona' – 0:1!
54' – Penal za Englesku!
Opasno je bilo posle novog centaršuta Janga, ali su prava uzbuđenja sledila posle intervencije Kristijana Sančesa, odnosno udarca iz ugla.

Isti igrač našao se u duelu sa Kejnom, obostrano povlačenje trajalo je određeno vreme, ali je onda Kolumbijac bukvalno naskočio na centarfora Totenhem Hotspura, a Mark Gajger odmah pokazao na belu tačku!
Nije daleko od istine...
50' – Ista meta, isto odstojanje
Ništa se nije promenilo ni u uvodnih pet minuta nastavka. Englezi i dalje drže loptu, a Kolumbijci čekaju kontru.
46' – Počelo drugo poluvreme!
Krenula je igra u drugih 45 minuta, a izmena na obe strane na pauzi nije bilo.
Statistika prvog poluvremena:
Sporni momenat
Poluvreme: Englezi daleko bolji
Engleska ima za čime da žali posle uvodnog dela susreta, iako svakako nismo gledali previše zanimljiv fudbal u tačno 50 minuta fudbala.

Najbolju priliku propustio je Hari Kejn, kada u 16. minutu nije uspeo da pogodi praznu mrežu, iz nimalo jednostavne pozicije, posle centaršuta Kevina Tripijea.
47+2 – Šansa Engleza za kraj
Odmah u sledećem napadu odgovaraju i Englezi. Ponovo je bilo opasno posle ubacivanja sa strane, ali Dejvison Sančes maestralno reaguje u poslednji čas na ivici peterca, dok Sterling pod pritiskom loše zahvata loptu u nastavku akcije i ona odlazi visoko preko prečke
45+1 – Kolumbijci napokon u gol
Uspevaju u prvom minutu nadoknade vremena Kolumbijci da uposle golmana Evertona. Huan Kintero šutira sa velike udaljenosti, a Pikford lako hvata njegov snažan pokušaj.
43' – Čeka se poluvreme
Posle nešto duže pauze posle slobodnjaka, oba tima kao da su čekala poluvreme.
38' – Tripije tik pored stative, Amerikanac 'mekog srca'
Džeferson Lerma ruši Kejna u izuzetno opasnoj poziciji, na 17, 18 metara od gola, ali bi daleko veći problem mogao da se dogodi prilikom nameštanja živog zida. Međutim, Vilmar Barios nekako dobija samo žuti karton zbog udaranja Džordana Hendersona glavom.

Prekid je na kraju, posle više od četiri minuta pauze, izveo Tripije, a lopta završila tik pored stative.
34' – Pikford bez posla
Ekipa Hosea Pekermana tek povremeno usepa uopšte i da pređe na polovinu rivala, koji na deset minuta do odlaska na odmor nema nijedan udarac u okvir gola Džordana Pikforda, već su sva tri završila poprilično daleko od mreže rivala.
Za sada, najbolja šansa na meču
"Na krkače"
29' – Varnice između Falkaa i Tripijea
Radamel Falkao Garsija pada posle duela sa Kevinom Tripijeom, koji je smatrao da se 'El Tigre' bacio. To je iznerviralo kapitena Kolumbije, a dalji sukob sprečio je glavni arbitar.
24' – Englezi ponovo drže loptu
Engleska vraća loptu većinski u svoj potez ubrzo, ali se Kolumbija daleko bolje brani nego u uvodnim minutima.
20' – Tempo opao
Posle nešto energičnijeg početka, pre svega Engleza, došlo je do manjeg pada tempa, pa sada gledamo uglavnom opreznu igru na obe strane.
Kolumbija nikada nije pobedila Englesku...
16' – Velika šansa za Harija Kejna!
'Gordi albion' nimalo nije menjao pristup, a to mu se umalo isplatilo u 16. minutu posle velike prilike koju je imao Hari Kejn.

Kapiten Engleske odlično je ispratio oštar centaršut Kevina Tripijea i stigao da loptu zahvati glavom, ali ne dovoljno dobora da je sa svega nekoliko metara smesti u nebranjenu mrežu.
12' – Kolumbija se i dalje brani
Ne uspevaju Južnoamerikanci zasada da se oslobode pritiska ili barem prebace težište igre na sredinu terena.
8' – Kolumbijci čekaju kontru
Englezi nastavljaju da kontrolišu ritam i da napadaju, dok su Kolumbijci donekle prinuđeni da čekaju kontru.
Učestvujte u odabiru tima šampionata
5' – Englezi prete, Ospina brani
Engleska je delovala konkretnije od samog starta susreta, a već u petom minutu imala je priliku da stigne do vođstva. Jeri Mina neoprezno je igrao rukom na samoj ivici kaznenog prostora, Ešli Jang poslao izuzetno oštar centaršut, ali je David Ospina bio oprezan i izboksovao loptu.
1' – Počeo je meč u Moskvi!
"Tri lava"
Formacije:
Ko je vaš favorit?
Talični Hendo
Sastavi:

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: