Đokovićeva dominacija u prvom delu sezone

Prvu polovinu 2008. godine obeležio je, pre svih, srpski teniser Novak Đoković koji je osvojio Otvoreno prvenstvo Australije i dva turnira Masters serije, Indijan Vels i Rim. Rodžer Federer je imao najlošiji početak sezone još od 2000. godine, a Rafael Nadal je ponovo dokazao dominanaciju na šljaci osvojivši tri turnira na toj podlozi.

Izvor: Nina Kolundžija

Četvrtak, 22.05.2008.

00:40

Default images

Prvi turnir u ovoj sezoni igrao se u Adelajdu, u Australiji. Treći igrač sveta Novak Đoković nije branio titulu jer je branio boje Srbije na Hopman Kupu sa Jelenom Janković. Trofej je osvojio Mikael Lodra koji je u finalu lako savladao Jarka Nieminena rezultatom 2:0 po setovima 6:3, 6:4 za samo 77 minuta igre. 27-godišnji Francuz je proslavio osvajanje turnira skakanjem u reku Torens, koja protiče kroz Adelajd.

Trofej u Čenaju, u Indiji, osvojio je Mihail Južni koji je u finalu bio ubedljivo bolji od drugog tenisera sveta Rafaela Nadala 2:0 po setovima 6:0, 6:1. Ruskom igraču je to osma titula u karijeri, a za sada jedina u 2008. godini.

Prve nedelje januara odigran je i turnir u Dohi, a na njemu je trijumfovao Endi Mari iz Velike Britanije koji je u finalu pobedio Švajcarca Stanislasa Vavrinku rezultatom 6:4, 4:6, 6:2. Britancu je to prva titula na tvrdoj podlozi, a prethodne godine je izgubio u finalu Dohe od Ivana Ljubičića 2:0 (6:4, 6:4). Nagradni fond tog turnira je čak 1.049.000 dolara.

Na Novom Zelandu se igrao turnir u Oklendu, a pobednik je bio Filip Kolšrajber, prvi Nemac koji je tu trijumfovao u open eri. On je u finalu savladao Huana Karlosa Ferera rezultatom 2:0 po setovima 7:6, 7:5. Španac nije osvojio nijedan trofej više od četiri godine.
Najuspešniji u Sidneju bio je ruski igrač Dmitrij Tursunov koji je u borbi za četvrtu titulu u karijeri pobedio domaćeg tenisera Krisa Gučionea, a oba seta rešena su u taj brejku. Australijanac je plasmanom u finale napravio podvig pošto je dobio vajld kard za turnir u Sidneju, a još nije osvojio nijedan trofej.

Svi ovi turniri bili su uvertira i priprema igrača za prvi grend slem u godini Australijen Open. Na njemu je dominirao srpski teniser Novak Đoković koji je izgubio samo jedan set na turniru, a u finalu je pobedio najveće iznenađenje Žoa Vilfrida Congu rezultatom 3:1. Opširnije o Otvorenom prvenstvu Australije možete pročitati ovde.

U nedelji posle Ozi Opena igrala su se tri turnira u Vinja del Maru, Marseju, Košti del Saupe i Derlej Biču. Prvi turniri na šljaci održali su se u Vinja del Maru i Košti del Saute. Najbolji u Čileu bio je domaći teniser Fernando Gonzales pošto mu je Argentinac Huan Monako predao finalni meč zbog povrede levog zgloba. Čileancu je to treća titula u Vinja del Maru.

U Košti del Saute, u Brazilu, u finalu su igrali prvi i drugi nosilac, Španci Karlos Moja i Nikolas Almagro, a bolji je bio Almagro koji je u dramatičnom susretu pobedio rezultatom 2:1 po setovima 7:6, 3:6, 7:5. Dvadesetom teniseru na ATP listi je to treća titula u karijeri, a prva u Brazilu.
U Marseju se igrao turnir u dvorani na tvrdoj podlozi, a drugu titulu u godini osvojio je Britanac Endi Mari pobedivši u finalu Hrvata Marija Ančića rezultatom 2:0 po setovima 6:3, 6:4. Osvajač Australijen Opena i prvi nosilac Novak Đoković izgubio je u osmini finala od domaćeg tenisera Žila Simona rezulatom 2:1.

U borbi za titulu u Derlej Biču, kvalifikant Kei Nikišori priredio je iznenađenje savladavši prvog nosioca Džejmsa Blejka rezultatom 2:1 po setovima 3:6, 6:1, 6:4. 18-godišnjem Japancu je to bio tek šesti ATP turnir u karijeri, a američki teniser je drugu uzastopnu godinu izgubio finalni meč.

Drugi trofej u sezoni, a treći u karijeri osvojio je francuski teniser Mikail Lodra pobedom nad Šveđaninom Robinom Soderlingom u finalu Roterdama rezultatom 6:7, 6:3, 7:6. Već u drugom kolu eliminisan je prvi nosilac i drugi reket sveta Rafael Nadal koga je savladao Andreas Sepi, kao i srpski teniser Janko Tipsarević koji je izgubio od Žila Simona. Oba seta odlučio je taj brejk.
Domaći teniser Endi Rodik osvojio je turnir u San Hozeu treći put u karijeri trijumfom nad češkim igračem Radekom Štepanekom rezultatom 2:0 po setovima 6:4, 7:5. Rodik je tako prekinuo niz Endija Marija koji je 2006. i 2007. bio najbolji u San Hozeu. Amerikanac je u dramatičnom polufinalu pobedio Španca Giljerma Garsiju-Lopeza 2:1 po setovima 7:6, 6:7, 7:6.

U Buenos Airesu osvajač trofeja bio je domaći teniser David Nalbandijan koji je odlično završio prethodnu sezonu pobedama na Mastersima u Madridu i Parizu. Argentinac je u finalu savladao zemljaka Hosea Akasusa rezultatom 3:6, 7:6, 6:4 i tako osvojio osmi trofej u karijeri. Turnir se igrao na šljaci za nagradni fond od 466.000 dolara, a Nalbandijanu je pripalo 74.000 dolara i 175 poena.

Poslednje nedelje februara igrali su se turniri u Memfisu i Zagrebu u dvorani na tvrdoj podlozi i Akapulku na šljaci. U Memfisu je trijumfovao Stiv Darsis osvojivši tako drugu ATP titulu u kariejri. Belgijanac je u finalu bio bolji od osmog nosioca Robina Soderlinga rezultatom 2:0 po setovima 6:3, 7:6 za 75 minuta. Prvi nosilac Endi Rodik izbačen je u četvrtfinalu od Soderlinga.
Ukrajinac Sergij Stakovski priredio je veliko iznenađenje samim plasmanom u finale Zagreba, a potom i pobedom nad domaćim teniserom Ivanom Ljubičićem u borbi za titulu rezultatom 7:5, 6:4. 22-godišnji igrač je na putu do prve ATP titule u karijeri izbacio i srpskog tenisera Janka Tipsarevića. Nagradni fond turnira je 370.000 evra.

Nikolas Almagro osvojio je turnir u Akapulku dokazavši još jednom da se španski teniseri najbolje snalaze na šljaci. Almagro je savladao u finalu prvog nosioca Argentinca Davida Nalbandijana rezultatom 2:0 po setovima 6:1, 7:6. Almagro je tako trijumfovao na drugom turniru ove godine, oba na šljaci.

Na turniru u Dubaiju prvi put od Otvorenog prvenstva Australije učestvovala su prva tri igrača sveta, Federer, Nadal i Đoković. Federer je ispao već u prvom kolu a bolji je bio Endi Marij. Endi Rodik je osvojio turnir savladavši u finalu Felicijana Lopeza sa 2:1 po setovima 6:7, 6:4, 6:2. Amrikanac je zasluženo trijumfovao jer je igrao najbolji tenis te nedelje, dokazavši to pobedama nad Rafaelom Nadalom u četvrtfinalu i Novakom Đokovićem u polufinalu. Rodik nije izgubio nijednom svoj servis tokom celog turnira. Nagradni fond turnira u Dubaiju je 1.426.000 dolara.
Istovremeno se igrao turnir i u Las Vegasu ali za milion dolara manji nagradni fond. Domaći teniser Sem Kveri pobedio je u finalu kvalifikanta Kevina Andersona 2:1 po setovima 4:6, 6:3, 6:4. Kveri nije bio postavljen za nosioca. U četvrtfinalu igrao je samo jedan nosilac, Giljermo Kanjas.

Mart je bio rezervisan za prva dva turnira Masters serije, Indijan Vels i Majami. U Indijan Velsu tokom celog turnira dominirao je srpski teniser Novak Đoković koji je u finalu savladao odličnog Mardija Fiša 2:1 po setovima 6:2, 5:7, 6:3. Đoković je u polufinalu bio bolji od branioca titule Rafaela Nadala, dok je Amerikanac lako pobedio najboljeg tenisera sveta Rodžera Federera. Pobedom u Indijan Velsu, srpski igrač osvojio je treći turnir Masters serije i smanjio razliku u bodovima između njega i Nadala na samo 425 ( pre Indijan Velsa bilo je 850).

Već naredne nedelje igrao se turnir u Majamiju gde je branilac titule Novak Đoković ispao već u drugom kolu od Kevina Andersona. Odličan je bio Janko Tipsarević koji je pobedio u trećem kolu Južnog, ali ga je u četvrtfinalu izbacio Nikolaj Davidenko. Rus je osvojio turnir pobedom u finalu nad Rafaelom Nadalom koji je i u prošle godine savladan u meču za titulu. Davidenku je to druga titula sa turnira Masters serije. Prvi nosilac Rodžer Federer izgubio je u četvrtfinalu od Endija Rodika.
April je rezervisan za turnire na šljaci i pripremu za drugi grend slem u sezoni, Rolan Garos. Najpre se igralo u Eštorilu, Valensiji i Hjustonu. Najbolji teniser sveta Rodžer Federer je počeo saradnju sa trenerom Hoseom Iguerasom što je bio dobar potez jer je Švajcarac osvojio Eštoril, prvu titulu u sezoni. Nikolaj Davidenko je predao finalni meč pri vođstvu Federera 1:0 u setovima. Prošlogodišnji šampion Novak Đoković nije učestvovao na turniru.

U Valensiji se igralo špansko finale u kome je prvi nosilac David Ferer pobedio dvostrukog branioca titule Nikolasa Almagra rezultatom 2:1 po setovima 4:6, 6:2, 7:6. Ovom pobedom Ferer je dokazao dominaciju španskih tenisra u Valensiji koji su u prethodnih šest godina pet puta trijumfovali.

U Hjustonu je pobedio još jedan Španac Marsel Granoljers-Pujol koji je priredio iznenađenje savladavši u Amerikanca Džejmsa Blejka sa 2:1 po setovima 6:4, 1:6, 7:5. 22-godišnji španski teniser osvojio je prvu titulu u karijeri.
Treći turnir Masters serije u sezoni igrao se u Monte Karlu, a na njemu su učestvovala pet vodećih tenisera na ATP listi, a prva četvori igrača plasirali su se u polufinale. Novak Đoković je predao polufinalni meč Rodžeru Federeru zbog bolesti pri vođstvu Švajcarca. Tim potezom izazvao je brojne spekulacije u medijima o stvarnom razlogu predaje. U drugom polufinalu Nadal je lako savladao Nikolaja Davidenka. U borbi za titulu Španac je pobedio Federera 7:5, 7:5 potvrdivši još jednom da je ‘kralj šljake’. To mu je četvrta uzastopna titula u Monte Karlu.

Naredne nedelje, Rafael Nadal osvojio je četrvtu uzastopnu titulu i u Barseloni pobedom nad zemljakom Davidom Fererom 6:1, 4:6, 6:1 u meču koji je trajao dva sata i četrnaest minuta. Nadal je samo jednom izgubio u Barseloni 2003. godine od Aleksa Koreče u drugom kolu.

Istovremeno u Minhenu je Čileanac Fernando Gonzales pobedio u finalu Simonea Bolelija u veoma dramatičnom meču rezultatom 2:1 po setovima 7:6, 6:7, 6:3 i osvojio drugu titulu ove godine. To mu je bila deseta pobeda u sezoni na šljaci, a do tada nije imao poraz. Nagradni fond turnira je 370.000 evra.
Na Mastersu u Rimu titulu je osvojio srpski teniser Novak Đoković koji je odlično igrao tokom cele nedelje. Đokoviću je to deseta titula u karijeri, a trijumfom je smanjio razliku u bodovima u odnosu na Nadala na 310. Španac je izbačen u drugom kolu od zemljaka Huana Karlosa Ferera ali pre svega zbog povrede koja ga je mučila tokom celog meča. Janko Tipsarević je poražen u prvom kolu od Fernanda Gonzalesa sa 2:1.

Odmah po završetku Rima, igrao se turnir Masters serije u Hamburgu na kome je titulu osvojio Rafael Nadal pošto je najpre u polufinalu u fantastičnom meču pobedio Novaka Đokovića 2:1, a potom i u finalu branioca titule Rodžera Federera. Švajcarac je u prvom setu imao prdnost 5:1, ali Španac je uspeo da preokrene rezultat iako se činilo da će predati meč jer ga je mučila povreda. Janko Tipsarević je odlično igrao u prva dva kola i iako su već svi očekivali srpsko četvrtfinale, Montanjes ga je izbacio u trećem kolu 6:2, 6:1.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: