Najčudniji mečevi u istoriji: "Rekord do groba"

Subota, 7. jul 1979 ostaće u najlepšem sećanju Amerikanke Bili Džin King, jer to je dan kada je osvojila svoju 20 titulu u Gren Slemu na Vimbldonu, što je rekord koji ni Martina Navratilova nije uspela da izjednači, osvojivši 19 u karijeri.

Ironija je u činjenici da je upravo dvadesetdvogodišnja Navratilova pomogla Kingovoj da dođe do svoje 20. Gren Slem titule, pošto je sa njom nastupala u dublu, gde su u finalu pobedile Beti Stouv i Vendi Turnbul 5:7, 6:3, 6:2.

Iako je dvadeseta titula veliki razlog za slavlje, sâm meč ne bi mogao da se nađe na listi najčudnijih, da ga nisu okruživale nesvakidašnje okolnosti.

Izvor: Ana Kržavac

Utorak, 20.05.2008.

21:34

Default images

Druga Amerikanka, Elizabet "Bani" Rajan, držala je rekord od 19 titula na Vimbldonu, dok je Kingova očajnički pokušavala da pretekne taj rekord još od pobede nad Ivon Gulalong 1975. godine. Titule su joj izmicale 1976, 1977. i 1978, i sa 35 godina, činilo se da su joj šanse za taj poduhvat veoma male.

Elizabet Rajan gledala je na njene pokušaje sa otvorenim nipodaštavanjem, pošto se, tada već u dubokoj starosti, nadala da će rekord odneti sa sobom u grob. Zahvaljujući svojoj partnerki Suzan Lenglen, u periodu od 1914. do 1934. osvojila je 20 titula zaredom u dublu. Zanimljivo je da je upravo Lenglenova bila ta koja je svojom dominacijom sprečila Rajanovu da ikada osvoji titulu u singlu.

Iz godine u godinu, Rajanova se nadala da je za žvota nijedna teniserka neće prestići. Pošto je živela u Londonu, svake godine je bila posetilac Vimbldona, na kome su je uvek toplo dočekali. Bila je i u publici za vreme polufinala 6. jula 1979, svega 24 časa pre nego što je rekord oboren.

Naslov u "Gardijanu" 8. jula prikladno je glasio "Rekorderka rekorderka do kraja". Naime, kada se nekoliko sati pre velikog finala 7. jula osamdesetsedmogodišnja Rajanova šetala oko terana, strefio ju je infarkt. Preminula je na putu do bolnice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: