Najčudniji mečevi u istoriji: "Nešto tu nije čisto"

Kako god da ste to želeli da nazovete, termin „normalan meč“ ne bi odgovarao kao opis“. Tako je engleski Gardijan najavio prvu rundu ženskog singla na US Openu 1977, u kojoj su se sastale Engleskinja Virdžinija Vejd i Rene Ričards iz SAD-a.

Šta je uticalo na mišljenje štampe da bi ovaj naizgled sasvim običan meč mogao da bude jedan od najzanimljivijih u istoriji? Odgovor leži u reči koja sigurno nije deo standardne teniske terminologije- hromozomi.

Izvor: Ana Kržavac

Utorak, 20.05.2008.

21:28

Default images

Priča je počela u Njujorku, 19. septembra 1934. godine, kada se rodio zdrav dečak Ričard Raskind. Ričard je izrastao u atletski građenog momka visine 1, 90 metara, i bio je kapiten teniskog tima Jejla 1954. godine. U tom periodu, Ričard je bio jedan od najboljih amatera na Istočnoj obali. Čak je bio dovoljno dobar da nastupa i na US Openu 1960, ali nije mogao ni približno da parira pobedniku Vimbldona i braniocu US Open titule Nilu Frejzeru, koji ga je u prvom krugu savladao 6:0, 6:1, 6:1.

Porazi na teniskom turniru, doduše, nisu mnogo uticali na život Raskinda, koji je postao ugledni oftamolog, oženio se i dobio sina.

Priča dobija svoj neočekivani nastavak u La Holji u Kaliforniji, jula 1976, kada ja amaterski ženski turnir lako osvojila doktorka Rene Klark. Za svoju laku pobedu u finalu nad Robin Haris od 6:1, 6:1 mogla je da zahvali najviše svojoj izuzetnoj visini i snazi.

Ipak, starom poznaniku nije trebalo mnogo da poveže „dva i dva“, kao ni glasini da brzo izađe u javnost. Rene Klark uopšte nije bila Rene Klark. Ispostavilo se da je njeno pravo ime Rene Ričards. A staro ime Rene Ričards bilo je Ričard Raskind. „On“ koji je postao „ona“ je želeo da sreću okuša pet hiljada kilometara od kuće, ali su joj lpanovi pali u vodu nakon što se pročula priča o njenoj prošlosti. Ovakav slučaj do tada nije zabeležen u teniskom svetu.

Neke od igračica su odbile da igraju protiv Rene, dok su druge pravile problem oko korišćenja svlačionice i tuševa sa njom. Tenisko društvo joj je, u međuvremenu, zabranilo da se takmiči u ženskom tenisu ukoliko ne prođe test hromozoma, što je bilo medicinski nemoguće.

Ričardsova se borila svim sredstvima protiv zabrane, tvrdeći da je to diskriminacija, sve dok problem nije prevazišao domen sporta, i stigao do svetskih medija, kao i do suda, gde je optužba bila narušavanje ljudskih prava. Kada je u Njujorku presuđeno da je četrdesetdvogodišnja Ričardsova legalno žensko, odobreno joj je pravo učešća na US Openu 1977. godine.

Nažalost po upornu Ričardsovu, ni kao žena nije imala mnogo više uspeha. U prvom kolu protivnica joj je bila pobednica Vimbldona Virdžinija Vejd, koja ju je lako savladala u dva seta, 6:1, 6:4.

Njena životna priča je čak inspirisala i biografski film sa Vanesom Redgrejv u glavnoj ulozi.

Zanimljiv podatak je da je nakon završetka teniske karijere Ričardsova postala trener Martine Navratilove, pre nego što se vratila svom starom životu kao direktor oftamološke klinike u Njujorku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: