Moka odlazi, Sale novi selektor?

Izvor: IL

Četvrtak, 06.09.2007.

21:57

Default images

Pet minuta posle istorijskog neuspeha na Evrobasketu u Španiji, selektor Srbije Zoran Slavnić samo je uslovno pomenuo svoj odlazak sa funkcije, na koju je došao konsenzusom Stručnog saveta KS Srbije. "Odlazim sa mesta selektora, ako makar jedan član saveta ima zamerke na moj rad," rekao je Moka, koji je s naporom obuzdavao vulkan emocija.

Nezvanično "Novosti" saznaju da je Zoran Slavnić, neposredno pre te izjave, hteo da podnese ostavku, ali se u poslednjem trenutku predomislio i rešio da testira jednoglasno poverenje Stručnog saveta KSS. Njegov pokušaj da produži san koji je toliko dugo čekao završiće se kao i tužna priča samostalne košarkaške Srbije u Granadi, koja je, razorena unutrašnjim nemirima, trzavicama među igračima, čak i na terenu, i odsustvom trenerskog autoriteta kod Gurovića, Jarića i Miličića, prvi put u istoriji evropskih prvenstava ostala bez plasmana, bez nade za Olimpijske igre u Pekingu, sa kartom za kvalifikacije za EP u Litvaniji 2009.

Uzaludna je Slavnićeva nada da će dobiti drugu šansu, pošto je konkurs za novog selektora otvoren poslednjim zvukom sirene u epskoj blamaži sa Izraelom.

"Selektor, da li će to biti Slavnić ili neko drugi znaćemo uskoro, imaće svoj koncept. Insistiraću da se pod hitno postavi selektor, ne znam da li će imati status profesionalca," obilaznim pitem najavljuje predsednik KSS Dragan Kapičić promenu na klupi reprezentacije. "Slavnić mora da podnese izveštaj, s obzirom na to da je član Stručnog saveta. Posle toga, tražiću i da se struka izjasni o njegovom radu i eventualnim kandidatima za novog selektora."
Već u narednih dvadesetak dana Srbija će dobiti novog selektora, petog od poslednje zlatne uspomene sa SP u Indijanapolisu 2002. (Duško Vujošević, Željko Obradović, Dragan Šakota, Zoran Slavnić).

"I kada odem, znaću da sam nešto ostavio za sobom," govorio je Moka tokom priprema za špansku koridu.

Slavnić ostavlja svom nasledniku devetoricu debitanata sasečenih krila na Evrobasketu, koji bez ikakve sumnje ostaju svetionik u nekoj budućoj renesansi srpske košarke, iako su na terenu ličili na pokriće za priču o podmlađivanju reprezentacije. Momci koji su osvojili sve u konkurenciji svojih vršnjaka to nisu zaslužili.

Ranko Žeravica, član Stručnog saveta KS Srbije, kaže da će podržati Zorana Slavnića da ostane na mestu selektora.

"Daću glas Moki na sastanku Stručnog saveta. Bez obzira na loš rezultat, ne vidim njegovu objektivnu krivicu. Osim toga, mislim da je njegov koncept podmlađivanja reprezentacije pun pogodak," rekao je Ranko Žeravica.

U konkuremciji za novog selektora reprezentacije Srbije, prvi kandidat je Aleksandar Đorđević, velika selektorska želja predsednika KS Srbije Dragana Kapičića posle ostavke Dragana Šakote. Sale nacionale odbio je velikodušnu Kapičićevu ponudu, pošto je u to vreme bio trener milanskog Armanija. Sada je slobodan i sa te strane ne postoji nikakva prepreka, osim eventualne Đorđevićeve procene da li je spreman za takve izazove. S obzirom na to da je još u igračkim danima promovisan u budućeg selektora, Đorđević je svestan da neće moći unedogled da ignoriše zov nacionalnog tima, što ga bez dileme postavlja kao najozbiljnijeg kandidata za novog trenerskog lidera Srbije.

Kada se Sale zahvalio Kapičiću na ponudi, postojala je i realna opcija da se iz mlađih selekcija u A tim regrutuju Vlada Vukoičić i Miroslav Nikolić, i to kao selektorski tandem. Ukoliko Đorđević proceni da još nije vreme da sedne na našu klupu, treneri FMP i Hemofarma ostaće u igri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

134 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: