"Mi u Indijani ne mešamo Bogdanoviće, Bogdan će imati sjajnu karijeru"

Pomoćni trener Indijana Pejsersa Popaj Džons u razgovoru za B92 kaže da u Indijana Pejsersma vrlo dobro znaju ko je Bogdan, a ko Bojan Bogdanović iako ih ostatak SAD meša, i objašnjava zašto bi pre izabrao Viktora Oladipa umesto srpskog asa.

Izvor: M.Ljubisavljeviæ

Ponedeljak, 20.08.2018.

16:04

Getty images

Džons je bio deo draft klase 1992. druge godine kada je biran sa 42. pozicije. Najbolje plasirani su tada bili igrači poput Šakila O'Nila, Alonza Morninga, bilo je i onih "ludih glava" poput Latrela Sprivela.

Liga je bila drugačija, Džordan je bio na vrhuncu, a mnogi ljubitelji košarke tvrde i danas da su devedesete najbolje godine za košarku. Džons je od 1993. do 2004. bio deo te lige i opisuje je iz svoje perspektive.

"Skauting danas izgleda naprednije, a skauti tada nisu uvek uspevali da pogode. Mislim da sam ja tada draftovan nisko iako je, kako kažeš bio to dobar draft sa Šekom na prvom mestu, njega niko nije prevideo, ali sam uvek mislio da sam draftovan nisko sa 41 mesta. Otišao sam u Italiju i odigrao sezonu pa se vratio i igrao 11 godina u NBA. Na primer na koledžu sam imao učinak, dve godine sam bio najbolji skakac u zemlji, ali dok su me gledali kako igram ništa se nije izdvajalo toliko da su mogli da kažu 'ok, ovaj dečko može da ima uspešnu NBA karijeru. Zbog toga sam ponosan na čitav taj draft i kako mi je karijera išla posle toga", počinje priču Popaj za B92.

Za današnju ligu se često može čuti epitet da je "mekana" u odbrani i žestoka u napadu, deo razgovora je morao da ide u tom smeru.

"Mislim da ste u pravu, odbrana je bila jača zbog' 'hendčeka' i mogla je da bude fizički agresivnija, ali takođe mislim da je igra tada bila sporija. Danas je NBA evoluirao nema više toga, danas svi hoće da trče i daju trojku, po utakmici se daje 110, 115 poena. U vreme kad sam ja došao u NBA kad biste dali 100 imali ste dobar napad", priča Džons i 'iz topa' odgovara ko je bio najbolji visoki igrač u ligi onog vremena.

"Bio sam krilni pa nisam igrao sa mnogo centara poput Šeka, Hakima i ostalih momaka, ali za mene je to bio Karl Maloun i tu je bio Čarls Barkli, ta dvojica su zajedno sa Derekom Kolmanom dok je bio u Nju Džersiju meni zadavala najviše problema".
Getty images
Kako biste uporedili dve spoljni linije Indijana Pejsersa tada i danas?

"Tada je Indijana imala Marka Džeksona, pravi plejmejker, dok ste imali Redžija Milera koji se izvlačio iz blokova, velike momke koji su mu otvarali pozicije, Smits i Dejvis. Danas je drugačije, sada se trudimo da naši plejmejkeri i bekovi više poentiraju, da više njih budu šuteri i da uz to dele loptu. Tu je Viktor Oladipo koji može da radi sve", objašnjava Džons.

Popaj otkriva i šta je tajna Oladipa koji je posle blede sezone u Oklahomi i nekoliko prosečnih u Orlandu naprosto "eksplodirao" u Indijani.

"Samo je jedan od onih igrača kojima je bilo potrebno malo više vremena da nauče kako da igraju i da u NBA budu uspešni. Za sve ostale je to kao 'vau', ali jedan od najvećih razloga zašto mu je trebalo toliko je neuspeh. I mislim da bi vam on to isto rekao. Njegova radna etika je uvek bila tu, ali sada je na jednom skroz novom nivou zbog neuspeha koje je imao sa Oklahomom. Odmah posle toga je počeo još jače da radi na svom telu, ali i na svojoj igri", kaže Džons.

Mnogima deluje cudno, ali u ligi su sada dvojica Bogdanovica i mnogi Amerikanci ih mešaju. Jedan igra za Sakramento Kingse i Srbin je, drugi igra za Indijanu i dolazi iz Hrvatske. Cak i imena su im slicna, Bojan i Bogdan. Popaj otkriva da u Pejsersima, na slican nacin "tepaju" Bojanu, kako to rade u Kingsima sa Bogdanom. Takode, u Indijani njih dvojicu nikako ne mešaju.

"Mene to ne zbunjuje, jer volimo Bogija, Bojana. Malo sam ovde upoznao i Bogdana i dok je radio sa ovim visokim igracima malo je i meni pomogao. On ima blistavu budućnost i mlada je zvezda u ligi vec sada. A što se tice Bojana, uvek kada vam u tim dode momak koji je vec neko vreme u ligi onda pozovete i raspitate se o njemu i svi su rekli 'divan momak, može odlicno da šutira, nije toliko dobar u odbrani', ali za nas je ove godine baš u odbrani bio dobar. Dali smo mu teške zadatke i prihvatio ih je kao izazov. Imao je dobru godinu i jedva cekam da ga vidim i u novoj sezoni", otkriva Džons.
Foto: B92 / MLJ
A Bogdan mu je pomogao sa...

"Sa objašnjavanjem kako se vodi lopta, izlažnjem iz pik end rola, kako se traže visoki igrači na niskom postu, kako treba postavljati blokove i probao je da nauči nas 'krupne' momke o uglovima pod kojima treba postavljati blokove za bekove", kaže Popaj.

Izmedu Bogdana i Viktora, ostao je dosledan ekipi u kojoj je pomocni trener.

"Od njih dvojice, za mene Viktor, on je naš igrač, moj čovek i Pejser, nadamo se da će biti tu još mnogo godina i da ćemo ga trenirati. Zvezda franšize i ne samo tu, nego države Indijane jer je tu išao i na univerzitet".

Popaj Džons ne misli da je NBA liga gotova već sada kada su se Golden Stejtv Voriorsi pojačali (doduše povređenim) Demarkusom Kazinsom, a i Lebron Džejms je priča leta, pošto je otišao na Zapad u Lejkerse.

"Za mene nije gotovo, mislim da će biti zanimljivih raspleta tokom sezone. Jasno je da je GSW favorit, ali još uvek ima timova koji hoće da se takmiče i da ih eliminišu. Ali pošto su osvojili prsten prošle godine, oni su šampioni dok ih neko ne pobedi", jasan je Džons.

Za kraj, hteli smo da čujemo i koju reč o tome ko su najbolji visoki igrači po njegovom mišljenju.

"Danas su ti visoki igrači multidimenzionalni. Mogu da vode loptu, da šutiraju trojke, da dodaju. A kada sam ja igrao oni su bili unutra i igrali na postu. Za mene su tu na vrhu momći poput Kazinsa koji traže loptu, dobar je unutra i imate Kapelu. Drugačiji tip igrača, onaj koji se okreće iz bloka, skače i blokira. Tu je Karl Entoni Tauns... ne znam baš da li imam spisak desetorice najboljih jer je opseg talenta veliki. Eto i Embid koji može da igra na postu, šutira trojke, svi su neverovatni", zaključuje Džons.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: