Greg Popovič o Srbima u NBA, Lejkersima sa Lebronom, ali ne i o Kavaju

Legendarni NBA trener Greg Popovič boravi ovih dana u Beogradu gde je gost na kampu "Košarka bez granica". Srpskim medijima je pričao o našim igračima u SAD, radu sa mladim košarkašima, Golden Stejt Voriorsima, Lejkersima sa Lebronom Džejmsom i drugim stvarima.

Izvor: B92

Sreda, 15.08.2018.

11:35

Greg Popovič o Srbima u NBA, Lejkersima sa Lebronom, ali ne i o Kavaju
Foto: B92/MLJ

Prvo pitanje koje je dobio odnosilo se na njegovu poziciju selektora SAD i stavom NBA da ne pušta igrače da nastupaju za reprezentacije tokom FIBA kvalifikacionih "prozora".

"Postavljaš mi politička pitanja ovako rano, nije još ni podne. Košarka bez granica. Zbog toga smo ovde, zar ne?", počeo je Popović intervju na sebi svojstven način.

Popović je poreklom Srbin i nije prvi put u našoj zemlji.

"Uvek uživam da se vratim, imam mnogo prijatelja među trenerima i bivšim igračima. Kad god imam priliku da dođem iskoristim je. Sinoć sam proveo veče sa trenerom Dušanom Ivkovićem, to je divno iskustvo. Uvek sam uzbuđen kad dođem ovde, a volim i hranu i vino pa uvek znaju gde da me vode. Tako da uživam".

Osim hrane i pića uživa i u srpskim manastirima.
Foto: StarSport
"Dok god Žarko Paspalj ne vozi, želim da idem. Ali ne u njegovom automobilu", našalio se popularni Pop.

Kamp "Košarka bez granice" okuplja brojne košarkaške zvezde, kako igrače, tako i trenere, koji rade sa više desetina mladih košarkaša i košarkašica.

"Ovakva vrsta kampa je velika šansa jer bivši igrači i mnogi treneri su ovde i osećaju da mogu da uzvrate. Da pomognu ovim klincima. Da shvate ne samo košarku, već šta čini tim. Kako igrati nesebično, biti dobar saigrača, razvoj veština. Biće ovo nekoliko dobrih dana za njih".

Popović je poznat kao trener koji ima veliko poverenje u košarkaše van SAD, posebno iz Evrope, pa ih je često i mnogo u San Antonio Sparsima.

"Od 80-ih kada sam došao u Keln da gledam Evropsko prvenstvo, mogao sam da vidim da bi mnogi strani igrači trebalo da budu u NBA. Sada bivša Jugoslavija ima mnogo igrača koji su tamo i to će se nastaviti. Nova grupa igrača iz Srbije je fantastična. Mnogo su pobeđivali u mlađim kategorijama. Biće ih još mnogo u NBA to je sigurno. Košarka je međunarodni sport, davno su američki treneri išli po svetu i držali kampove. Sada je širom sveta mnogo dobrih trenera i igrača. Ima mnogo trenera i igrača van SAD koji lako mogu biti u NBA. Nema samo jedna zemlja monopol u košarci, ceo svet uživa u njoj. To je divan sport za sve".
Foto: StarSport
Košarka nije jedina stvar na kojoj radi sa mladim igračima, koje često dovodi u svoj tim.

"Veština je deo igre, ali je važno da shvate da se može igrati na način da uživaš u igri, da učiš da igraš sa saigračima, da shvatiš da je košarka divna, ali želimo da ih učimo i o životu. Košarka je samo deo života. Oni će igrati košarku celog života, pa je važno da nauče socijalne veštine, kako da se slažu sa drugim ljudima, kako da učestvuju. To će biti tema o kojoj ćemo razgovarati s njima. Mladim igračima koji dođu kod mene kažem mnogo stvari, prva stvar koju činimo je da se oni koji dođu u naš tim van SAD osećaju prijatno. Sve životne stvari se reše pre nego što počnu da igraju – gde će da žive, u vezi sa porodicom, da li su oženjeni, da li imaju decu, gde je banka, prodavnica, sve lične stvari se prvo srede i to je najvažnije pre nego što počne košarka".

Predstojeće sezone očekuje se žestoka borba na Zapadu za plasman u finale NBA lige.

"Zapad je ratno polje poslednjih 10-15 godina. Imamo jedan tim Golden Stejt koji je bolji od svih ostalih, pa svi ostali pokušavaju da ih dostignu. Oni su divna organizacija, sjajan tim, Stiv Ker radi fantastičan posao sa igračima, na pravi način. Oni će opet biti tim koji svi žele da pobede. Lejkersi će da napreduju. Svaki tim sa Lebronom Džejmsom postane bolji, zar ne? Bez sumnje će imati mnogo bolju godinu".
Foto: StarSport
Novinare je zanimala situacija u vezi sa Kavajem Lenardom, koji je napustio Sparse ovog leta, ali je Popović bio kratak: "Ne želim o tome da pričam".

Jedan od najboljih mečeva u eri Grega Popovića njegovi San Antonio Sparsi su odigrali u finalnoj seriji 2014. protiv Majami Hita.

"Često pokazujemo tu utakmicu igračima, zbog načina na koji se lopta kreće. Često je u poslednje vreme Amerika učila od timova iz inostranstva. Prestali smo da pomeramo loptu, da pomeramo igrače. Taj tim je bio sjajan primer dobre košarke, kao evropska košarka. Igrači su se kretali bez lopte, svi su dodavali, nesebičan tim. To pokazujemo novim igračima kako bi shvatili kako želimo da igramo. Ali morate imati i takav tim igrača".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: