Kecmanović za B92: Znam mnoge juniore koji nisu uspeli, ali…

Iza sebe ima izuzetno uspešnu sezonu u kojoj je osvojio četiri titule u singlu i dve u dublu. Na US openu je stigao do finala, a onda je usledio furiozan finiš godine. Prvo je trijumfovao na prestižnom turniru Edi Her, da bi odmah potom odbranio trofej na Oranž boulu i postao tek treći teniser u istoriji kojem je to pošlo za rukom.

Izvor: Nikola Ðukiæ

Sreda, 04.01.2017.

10:00

Kecmanović za B92: Znam mnoge juniore koji nisu uspeli, ali…
Starsportphoto

Miomir Kecmanović skrenuo je pažnju na sebe i 2016. je završio kao prvi junior sveta, pa će u sledećoj sezoni akcenat biti na profesionalnim turnirima.

U intervjuu za B92.net govorio je o planovima za budućnost, ciljevima koje je zacrtao, sličnostima sa Novakom Đokovićem, vrlinama i manama…

"Ovakav finiš godine je nešto što sam potajno priželjkivao i o čemu sam maštao, ali je i maštanje bilo kratko. Ja sam realan momak, znam koliko je teško uspeti u tenisu. Zato sam se usredsredio na rad, treninge i mečeve. Želeo sam da u svakom trenutku ja budem zadovoljan svojom igrom. Dakle, nisam očekivao takvu 'eksploziju', ali je to realan odnos uspeha i uloženog truda", počeo je priču Miomir Kecmanović za B92.net i osvrnuo se na Oranž boul gde je stao rame uz rame sa najvećim legendama 'belog sporta'.

"Polako shvatam šta sam učinio, odnosno koliki sam iskorak napravio u svojoj karijeri. No, to je samo epizoda, stepenik ka onome čemu stremim, a to je da ostavim traga i u seniorskoj konkurenciji. Mada, pored ovakvih legendi kakvi su Novak, Federer, Nadal, sada i Mari, biće strahovito teško približiti im se, kamoli ih nadmašiti".

"…znam i mnoge koji su uspeli"

Foto: Miomir Kecmanoviæ FB
Prava podloga je napravljena, ali sada sledi najveći ispit u karijeri 17-godišnjeg momka – prelazak u seniorske vode. U prošlosti smo bili svedoci da neki od najtalentovanijih igrača nisu uspeli da prebrode pritisak koji nosi prelazak u seniorsku konkurenciju, već su se potpuno "ugasili" i nestali sa teniske mape. Miomir je koncentraciju potpuno usmerio u tom pravcu i zna šta mu je potrebno kako bi uspeo na tako zahtevnom putu.

"Profesionalna karijera je nešto što se samo po sebi nameće. To je normalan put kada odabereš tenis za sport kojim ćeš se baviti u životu. Odlučio sam da se oprostim od juniorskih turnira, čak neću ići ni na grend slem turnire, mada imam 'fore' po godinama. Dakle, sada se okrećem profesionalnim turnirima, odnosno fjučersima. Znam da mnogi sjajni juniori nisu uspeli, ali isto tako znam i one koji su uspeli. Zato me i ne brine taj prelazak u seniorsku konkurenciju. Plan? Pa, da što više igram".

Titula na nekom od fjučersa mnogo bi značila u daljoj karijeri i približavanje prvobitnom cilju, što je ulazak u top 300 do kraja sezone, odnosno među 100 najboljih do 2019. Kecmanović se neće buniti i ako "omane" i spusti se za nekoliko desetina mesta, ali je svestan da mora mnogo da radi i napreduje.

"Da bih postigao sve ovo što sam postigao morao sam mnogo da radim. Imao sam nekih elemenata svoje igre koji nisu bili zadovoljavajući, ali sam ih u velikoj meri ispravio. Naravno, moram još mnogo toga da korigujem, razvijem, usavršim. Srećom, imam za sve to vremena. A ono što je najvažnije – ambicije mi ne nedostaju".

"Daj bože da mi karijera bude kao Novakova"

Starsportphoto
Rođen je 1999. godine, ali je još kao mali odlučio da napusti Srbiju i preseli se na Floridu, gde mu društvo i veliku podršku pruža tetka. Od 13. godine je na IMG Akademiji Nika Bolitijerija, redovno trenira sa Keijem Nišikorijem, ali je uzor samo jedan – Novak Đoković.

"Novak je apsolutna legenda. Kako da ne bude uzor? Neverovatno je ono što je on napravio u karijeri. Skoro ga neće neko nadmašiti. On je sjajan i kao čovek – uvek je spreman da pruži savet mladim igračima. Ja sam ponosan, prvo što smo iz iste zemlje, a svaki Đokovićev savet zlata vredi".

Osim što gaje sličan stil tenisera, karijera Miomira Kecmanovića poprilično liči na put našeg najboljeg sportiste. Rano su morali da se otisnu van zemlje u želji da ispune potencijal, ali ih vezuje i intolerancija na gluten. Doktor Igor Četojević radio je sa Đokovićem tokom 2011. godine napravivši "mašinu" od najboljeg tenisera sveta, a sličnog uspeha imao je i kada je krenuo da sarađuje sa Miomirom.

"Daj bože da nam karijere budu slične. Da, kao i on i ja sam rano napustio Srbiju, otišao sam u IMG tenisku akademiju, rano sam se odvojio od roditelja, ali to je cena koju sam, slično kao i Đoković, morao da platim i da se lišim porodice, drugova... Što se tiče ishrane i nutricioniste Igora Četojevića sve je ispalo dobro, baš kao i kod Novaka".

Iako nema previše vremena za socijalni život, mladi Beograđanin ističe da se ne razlikuje previše od druge dece.

"Svakako da se moj život razlikuje od onog koji vode moji vršnjaci. Međutim, za sve se ima vremena. Možda ne za neko 'gluvarenje', ali uklopim vreme da se posle treninga malo opustim, slušam muziku, družim se… Naravno da sam u Akademiji stekao neke nove drugove i prijatelje".

"Jednog dana mogu i do prvog mesta"

Photo by Julian Finney/Getty Images
Kao nagrada za veliki trud i uspehe stigao je poziv za Dejvis kup reprezentaciju Srbije. Najbolji junior sveta trenirao je na legendarnom Tašmajdanu za duel sa Velikom Britanijom, pa uskoro možemo da očekujemo i debi u nacionalnom timu.

"Svakako da je poziv selektora Bogdana Obradovića bio za mene iznenađenje, ali sam od prvog do poslednjeg dana uživao. Bilo je parvo zadovoljstvo živeti i raditi, trenirati i družiti se s takvim asovima koji čine Dejvis kup reprezentaciju Srbije. O svom nastupu, odnosno debiju ne razmišljam. Sve ide svojim tokom, a o nastupu ne odlučujem ja. U svakom slučaju tu sam. Uvek!".

Tada su, posle svetskih, i domaći mediji počeli više pažnje da obraćaju na talentovanog 17-godišnjaka. Velika pažnja ume da odvuče fokus sa terena, ali se Kecmanović za sada snalazi.

"Interesovanje medija je za mene nešto potpuno novo. Do sada je to bilo sporadično, a odjednom je stiglo toliko interesovanje. Pa, snalazim se, učim... Ali sve to ne utiče mnogo na moju rutinu kada je u pitanju tenis".

I za kraj, pošto smo čuli kratkoročne, red je na dugoročne planove – da li Miomir Kecmanović razmišlja o prvom mestu ATP liste?

"Za sada ne razmišljam. Suviše je rano jer sam tek zakoračio u profesionalne vode. Ne kažem da to ne bih voleo, već da je rano za takve ambicije, ali da mi je to cilj jeste i verujem da mogu da ga ostvarim jednog dana", zaključio je Kecmanović za B92.net. Nikola Đukić (NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: