Braća Espargaro za B92 o rivalstvu, tituli, budućnosti...

Njih dvojica su po temperamentu potpuno različiti, ali su na stazi veoma slični, pošto ih odlikuje veoma agresivan stil vožnje. Jedan za drugoga vole da kažu da su najbolji prijatelji, ali opet, imaju potpuno drugačije mišljenje o borbama koje imaju na stazi. Aleš i Pol Espargaro jedina su braća koju imamo u kraljevskoj klasi Moto GP šampionata, iza sebe imaju samo jednu titulu, ali je sigurno da mnogi očekuju barem još neku od njih dvojice u budućnosti...

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Sreda, 10.06.2015.

12:00

Default images
Getty Images

Aleš je dve godine stariji od njih dvojice i vozač kojeg često mnogi potcenjuju. Šta može pokazao je u CRT i Open klasi vozeći za Aspar i Forvard, pošto je bio ubedljivo najbolji u toj konkurenciji. Međutim, pravu šansu da dođe do fabričkog tima dobio je tek ove sezone, kada je usledio poziv Suzukija, u kojem je s punim pravom prvi vozač, ispred Maverika Vinjalesa.

Pol je, s druge strane, porodici Espargaro doneo za sada jedinu titulu svetskog šampiona, i to 2013. godine u kategoriji Moto2. Odmah potom usledila je podrška Jamahe, kao i mesto u Jamahi Teh 3. Najbolji rezultat u najjačoj konkurenciji ostvario je prošle sezone u Le Manu, kada je bio četvrti, a mnogi čekaju da u kraljevskoj klasi vide onog pravog Pola Espargara.

Ali, sada krećemo od Aleša, jer, ipak, stariji imaju prednost.

Aleš: Borbe sa Polom su posebne

Getty Images
Od braće Espargaro, Aleš je taj koji voli borbu sa svojim bratom i ona mu, kako kaže, daje potpuno drugačiji osećaj nego da je u pitanju neki drugi vozač. U poslednjih godinu u i po dana su imali nekoliko sjajnih borbi, bez ikakvih incidenata, ali je bilo i trenutaka kada je Aleš imao razloga da bude ljut na brata, na primer, kada ga je usporavao tokom treninga.

Mi smo braća, ali smo i najbolji prijatelji. Ne znam zašto, ali osećaj koji imam kada vidim da je tu je potpuno drugačiji u poređenju sa bilo kojim drugim vozačem na stazi. Uživam da se borim sa njim, prošle godine u Valensiji smo imali sjajnu borbu, a izgleda da ćemo i ove godine nastaviti i zaista se radujem“.

Međutim, kada imate brata pored sebe na stazi, ne možete da budete toliko agresivni koliko biste možda bili u nekom drugom slučaju.
Getty Images
Kod njega moram da budem pažljiv, poslednje što želim je da ga izbacim sa staze ili on mene. Svaki put kada ga preteknem, osećaj je poseban jer mi je brat. Osećam se sjajno. Voziti u kraljevskoj klasi sa svojim bratom i to za Suzuki i Jamahu je nešto neverovatno i daje mi poseban osećaj“.

Dok nisu vozili u istoj klasi, lepo je bilo videti braću Espargaro kako jedan drugoga bodre iz boksa, ali se u poslednje dve godine promenilo. Nema više toliko podrške, saveta dok traje akcija na stazi, ali to ne znači da to ne nadoknađuju kada se dan na stazi završi.

Naravno, nedostaje mi taj period kada nismo vozili zajedno na stazi. Uvek sam znao da je tu, posebno kada nešto nije u redu, znao je šta da mi kaže. Ne mogu ja njemu da dajem neke savete jer je on svetski šampion, već je iskusan vozač, ali tokom popodneva posle treninga pričamo o tome kako smo ulazili u neku krivinu, kakva nam je taktika i slično. Posle trke smo retko kada obojica zadovoljni, ali tada gotovo i ne pričamo o onome šta se dešavalo na stazi i pokušavamo da se opustimo“.
Foto: Ivana Tošoviæ
Prilika koju je Aleš čekao konačno je stigla ove sezone, zahvaljujući povratku Suzukija u kraljevsku klasu Moto GP šampionata. Iako je konstantan napredak vidljiv, Aleš uvek želi više i neće se zaustaviti dok svoj tim ne dovede do podijuma, a potom i najvišeg stepenika pobedničkog postolja.

Drugačije je biti fabrički vozač, način rada se mnogo razlikuje u odnosu na privatne timove. Svi su veći profesionalci i ja sam presrećan što mi se pružila ova prilika. To je veliki izazov za mene. Ali, nisam zadovoljan rezultatima. Cilj Suzukija je da se borimo za podijume, a mi smo još daleko. Moramo, ipak, da budemo ponosni jer motor na početku sezone nije bio konkurentan, ali ga od tada nismo mnogo menjali, a bolji smo. Naravno, ne zadovoljavamo se tim, moramo da nastavimo sa vrednim radom da bismo ostvarili ono što smo zacrtali“.

Rezultati koje Suzuki postiže od početka sezone uopšte nisu loši, ali stariji Espargaro ima razlog zašto ima drugačije viđenje situacije od drugih.
Getty Images
Nisam potpuno nezadovoljan, jer smo imali i dobre rezultate, u Argentini sam čak startovao iz prvog reda i među prvih deset u šampionatu sam. Ali, takve rezultate sam imao i kao vozač privatnih timova, prošle godine u Forvardu, pre toga u Asparu, znam da su svi zadovoljni rezultatima, ali ja se time ne zadovoljavam i ovo nije dovoljno dobro. Podijum nam je cilj, posebno u drugom delu sezone. Osećam da sam spreman, da imam motor kojim mogu to da uspem, ako samo malo napredujemo možemo da se borimo pri vrhu. Mislim da moramo da dostignemo taj nivo“.

Ono na šta je Aleš posebno ponosan je činjenica da je deo Suzukija, ali to mu donosi i dodatan pritisak da bude bolji.

Data mi je velika odgovornost da budem prvi vozač. Veliki broj ljudi radi na stazi, mnogo u Japanu i svi zavise od mojih rezultata. To je veliki pritisak, ali i motivacija, spreman sam, ovo je najbolji trenutak moje karijere i uživam u tome“, rekao je Aleš Espargaro za B92.

Pol: Ne bih voleo brata za timskog kolegu

Getty Images
Za starijeg brata Pol kaže da mu je najveća podrška, međutim, borbe sa njim bi voleo da izbegne u potpunosti. Njih dvojica su pre nekoliko godina zajedno vozili i u Moto2 kategoriji, ali sada su stupili na veliku scenu, što im ne daje prostor za emocije prilikom okršaja na stazi. Ipak, Aleš je taj koji je svog mlađeg brata spremio za kraljevsku klasu, na čemu mu je Pol veoma zahvalan.

Kraljevska klasa je više od svega onoga što sam očekivao i Aleš mi je mnogo pomogao oko toga. Odmah sam shvatio da morate da budete profesionalni, a on me je naučio kako da pričam sa svima oko sebe, posebno sa mehaničarima i tehničarima. Rekao mi je da se opustim i da uživam, kraljevska klasa izgleda lako, ali je stvarno teška“.

Iako sada ima odličan i iskusan tim pored sebe, ono što Polu nedostaje je brat koji ga čeka u garaži.
Getty Images
Zaista mi nedostaje. Brat je taj koji me najbolje poznaje, zna vrlo dobro kako se osećam u datom trenutku i on najbolje može da mi objasni šta treba da čujem. Međutim, imam dobar tim i ljude koji mi govore šta sam pogrešio, šta sam dobro uradio. Za razgovor sa Alešom sada moram da čekam do večeri“.

Za razliku od Aleša, Pol uopšte ne uživa u borbama sa svojim bratom iako je vrlo dobro svestan šta on misli.

Mrzim da se borim sa njim. Kada je on ispred ili iza to je veća motivacija. Znam da on uživa u tome, posebno kada se borimo, a onda se brzo odvoji. Više volim da se borim sa drugim vozačima“.
Foto: Ivana Tošoviæ
Očekivano, Pol je zato imao sličan odgovor i na pitanje da li bi voleo svog brata za timskog kolegu.

Nikada ne bih želeo da budem sa njim u timu, jer odnos sa timskim kolegom je komplikovan. Evo mog slučaja, Bredli (Smit) je sjajan timski kolega, ali je on prvi vozač kojeg želite da pobedite. To dovodi do tenzija i posle možete da budete prijatelji, ali ja to ne želim da osetim sa Alešom. Već osećamo dovoljnu tenziju kada se trkamo i ne bih želeo to da povećamo, jer mi je on brat“.

Za razliku od toga, Pol ne zatvara u potpunosti vrata mogućnosti da jednog dana vodi neki tim u saradnji sa Alešom.

Ne znam, možda. Nikad ne reci nikad, to je budućnost, ne znamo šta će se desiti. Raditi sa Alešom nije lako, on je veoma nervozan, a ja sam opušteniji, precizniji. Potpuno smo drugačiji, ali ko zna, možda bismo mogli dobro da funkcionišemo zajedno na čelu tima“.
Getty Images
Mlađi od braće Espargaro se osvrnuo i na titulu koju je osvojio pre dve godine, kada je postao šampion Moto2 kategorije.

Ta titula koju sam osvojio je bila za obojicu. Obojica smo sanjali o tome, od Aleša su je možda i više očekivali, ali ja volim da kažem da sam je osvojio za obojicu. Tog dana sam ispunio san koji smo obojica sanjali“.

Početak nove sezone nije bio onakav kakav je Pol očekivao, a u prilog tome ide činjenica da je najbolji rezultat ostvario u Heresu, kada je zauzeo peto mesto. Međutim, mladi Španac očekuje mnogo bolje rezultate na narednim trkama jer veruje da će mu te staze više odgovarati.
Getty Images
Nisam zadovoljan dosadašnjim delom sezone, nismo se pripremili kako je trebalo, napravili smo nekoliko grešaka. Tokom treninga smo bili i dobri, ali su nam kvalifikacije su nam problem. Međutim, ostaje nam veliki broj trka, možemo sve da nadoknadimo. To smo i uspeli u Heresu. Idemo na staze na kojima smo bili bolji prošle sezone. Ne znam za podijum, teško je predvideti, svi su mnogo brzi i morate da napredujete i budete brži od vozača na fabričkim motorima, a to nije nimalo lako, gotovo je i nemoguće. Komplikovano je, ali ne odustajemo, borićemo se do poslednje trke da stignemo do podijuma“.

Mnogi mlađeg Espargara vide na fabričkoj Jamahi za nekoliko godina, a iako mu ugovor ističe uskoro, ne razmišlja ni o narednoj sezoni, već samo o ovoj koja je u toku.

„Ugovor mi ističe, volim Jamahu i moj san je oduvek bio da budem plav. Jamaha ima sjajne vozače (Rosija i Lorenca) i nemoguće je očekivati da će se odreći nekoga od njih, ali je na meni da dam sve od sebe, da se borim, i ako jednog dana izborim mesto u fabričkom timu, biće ostvarenje sna“, rekao je Pol Espargaro za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: