Marko Petković za B92: Vraćam se po titulu i EURO

Mlada reprezentacija Srbije napravila je ogroman uspeh plasmanom na Evropsko prvenstvo u Češkoj 2015. godine, posle velikih muka u kvalifikacijama. Kapiten naše selekcije i defanzivac Crvene zvezde Marko Petković govorio je u novogodišnjem intervjuu za B92 o ovom sjajnom rezultatu, paklenom putu do baraža sa Španijom, odnosu igrača u ekipi, kao i o bivšem selektoru Radovanu Ćurčiću koji je preuzeo A reprezentaciju. Petković je takođe pričao o trenutnoj situaciji među ‘crveno-belima’ i oporavku posle povrede ligamenata kolena sredinom oktobra.

Izvor: Nikola Ðukiæ

Ponedeljak, 29.12.2014.

23:00

Default images

„Od povrede je prošlo mesec i dve nedelje, sreća je da sam mogao da odem u Rim i da tamo završim operaciju. To je mnogo ubrzalo proces oporavka, već sam izašao na teren, krenuo sam lagano sa trčkaranjem i mislim da ću posle kontrole koja je 13. januara raditi pripreme sa ekipom. Verovatno nekih 60 do 70 odsto, tako da bih vrlo verovatno mogao da budem spreman krajem marta ili početkom aprila“, počeo je priču Petković za B92.

Međutim, posle samo mesec i po dana već je na terenu, u ozbiljnom treningu i sprema se za povratak na teren. Ništa od toga ne bi se desilo da nije bilo hitne operacije na specijalizovanoj klinici u Rimu, za koju je saznao od saigrača.

„Sve ovo je zbog lekara iz Rima jer oni imaju taj sistem, kako oni vole da kažu agresivni sistem koji je totalno drugačiji nego bilo gde. Brzo sam neke stvari savladao, već sam ja u dosta jakom treningu – to su trčanja, vežbe snage, jačanja mišića… Ono što sam čuo iz priče sa drugima, imao sam sreću u nesreći da su Raka (Đorđe Rakić) i Laza (Darko Lazović) bili isto povređeni, jeste da je prva stvar koju moraš da uradiš da pobediš strah. Normalno je da određena doza postoji, ali nije sad to nešto preterano“.
Starsportphoto
Nerado se seća tih dana kada je saznao da je oštećenje kolena veće nego što se u početku pretpostavljalo…

„Bio je šok kada smo saznali jer su njih dvojica kada su pali, sledeći pokret napravili na štakama. Ja, koji sam pao i odšetao do svlačionice – bolelo me je, pravilo mi je ogromne bolove i blokadu, tj. malo više blokadu kolena. Zbog te blokade smo svi bili ubeđeni da je meniskus. Sve testove koje lekari prave, ono što može da se vidi, ta 'fioka' i sve ostalo sam prošao i doktor mi je odmah rekao da je verovatno meniskus. Već sutradan smo išli na snimanje i bili gotovo ubeđeni da je povreda meniskuska, ali nismo bili sigurni kog stepena – da li je potrebna operacija ili ne, da li ću pauzirati dve ili tri nedelje. Jedino nam je to bilo u glavi. Ipak, desilo se ono najgore, ali već dva-tri dana posle operacije meni je koleno bilo isto, bez otoka, bez ičegaa. Blokada kolena je nestala ranije, pa sam na operaciju otišao bez ikakvih bolova. Ali, dešava se, šta da radiš. Najbitnije je da psihički ostaneš jak, takav je posao i moraš jedino da se izdigneš. Zato kažem da mislim da sam imao sreću da se operišem u Rimu jer sam već drugi dan bio u treningu, odnosno oporavku. Svi ostali koji rade na drugom mestu počinju lagano, na štakama. Tamo štake nisu dozvoljene – ja sam čak pitao da ih koristim samo dva-tri dana pošto sam živeo blizu klinike, nije bilo šanse – samo peške“.

"Nismo još svesni uspeha, ali ovako je slađe"

Starsportphoto
Petković je kapiten mlade reprezentacije Srbije koja je napravila neverovatan uspeh plasmanom na Evropsko prvenstvo 2015. godine u Češkoj.

„Mislim da još uvek niko od nas nije svestan uspeha koji smo napravili, verovatno ćemo postati svesni tek kad dođemo tamo. Mada, već sada kada pogledaš kakve sve fudbalske sile nisu mogle da se nađu u Češkoj, pa i ta najveća koju smo mi izbacili, dovoljno govore o svemu. Tog dana nismo ni mi verovali, posebno što se desio incident sa Albanijom, kao i kasniji poraz od Danske. Nažalost, poklopile su nas druge nefudbalske teme“.

Srbija je u neverovatnoj završnici kvalifikacija obezbedila baraž, pošto je savladala Severnu Irsku, a rezultati ostalih mečeva se poklopili. Tada je usledio dvomeč sa Španijom, trenutno najboljom mladom ekipom na svetu, i pobeda ukupnim rezultatom 2:1 (0:0, 2:1).

„Kad izađeš na teren protiv njih izgleda ti najlakše, ali je pravi pakao dok dođeš do meča – kada gledaš snimke njihovih utakmica, kada razmišljaš i znaš kakve su to 'aždaje'. Sediš kod kuće, gledaš Ligu šampiona i igrače protiv kojih ćeš igrati. E, to je problem veliki. Olakšavajuća okolnost je bila što smo prvu utakmicu igrali pred svojim navijačima, u Jagodini. Motiv je bio ogroman, osim što je baraž igrali smo protiv najbolje reprezentacije na svetu, posebno u mlađim kategorijama. Mi smo prošli put kao omladinci otišli na Evropsko prvenstvo i uopšte ova generacija ima nešto posebno, zato sam ja rekao da sam ponosan što sam kapiten. Svaki igrač, još od mlađih kategorija ima veliku čast što je tu i što predstavlja svoju zemlju. Mislio sam da će to vremenom 'opadati', kako su momci odlazili u jače lige i druge zemlje, ali kad god se skupimo odnos prema dresu se ne menja. I posle ovoga, non-stop je priča o prvenstvu, mi se već spremamo za Češku. Čak i momci iz A reprezentacije – Fića (Filip Đuričić), Markec (Lazar Marković), Matija (Nastasić) stalno zovu i postoji ogromna želja svih“.
Starsportphoto
Petković je objasnio koliko je teško igrati protiv sistema koji liči na ‘tiki-taku’ – taktike velikog poseda lopte, kratkih dodavanja i presinga koju je lansirala Barselona, a koju igraju sve selekcije Španije.

„Nisu oni prepotentni, oni jednostavno igraju takav stil. U stanju su da vrte loptu 89 minuta da bi u 90. našli rupu. Sreća je da se to nije mnogo videlo jer smo mi defanzivno stajali vrhunski. Da su jednom prošli negde, celu utakmicu bi pokušavali da probiju tuda. Mnogo zavisi od toga koliko je ekipa uigrana, ali mogu reći da je ta prva utakmica koju sam igrao fizički lakša, a psihički veoma teška. Potrebna je perfektna koncentracija čitavih 90 minuta. Nama u odbrani možda i fizički najlakša utakmica, ali sve zbog naših veznih igrača i napadača koji su prelomili u defanzivnom smislu. U prvom duelu Srnić, a posle i Čavrić su se bukvalno raspali u trčanju i pokrivanju moje strane. To je ta uigranost ekipe gde je svako radio svoj posao. U jednom periodu u Jagodini tempo se ubrzao kontrama, ali smo mi odmah videli, i pored njihovog neospornog potencijala u ofanzivi, da imamo kvalitet da im damo gol. Naši napadači su to uspeli i doneli nam plasman”.

Čitaoci u Srbiji po prvi put mogu da pročitaju kroz kakvu je “golgotu” prošla mlada selekcija na putu do Evropskog prvenstva.

„Meč sa Severnom Irskom kod nas je prva prekretnica – izgubili smo na Kipru i došli u situaciju da već u oktobru, u četvrtoj utakmici, spasavamo kvalifikacije. Nisam putovao na Kipar, a ni taj duel nisam igrao zbog kartona. Nikad teža utakmica. Oni čvrsti, jaki, zatvoreni, bez golova u prvom poluvremenu i već na startu 0:1. Gotovo, meni već suze krenule na tribini. Sva sreća momci na terenu su uspeli da okrenu na 3:1. Posle toga imamo utakmice sa Belgijom i Italijom – Belgijanci nam se provlače u 94. minutu, dok protiv Italije igramo možda i najbolju našu utakmicu. Lažem, najbolja je bila u Belgiji, ali tu lomimo i postajemo ekipa. Posle remija sa Belgijancima u kom primamo gol u poslednjim sekundama i ponovo padamo na treće mesto, tri dana kasnije dobijamo Italiju koja nije šansu napravila. Ne znam ni da l' su prešli pola. Tada smo prelomili, otišli u Belgiju i odigrali onakvu utakmicu i pokazali da smo postali jedna ozbiljna ekipa. Bilo je mnogo problema – u utakmici sa Belgijom prvi put nam se priključili A reprezentativci i imamo nikad jači tim. Međutim, imamo problem sa zadnjom linijom i štoperskim pozicijama – Matija je sa nama, ali ne može da igra, Ćosa (Uroš Ćosić) ima kartone, tu su Vitas i Spaja (Uroš Spajić), ali se Vitas povređuje u 20. minutu. Od najjače ekipe dolaziš do oslabljenog tima – Nemanja Petrović i Lazar Ćirković igraju prvi put. Kroz cele kvalifikacije su nas pratili problemi i onda se sve završilo u Irskoj, gde smo otišli sa 15 igrača. To nije bilo sve, čekao nas je put na koji idemo i bez Brašanca (povreda rebara protiv Italije), koji je trajao 2-3 dana. Baš se tih dana dešavao štrajk na aerodromu u Rimu, pa smo išli za London i umesto da putujemo direktno, morali smo da prespavamo jer smo promašili let. Došli smo u Severnu Irsku i na tolike probleme dešava se situacija da se dan ranije, dve utakmice od kojih delimično zavisimo završe ‘protiv nas’. Nama je igrao trijumf u svakom slučaju, ili od pet razlike da bismo došli u malo bolju poziciju“.
Starsportphoto
A onda je usledio odlučujući duel sa Severnom Irskom…

„Ta utakmica, ja nemam reči...Meni je žao što nije bilo direktnog prenosa jer su najavljivali da hoće. Naša želja, naša agresivnost – to je bilo nenormalno. Momci iz Severne Irske su se prestravili kako smo mi odigrali na njihovom terenu. 'Pojeli smo' ih, 'udavili' na terenu. Bili su u šoku kako to da mi vodimo 4:0 u poslednjoj utakmici i trčimo po loptu. Nekoliko puta smo pogađali okvir gola i iz te želje nam se desilo da primimo gol. Tada smo stali, da ne bismo više komplikovali situaciju i na kraju nas Španci poguraju. Odigrali su nerešeno sa Austrijom, a nama je bilo bitno da ne izgube“.

„U kvalifikacijama je uloženo mnogo prave i instinske želje, a ono što je mene oduševilo jeste ta utakmica sa Belgijom na koju se opet vraćam. Vratili su se A reprezentativci i pokazali da su vrhunski ljudi. Oni su već tada bili ozbiljni šrafovi u Mihinoj ekipi, bez problema su se vratili i pokazali istu želju kao i mi. Pokazali su se svaka im čast. Ponavljam, imali smo mnogo pehova, na svakom koraku se nešto nešto loše dešavalo i jedino što nam se pogodilo jeste to da je Španija igrala nerešeno sa Austrijom. Najbolje još da su oni izgubili od Austriji, onda j****a sve. I na kraju žreb, želiš da izbegneš jedino Špance i dođu baš oni. Sve je išlo tako kako je išlo, ali mislim da je uspeh ovako mnogo slađi“.

Srbija, koju će predvoditi novi selektor Mladen Dodić, u Češkoj će igrati u grupi sa domaćinom i reprezentacijama Nemačke i Danske. Već na startu sledi susret sa Nemcima.

“Ide Evropsko prvenstvo koje je možda i najvažnije za Savez i zemlju. Posebno što si sam sebi nabio teret jer si izbacio Španiju i sad svi očekuju od tebe da napraviš nešto, a bogu hvala, imaš generaciju koja je za to sposobna. U pitanju je tim koji je izbacio Špance, plus još šest-sedam A reprezentativaca u rangu igrača Španije. Imamo nikad veću šansu da napravimo nešto u Češkoj. Pred baraž po rezultatima u grupi izdvajale su se Španija i Nemačka. Špance smo izbacili, sada da vidimo da li možemo i Nemce. Cilj je da se prođe grupa, da se obezbedi plasman na Olimpijske igre, a pošto je sistem takav da iz grupe ideš direktno u polufinale, glupo bi bilo da se ne boriš za medalju. Treba samo da idemo utakmicu po utakmicu, kao što smo to radili u kvalifikacijama. Pitanje je šta će se desiti za šest meseci, videćemo kad dođe jun kakva će situacija biti – ko će igrati, u kakvoj ćemo formi biti, da li ćemo dobiti A reprezentativce ili ne. Promeniće se dosta toga, ali ono što je veoma bitno jeste da ostanemo čvrsto na zemlji. Jeste mnogo puta izgovorena fraza, ali je istinita. Drugačije ne možemo, ne smemo pomisliti da smo ne znam ni ja šta, naročito jer nam je takav mentalitet”.

"Ćurčić je mnogo dobar čovek, unaprediće igru A reprezentacije"

Starsportphoto
Kapiten je nekoliko puta tokom razgovora istakao da je ponosan na momke i da je ključ svega bila sjajna atmosfera. Za to “krivi” samo jednog čoveka.

„Jeste, ključ velikog uspeha je atmosfera. Odnos momaka jedan prema drugom, prema grbu, državi i naravno odnos selektor-igrači. Sve to je bilo na veoma visokom nivou još od prvog dana. Selektor je najviša tačka u reprezentaciji i od njega je sve kretalo. Od prvog dana se pravila dobra atmosfera i on je zajedno sa stručnim štabom najzaslužniji za atmosferu iz koje je sve ovo izašlo. Nemoguće je koliko je to dobar čovek – videlo se po njemu koliko su mu teško padali neki porazi poput onog na Kipru, a kada primetiš koliko je njemu stalo, ne možeš i ti kao igrač da ne odreaguješ. Najviše mi je žao njega i stručnog štaba jer su za dve godine dali mnogo živaca i strpljenja, a neće biti na EP“.

Čurčić je jednoglasno izabran za selektora A reprezentacije čime je nasledio Dika Advokata koji je podneo ostavku.

„Ne treba mu odmah stavljati na teret to Evropsko prvenstvo, iako je to u Srbiji nemoguće, ali mislim da je došao u veoma nezgodnoj situaciji. Videlo se odmah po izjavama Baneta (Branislava Ivanovića) i Matketa (Nemanje Matića) da su za to da ostane, a već posle prve utakmice viđen je pomak. On će uspeti da napravi situaciju u kojoj će biti čist odnos između igrača i unaprediti igru, u to sam siguran. Takođe, verujem da će uspeti da se plasiraju na Evropsko prvenstvo u Francuskoj, iako znam da je situacija teška”.

"Sve drugo sem Zvezde za mene je posao"

Starsportphoto
Petković je zbog povrede propustio drugi deo prve polusezone, a Crvena zvezda je loš period zaokružila remijem u Lučanima za -6. Klub su pre početka prvenstva napustili važni igrači, kao i trener Slaviša Stojanović, što se odrazilo na rezultate.

„Kada igraš u Crvenoj zvezdi, čim završiš na drugom mestu, sezona je loša. Sreća što je polusezona, pa imamo vremena da ispravimo. Kada se pogleda bodovno stanje, ono je isto kao prošle godine, ali je činjenica da nismo bili na visokom nivou. Bili smo prvih sedam-osam utakmica i onda je sve to počelo da pada. Prošle sezone smo u ovo vreme završili pobedom u 94. minutu gde smo došli na jedan bod – bili smo tu, nikad bliže posle pet godina, znali da ide derbi, a imali smo stvarno vrhunsku ekipu. Ove godine desilo se kako se desilo, ali je najbitnije ustanemo i krenemo napred. Ne treba da se vraćamo na ono što je bilo, treba ljudi koji su za to zaduženi da vide šta je problem i da se krene napred“.
Starsportphoto
Klub već neko vreme potresaju unutrašnji problemi, a klub je zbog dugovanja suspendovan iz Evrope. Sve te nefudbalske stvari i te kako utiču na igrače, ali se Petković nada boljem ‘Zvezdinom proleću’.

„Zna se, život fudbalera Crvene zvezde je težak, zbog svega. Ali, treba gledati što manje na te stvari, što mi stvarno radimo. Prošle godine, pa i ove sada isto ima dosta igrača kojima je stvarno bitan uspeh Crvene zvezde kao kluba – da se Zvezda vrati na staze slave. Prošle godine se mnogo stvari progutalo zarad titule, a suspenzija iz Evrope uticala je na odluku brojnih igrača da napuste tim. Jednostavno, promenjena je filozofija – uvedeni su mlađi igrači, bilo je povreda, nije bilo adekvatnih zamena – baš težak period. Svi, počev od prvog čoveka u klubu do nas igrača, moramo da gledamo gde smo pogrešili i da se trudimo da to više ne radimo. Drugog puta nema. U sledećoj polusezoni očekujem da se vratim na teren i nadam se tom 'Zvezdinom proleću' o kom svi pričaju. Godinama unazad smo bolji na proleće i tako očekujem da bude i ovoga puta. Iskreno mislim da razlika od šest bodova nije velika, a i mlađi igrači će imati više iskustva igranja u Crvenoj zvezdi“.

Lisabonski Sporting ozbiljno je letos ‘zagrizao’ da dovede desnog beka šampiona, a on nam je otkrio zašto do transfera nije došlo.

„Sve drugo sem Zvezde je za mene posao. Šta će biti i da li će biti ne znam, i uopšte ne pravim planove. Jedino o čemu razmišljam jeste da se vratim na teren i stignem da se uključim u borbu za titulu. Bože zdravlja da se to desi, da prođe Evropsko prvenstvo, pa ćemo videti šta i kako. Do transfera u Sporting nije došlo jer je moja prva želja da u takvim stvarima i Zvezda bude zadovoljna. Nisam za to da bežim bez obzira na situaciju u klubu, ali mi je stvarno bitno da klub bude zadovoljan. Jednoga dana kada budem odlazio, želim da to bude na velika vrata“.

"U slobodno vreme knjige i učenje jezika"

Starsportphoto
Poznato je da profesionalni sportisti nemaju mnogo slobodnog vreme, pa se trude da i to malo dobro iskoriste. Marko je naveo da osim čitanja, slobodno vreme provodi prateći druge sportove i usavšavajući engleski i italijanski jezik.

„Dok sam bio klinac, voleo sam da pročitam neku knjigu. U poslednje vreme nemam mnogo vremena, ali sam u Rimu pročitao dve, pošto sam bio tamo oko mesec dana. Soni Plejstešn nikako ne volim, ali pratim druge sportove, posebno košarku zbog Zvezde. Ono što me najviše okupira ovih dana jeste da sam se odlučio za učenje jezika. Želim da usavršim engleski jezik i posle prelazim verovatno na italijanski, jer mi se mnogo svideo dok sam bio u Rimu. Engleski želim da usavršim do perfekcije, a onda ću početi sa italijanskim“.

„Bila je jedna anegdota kad smo već kod jezika i koliko su oni važni. Na centru protiv Španije, dok nam je sudija bacao novčić, pitao je Muniaina 'blue or yellow', na šta je on promrljao nešto tipa 'buu' jer nije znao. Ja sam počeo da se smejem, ali je sreća da je on dobio, pa je lopta sigurno bila za njih, dok sam ja birao stranu. Ko zna šta bi bilo da mu je pokazao na stranu, verovatno bi tražio da ja odlučim“, zaključio je uz smeh Marko Petković za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: