Vujin za B92: Perić je rukometni Đorđević

Rukometnu reprezentaciju Srbije sledeće nedelje čeka početak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. godine. Tim povodom razgovarali smo sa Markom Vujinom, desnim bekom Kila i jednim od nosilaca igre ’Orlova’. Vujin je za B92 govorio o novom selektoru Dejanu Periću, rivalima u kvalifikacijama, ali i o tome zašto najbolji igrači često igraju lošije u reprezentaciji nego u svojim klubovima.

Izvor: B92

Petak, 24.10.2014.

20:52

Default images

Prvi protivnik našoj selekciji biće reprezentacija Crne Gore, taj meč na programu je sledeće srede u Pioniru.

“Crnogorce poznajemo još od ranije, igrali smo nekoliko prijateljskih utakmica sa njima, sa svim igračima se poznajemo, mada nismo igrali nijednom na velikim takmičenjima. Oni su ozbiljna reprezentacija, dobili su novog selektora Ljubomira Obradovića, koji se dokazao u Evropi. Očekujem tešku utakmicu, ali nadam se pobedi“.

U grupi sa Srbijom još su Izrael, sa kojim naši rukometaši igraju drugog novembra u gostima, kao i Island, koji će ’Orlovima’ biti rival u aprilu sledeće godine.

“S obzirom na sve rezultate koje su postigli poslednjih godina, Islanđani su favoriti u našoj grupi. Imaju fantastičan tim koji je dugo godina zajedno, O Izraelu verovatno najmanje znamo, ali smo informisani da su nezgodni na domaćem terenu i da nam tamo neće biti lako. Nadam se da ćemo posle prve nedelje kvalifikacija imati sva četiri boda, a za posle ćemo videti“.

Srbija je u Beogradu 2012. godine osvojila srebrnu medalju, ali posle toga je usledio niz loših rezultata koji je kulminirao neodlaskom na Svetsko prvenstvo u Katar. Jedan od glavnih razloga za to jesu i česte promene selektora.

“To nije prijatno igračima, pošto svaki trener ima svoje zamisli i svoje ideje. Zato je teško kada se selektor uvek menja, a i svaki novi trener ima malo vremena da ono što žele prenese na igrače i na teren. Lakše bi nam bilo da je jedan trener dobio ciklus od četiri godine da uradi nešto i da radi svoj posao, lakše bismo se uigrali. Ali šta je tu je, tako je to kod nas, ne samo u rukometu, treba da se naviknemo“.
Sada je na selektorskoj klupi legendarni golman Dejan Perić, a Vujin kaže da on uživa podršku svih igrača.

“Igrali smo zajedno pet godina u Vespremu i o Periću mogu da kažem samo sve najbolje. Na mene i moju karijeru mnogo je uticao, dosta sam naučio od njega. Kada je on postavljen za selektora, šalili smo se sa njime da je on rukometni Sale Đorđević – zato što je i Perić imao fantastičnu karijeru iza sebe, osvojio je mnogo trofeja. On je jedan od naših najboljih golmana svih vremena, uveren sam da će svoje igračko iskustvo uspeti da prenese na nas. Njegova najveća snaga biće odnos sa igračima i veliko znanje. Ni on nema mnogo vremena, ali ima podršku nas igrača i nadam se da će sve proći kako treba“.

Nosioce naše reprezentacije skoro uvek prati glas da dobro igraju za klubove, a lošije za reprezentaciju.

“To je komentar koji se odnosio uglavnom na mene i još neke igrače koji su nosioci igre u svojim klubovima. Očekivanja su uvek velika kada se igra za reprezentaciju, ali to je nešto što se dešava i u drugim našim sportovima – jedan od problema svakako je u sistemu, na terenu bi svako trebalo da se koristi na pravi način. Za svojih 12 godina u inostranstvu shvatio sam važnost trenera, u smislu da iz svakog igrača izvuče maksimum. Nama je Ljubomir Vranješ bio trener sedam dan, to nije sistem. Imamo igrače u vrhunskim kluboma, ali ne i trenere, i nadam se da će se to promeniti. Sa druge strane, odgovorost leži i na nama – saglasan sam da igrači ne pružaju iste partije kao u klubu i nadam se, daću sve od sebe da se to promeni“, zaključio je Vujin za B92.

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo završavaju se u junu naredne godine – po dve najbolje reprezentacije iz svake kvalifikacione grupe plasiraće se na EP, kao i najbolja trećeplasirana selekcija.

Saša Ozmo (ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: