Milan Gurović za B92: Autsajderi smo, vrebamo svoju šansu

Košarkaši FMP Železnika ubedljivo su došli do titule u Košarkaškoj ligi Srbije, pa mnogi od njih očekuju da se bore za mesto u ABA ligi naredne sezone. Mladi tim sa klupe vodi Milan Gurović, kojem je to prva sezona u kojoj je samostali trener, i on za B92 kaže da njegovi izabranici nemaju nikakav imperativ pobede, već da samo žele da se pokažu u najboljem svetlu.

Izvor: B92

Nedelja, 20.04.2014.

15:12

Default images

FMP je takmičenje u KLS završio sa 20 pobeda i šest poraza, a njegov najbliži konkurent Crnokosa je imala skor 18/8. Za Gurovića je sam plasman u Superligu ispunjenje ciljeva za ovu sezonu.

Zacrtali smo i ostvarili cilj da budemo prvi u KLS, a sam ulazak u Superligu gledamo kao neku vrstu satisfakcije za minuli rad. Mislim da momci su to zaslužili, oni su najzlužniji za taj uspeh. Igramo opušteno, bez ikakve tenzije, nemamo imperativ pobede, tu smo i da bismo učili“.

Iako mnogi FMP vide kao kandidata za mesto u ABA ligi, trener ekipe iz Železnika se time ne opterećuje.

Samim ulaskom u Superligu mi nismo zacrtali cilj da igramo ABA ligu. Međutim, ako se ukaže i najmanja prilika mi ćemo je iskoristiti. Ali, otom potom, svaka pobeda u Superligi je za nas dodatna premija i tako gledamo na to“.
Starsportphoto
Zahvaljujući svojim igrama, Crvena zvezda i Partizan su već viđeni u plej-ofu, dok će se za preostale dve pozicije boriti ostalih šest timova. Gurović veruje u svoj tim, ali ima poseban ugao gledanja situacije.

Rano je pričati o plej-ofu. Ne treba trošiti mnogo reči o Zvezdi i Partizanu, ali što se ostalih timova tiče sigurno su Mega Vizura i Radnički glavni kandidati da ponovo zaigraju na Jadranu. Ali, ne treba potceniti ni ekipe Borca, Kosjerića i Metalca, koje su zasluženo u Superligi i na njihovom domaćem terenu će svim ekipama biti teško. Mi smo u toj konstelaciji autsajderi i gledamo situaciju iz nekog posebnog ugla. Za nas su svi konkurenti i svi su favoriti“.

U dosadašnjem delu Superlige FMP je zabeležio dve pobede i jedan poraz. Najveći trijumf Gurovićevi izabranici ove sezone su verovatno zabeležili u četvrtfinalu Kupa Radivoja Koraća, kada su eliminisali oslabljeni Partizan.

Moram da napomenem i da su igrači koji su igrali tada za Partizan po tri godine stariji od mojih izabranika. Pobeda je samim tim još veća. Sigurno im je donela veliko samopouzdanje, taj psihološki momenat je veoma bitan, posebno kod mladih igrača jer treba da im se ulije neka vera“.
Starsportphoto
Gurović na raspolaganju ima veoma mladi tim u kojem se ističu Filip Čović i Slobodan Dunđerski. Njih dvojica su vodili tim poslednjih meseci, a mladi stručnjak ne želi nikoga da izdvaja, ali hvali pristup svojih izabranika koji su voljni da uče i napreduju.

Mi imamo u ekipi mnogo igrača koji imaju 18-19 godina, neiskusni su, ali ambiciozni i željni. Idemo polako, ne bih želeo da se zalećemo. Gledamo da se što bolje pripremimo za svaku utakmicu, pa šta bude. To što nemaju imperativ pobede njima skida teret, a sama činjenica da je do prošle godine većina mojih igrača igrala juniorsku ligu, dovoljno govori da ne treba da se opterećuju Superligom. Želimo da se pokažemo u dobrom svetlu i ništa više od toga. Oni uče, sve upijaju, motivisani su i ovo je idealna prilika za njihov napredak“.

Gurović je igračku karijeru završio pre četiri godine, a tokom nje bio je poznat kao odličan šuter. Iako kaže da je taj period iza njega, sve što je naučio kao igrač koristi da bi pomogao svojim igračima.
Starsportphoto
Ne bih izdržao zagrevanje na utakmici sa njima, mene to više ne zanima. Nemam tu želju, razmišljam samo sa gledišta trenera. Preduslov da budeš dobar trener je da zaboraviš da si bio igrač. Radim sa igračima, akcenat dajemo na šut, ali i na druge segmente igre. Nisam samo ja tu, imam saradnike, radimo svakodnevno, počevši od tehnike do šuta, ali tu ima mnogo finesa koje treba da se nadograde. Idemo polako, ali vera je najbitnija, džaba ti je i dobra ruka ako ne veruješ u to što radiš“.

Gurović je ove sezone prvi put dobio priliku da samostalno vodi neku ekipu, a prošle godine je bio pomoćnik Vlade Vukoičića i Dejana Radonjića u Crvenoj zvezdi. Za taj period kaže da mu je pomogao da spreman dočeka izazove u FMP Železniku.

Značilo mi je da vidim kako je to. Do nedavno sam bio igrač i želeo sam da vidim taj odnos, psihološki momenat i odnos između igrača i trenera. Kako se ponaša igrač u odnosu na trenera i sigurno sam stekao iskustvo koje i sada primenjujem. Na moje insistiranje sam otišao iz Zvezde, iako smo imali ugovor na još dve godine. I zahvalio bih se Nebojši Čoviću koji mi je ukazao tu čast i poverenje da vodim FMP jer kao samostalan trener mogu više da napredujem, da učim i pokažem šta znam. Krećem od nule, čvrsto stojim na zemlji, verujem u sebe i znam da ću jednog dana sigurno uspeti“, rekao je Milan Gurović za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: