Vladan Matić za B92: Pokazaćemo da možemo i van Srbije

Poslednjih godina rukomet se ponovo vraća u misli ljubitelja sporta u Srbiji. Rukometaši su osvojili srebro na Evropskom prvenstvu kod kuće, rukometašice takođe, a novi izazov jeste predstojeće EP za muškarce u Danskoj. Srbija je u grupi sa Poljskom, Francuskom i Rusijom i želi da skine sa sebe etiketu ekipe koja igra dobro jedino na svom terenu.

Selektor ‘orlova’ Vladan Matić u intervjuu za B92 rekao je da Srbija ima kvalitet da napravi zapažen rezultat, ali da će mnogo zavisiti od prvog meča sa Poljskom.

Takođe, Matić kaže da je grupa jako teška, ali da se prevashodno treba koncentrisati na sopstvenu igru. Dotakli smo se i onoga što je u bližoj prošlosti bila mana srpskog tima – nedostatak igre po krilima i pozicija srednjeg beka.

Izvor: Saša Ozmo

Petak, 10.01.2014.

11:00

Default images

Srbija takmičenje počinje duelom sa Poljskom u Arhusu 13. januara, a spekuliše se da oni imaju poteškoća sa povređenim igračima.

“Prema mojim informacijama, Poljaci su svi na okupu, možda se malo čuvaju, ali moje mišljenje jeste da će svi igrati. Poljski rukomet je u naletu, dobar pokazatelj je i to što 90% reprezentacije čuvaju u svojoj zemlji, što mi nismo u prilici da učinimo. Visla i Kijelce ulažu mnogo, Kijelce je igralo fajnal-for prošle godine, i to dovoljno govori o njihovim ambicijama. Možda je njihova mala prednost to što su više zajedno. Oni su kompaktna reprezentacija, žele da opravdaju velika ulaganja i možda će nam baš taj prvi korak biti najteži. Bilo bi jako lepo kada bismo njega prebrodili”.

Prema mišljenju najvećeg broja stručnjaka, Srbija je upala u ‘grupu smrti’, pošto su nam rivali još Francuska i Rusija.

“Francuzi su rukometna sila, o tome ne treba trošiti reči. Možda u hodu malo menjaju sastav, ali njihove ambicije su uvek iste – osvojili su sve što se osvojiti može i to treba poštovati. Ipak, trudićemo se da im se suprotstavimo, a u budućnosti treba stremiti njihovom modelu. Rusi su takođe u promenama, Rastvorcev neće igrati, ali oni uvek imaju jak tim. I u kvalifikacijama smo s njima igrali ‘na gol’, i sada očekujem jednako tešku borbu. Stvarno jeste ‘grupa smrti’, može da izađe i na dobro i na loše, svi se nadamo ovom prvom”.
rss.org.rs
Selektor ističe koji su preduslovi da Srbija bude konkurentna u tako teškoj grupi.

“Teško je naći mane ekipama na EP jer je jako teško uopšte plasirati se. Iskreno mislim da treba da se koncentrišemo na sebe – da nam odbrana bude čvrsta, polukontra organizovana, ali i da budemo strpljivi i da ostvarimo širinu u napadu. Ako to budemo uspeli, možemo sa svima da se nosimo”.

Matić je bio izvanredan krilni igrač, a reprezentacija Srbija već dugi niz godina nedovoljno koristi krila, čime znatno gubi na raznovrsnosti u igri. To bi trebalo da se promeni.

“Mislim da je Nikčević na ovim prethodnim utakmicama u reprezentaciji šutnuo ka golu više puta nego ukupno za poslednjih sedam godina. On je protiv Čeha i Makedonaca pokazao da imamo širinu, ugrožavao je gol sa krila i iz kontri. Ta širina nam donosi mnogo – onda ćemo moći da napadnemo gol lakše i sa sredine. Ipak, ako nastavimo da probijamo samo kroz sredinu, neće biti dobro. Momci sa kojima radim su inteligentni, dobri momci i na tom segmentu ćemo poraditi. Postoje interni dogovori, nekoliko akcija kojima ćemo pokušati da raširimo igru i nadam se da ćemo ih na najbolji način primeniti na EP”.

Jedna od deficitarnih pozicija poslednjih godina takođe je srednji bek, a Petar Nenadić biće čovek od kojeg će mnogo zavisiti u Danskoj.

“Teško mogu da vam kažem ko će biti ‘prvi srednji bek’, pošto ja volim da igram sa 16 rukometaša, pošto to zahteva turnirski sistem takmičenja. Samo pravom rotacijom možemo doći do rezultata jer će doći do umora nosilaca igre. Ko će biti srednji bek zavisiće i od rivala, ali Petar Nenadić je u najboljim igračkim godinama i nameće se kao lider. On će biti jedan od nosilaca, u organizaciji napada pomagaće mu kapiten Momir Ilić, a pojavljuje se i mladi Uroš Mitrović, mada je on imao i problema sa povredom”.
rss.org.rs
Srbiju prati reputacija da dobre rezultate ostvaruje samo kod kuće. Da li će turnir u Danskoj to promeniti?

“Mislim da ćemo na ovom EP dokazati da nismo ekipa samo za domaći teren. Siguran sam u to, razuverićemo svi koji tako govore. Ova ekipa ima znanja da napravi zapažen rezultat i van Srbije”.

Širok je krug favorita za trofej, ali glavni pretendenti na titulu ipak se ne menjaju – Francuska, Danska, Hrvatska i Španija.

“Teško je to reći, evropski rukomet napreduje i biće vrlo neizvesno. Dosta će zavisiti od dnevne forme, ali i od povreda – vidim da se Španci već muče na pivotu, još neki timovi imaju problema. U prvi krug favorita spadaju Francuzi, Danci kao domaćini, Hrvati i Španci, a i Poljska ima jak tim. Neću da bežim ni od nas, nadam se da ćemo se mi tu negde uglaviti i da će, kada pred neko sledeće prvenstvo nekog stranca pitaju za favorite, da će i Srbija biti među njima”, zaključio je Matić za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: