Svetislav Pešić za B92: "U Španiji se rad isplati"

Trofejni srpski trener Svetislav Pešić ponovo je u centru pažnje košarkaške javnosti. Prvo, preporodio je ekipu Valensije, koja igra izuzetno od njegovog dolaska na mesto trenera, a sa kojom je u sredu izborio plasman u Top16 fazu Evrolige. Drugo, izjavom da su mu sudije otele titulu dok je bio trener Crvene zvezde uzburkao je domaću javnost. U intervjuu za B92 Pešić objašnjava da nije rekao da je titula nekome ukradena, ali da u srpskoj košarci ima mnogo neregularnosti. Takođe, 'Kari' govori o igrama Valensije, hvali organizovanost ACB lige, hrabri srpske igrače širom Evrope da istraju u borbi za mesto pod suncem, podržava selektora Dudu Ivkovića u politici prema NBA igračima itd.

Izvor: Saša Ozmo

Četvrtak, 23.12.2010.

20:26

Default images

Preuzeli ste ekipu kada je imala u Evroligi skor od jedne pobede i četiri poraza. Koje promene ste uneli, pa je tim počeo da igra tako dobro?

"Ništa se specijalno nije dogodilo, samo sam radio kao u Crvenoj zvezdi. Preuzeo sam ekipu koja je bila u dosta nezavidnom položaju, osim Evrolige, i u ACB ligi imali smo skor 1-6. Igrači su bili u nokdaunu, preuzeo sam tim u toku sezone i nije bilo jednostavno – nisam poznavao većinu igrača, mada sam sa nekima radio, o klubu sam imao vrlo malo informacija, ali predsednik me zamolio i ja sam prihvatio izazov. I od kluba i od igrača dobio sam pozitivnu reakciju, a posle prve pobede sve je bilo mnogo lakše. Trijumf uvek donosi novo samopouzdanje u ekipu, u takvim situacijama najvažnije je ispunjavanje zadataka u odbrani i mislim da su to momci odradili fantastično. Zajedničkim doprinosom u odbrani stvarala se neophodna timska atmosfera, koja nam je davala sigurnost u napadu. Zatim smo pobedili i Panatinaikos, pa su igrači videli da su sposobni i da se sve okrenulo u drugom, pravom smeru".

Bili ste četvrti u grupi u Evroligi, što znači težu grupu u Top16 fazi. Kakve su ambicije Valensije u EL, ali i u domaćem šampionatu?

"U ovom momentu uopšte ne razmišljam o Evroligi jer imamo dosta tešku situaciju u ACB ligi. Od mog dolaska zabeležili smo pet pobeda, sada imamo skor 6-6 i imamo šanse da budemo u prvih osam i plasiramo se na Kup Kralja. Međutim, pred nama su dva gostovanja i tri utakmice kod kuće, od kojih nam je potrebno četiri pobede da bismo zavisili isključivo od sebe. Prva preokupacija su nam sledeće dve utakmice – sa Alikanteom 29. decembra u gostima, pa kod kuće sa Seviljom i to su dva ključna meča. Sada sam u Barseloni i idem da gledam njen meč sa Montepaskijem, možda će nam neko od njih biti protivnik u Top16 fazi, ali ne idem zbog toga, idem da se malo vidim sa ljudima. O svim kombinacijama razgovaraćemo kada se budu znali sastavi grupa i tada ću moći nešto određenije da kažem o tome koji su naši dometi".
Španija ima pet predstavnika u Top16 fazi Evrolige – Barselonu, Unikahu, Real, Kaha Laboral i vašu Valensiju. Kako objašnjavate taj veliki uspeh Španaca?

"Za prethodnih deset godina bio sam trener reprezentacije, bio u Barseloni, radio u Romi dve godine, u Đironi, posle i u Zvezdi... Za tih deset godina mnogo sam video i naučio, pa moram da kažem da je ACB liga veoma dobro organizovana i u njoj je regularnost zagarantovana. Ako i bude stvari koji se jednom ili drugom timu ne dopadaju, to su nenamerne greške. ACB liga daje sigurnost da će se rad igrača i trenera isplatiti i da će se kapitalizovati kroz rezultat. Klubovi su stabilni, ne mogu da se potpisuju ugovori, a da se ne izvršavaju obaveze i to takođe donosi sigurnost. Veliki je interes publike, televizije, sponzora, što povećava motivaciju košarkaša da igraju ovde. Većina najboljih evropskih igrača je u Španiji, a ostatak je u NBA ligi. To je prvi put da je čak pet timova u Top16 i španska liga trebalo bi da bude model rada ostalima".

Izazvali ste mnogo bure u javnosti kada ste pre nekoliko dana izjavili da su vam sudije otele titulu dok ste trenirali Crvenu zvezdu. Možete li malo dublje da pojasnite te tvrdnje?

"Sada bi svi voleli da čuju senzaciju, šta Pešić kaže, ja sam govorio mnogo stvari dok sam bio tamo, i to ne iz ugla Crvene zvezde, već iz ugla čoveka koji je rođen u Srbiji i njoj pripada u svakom smislu, pre svega košarkaškom. Uvek kada sam govorio gledao sam interes naše košarke. To što neko to prezentira na način na koji nekome odgovara, to je druga stvar. Svi koji danas vode našu košarku znaju da ne ide sve kako treba i da nije sve regularno, ali ne žele da ulaze u osinjak. To i vi znate, ne treba ja da otkrivam nešto nepoznato. Pitali su me šta je tajna dobrih rezultata sada, ja sam rekao da nema nikakve tajne, da je ovde sve regularno, a da je u Srbiji malo šta regularno. Nisam nigde rekao da je neko Zvezdi ili nekom drugom klubu ukrao titulu, ali da je mnogo stvari neregularno, to vrlo dobro znate. Naše sudije su možda najbolje u Evropi, većina njih veoma dobro sudi evropska takmičenja. To sve zna i naš najbolji sudija (Ilija) Belošević, koji sigurno deli moje mišljenje, ali nije baš zgodno da sve do kraja kaže pošto živi tu. Nikada ne želim da oduzmem nekome nešto što je dobio, naše sudije su veoma talentovane, ali sa većom i drugačijom odgovornošću sude evropska takmičenja u odnosu na ono što se događa na našim prostorima. To je potpuno jasno, sad kako to popraviti. I dok sam bio u Crvenoj zvezdi, provodio 24 sata dnevno i radio za košarku, niko me nije zvao iz Saveza, pa što bih se sada ja petljao? Oni znaju kako to treba da reše, krajnje je vreme, a ja ću se, kao i uvek, vrlo rado odazvati kada me budu pozvali da pomognem, makar svojim mišljenjem".
"Stvorili" ste dva igrača dok ste bili trener Zvezde – Marka Kešelja i Nemanju Bjelicu. Brine li vas što sada nemaju neku ozbiljniju minutažu, oni su još mladi, šta biste posavetovali njima, ali i ostalim srpskim igračima?

"Mislim da su i Kešelj i Bjelica napravili prave izbore, dobre klubove i velike trenere, i mislim da je samo pitanje vremena kada će svoj talenat pretvoriti u vrhunski kvalitet. Mi imamo i drugih dovoljno mladih košarkaša – Tripković je veliki igrač, Tepić je veliki talenat... Ipak, na najvišem nivou su veći zahtevi i veća je konkurencija, ali mislim da je to dobro za sve. Vidimo da Tepić već ovu sezonu igra mnogo bolje. Mislim da su svi kod naših trenera, najboljih u Evropi, osim Tripkovića i mislim da bi svi morali da nastave da rade i na kraju će profitirati od toga. U košarci, kao i u životu, nema automatizma, moraš da se boriš. Nije ni Bodiroga kada je otišao u Trst kod Boše (Tanjevića) odmah postao veliki igrač, nego je morao mnogo da se bori i mnogo da trenira. Nikome se ništa ne poklanja".

Da ste vi sada selektor reprezentacije Srbije, kakav bi tretman imali NBA igrači? Iz prethodne selekcije jedino Nenad Krstić igra u SAD-u.

"Sve što je Duda do sada uradio bilo je na vrlo visokom nivou i bilo bi fantastično kada bi nastavio onako kako je počeo. Svaka utakmica može da se pobedi na nekoliko načina, pa se tako i reprezentacija može sastaviti na više različitih načina. Dudin put je karakterističan za naše podneblje i našu filozofiju košarke i ja bih to podržao. Igranje u reprezentaciji mora da se zasluži kvalitetom, a nisam siguran da su naši NBA igrači sve uverili da su to zaslužili. U reprezentaciji igraju košarkaši kojima se daje šansa da budu bolji i igrači koji u kontinuitetu pokazuju vrhunski kvalitet. Naši današnji NBA igrači nisu verovatno nikoga uverili, pa ni Dudu, da su oni ti koju mogu da preuzmu odgovornost koju trener od njih traži".
valenciabasket.com
Osvojili ste skoro sve moguće trofeje u karijeri – Svetsko prvenstvo u Indijanapolisu i Evropsko u Turskoj sa Jugoslavijom, EP sa Nemačkom, Evroligu sa Barselonom itd. Odakle vam inspiracija da se i dalje bavite trenerskim poslom?

"Tek sam na početku, haha, ja sam uvek na početku, to mi je motivacija. Čitav život sam u košarci i to mi je veliko zadovoljstvo. Posao trenera jeste da motiviše igrače, ali mora i njega neko da motiviše. Kada igrači pokazuju reakciju, da žele da nešto nauče, da pobeđuju, kao što je npr. bilo u Crvenoj zvezdi, reprezentaciji, Barseloni, Albi i sada Valensiji, to je motivacija za trenera. Dok god imam takve igrače i takvu sredinu, nema razloga da ne budem na početku".

Pešić kaže da zbog obaveza u Valensiji ne stiže pomno da prati događanja u srpskoj košarci, ali želeo je da čestita kolegi Božidaru Maljkoviću na preuzimanju selektorske funkcije u reprezentaciji Slovenije:

"Drago mi je da je Boža Maljković postao selektor Slovenije, to me je baš obradovalo. To je dobra odluka Slovenaca i mislim da će oni mnogo profitirati od njegovog znanja i iskustva. Srećan sam što je Boža odlučio da ponovo radi", zaključio je Pešić za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: