Gabor Sagmajster za B92: „Dobro sam pripremljen za Dakar“

Treću godinu zaredom Srbija će imati predstavnika na Dakaru, najprestižnijem reliju na svetu. Kao i prethodne dve godine, Dakar će se voziti u Argentini i Čileu, ovoga puta od 1. do 16. januara, a pod zastavom Srbije voziće ponovo Gabor Sagmajster. U intervjuu za B92 srpski motociklista je istakao kako se pripremao za 32. izdanje Dakara, šta misli o ruti koja je pred njim i kakva su mu očekivanja...

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Utorak, 21.12.2010.

23:17

Default images

Samo mesec dana posle povratka sa prethodnog Dakara Sagmajster je počeo sa pripremama za izdanje relija koje ga očekuje od 1. januara, a prema njegovim rečima dočekuje ga spremniji nego prethodna dva.

Za naredno izdanje Dakara sam krenuo da se spremam od marta, kada je počeo šampionat Srbije u motokrosu. Ove godine smo imali oko 20 trka u zemlji i inostranstvu, uz to nedeljno dva-tri puta idem u teretanu, tako da sam fizički mnogo dobro pripremljen“.

Veliku zaslugu za Sagmajsterovo treće učešće na najprestižnijem reliju na svetu imaju njegovi višegodišnji sponzori.

I ove godine najzaslužniji za moj odlazak na Dakar su Eurogas i Europetrol, koji su me skroz ispoštovali, a pored mene će, kao i prošlog puta, u Argentini i Čileu biti trojica mojih prijatelja, koji će se potruditi da javnost u Srbiji bude u potpunosti obaveštena o onome kroz šta prolazim“.
plumrace.com
Iako su se pravila u odnosu na ovogodišnje izdanje Dakara promenila za najbolje takmičare, koji su morali da nabave motore manje kubikaže, ona nisu potkačila srpskog predstavnika.

Voziću isti KTM motor od prošle godine, koji je servisirao moj glavni mehaničar Kajzer Torsten iz Nemačke. Na tom motoru sam vozio prošli Dakar i trku Svetskog kupa u Abu Dabiju, gde sam bio sedmi u svojoj klasi, što je najbolji rezultat moje karijere, tako da se nadam da će sa njim biti sve u redu“.

Kao i prethodnih godina Sagmajsterov glavni cilj je da se i ovoga puta nađe na cilju u Buenos Airesu, a potom i da pokuša da popravi plasman ostvaren u januaru ove godine.

U Argentinu putujemo u nedelju, 26. decembra, a kada stignemo u Buenos Aires imaćemo pet dana slobodnih da se odmorimo i naviknemo na vremensku razliku i temperaturu. Posle imamo tehnički i administracioni pregled, a 1. januara startujemo. Što se tiče rezultata, kao i prošle godine, cilj mi je da završim Dakar, a posle toga i što bolji plasman. Na prošlom Dakaru sam bio 59, u svojoj kategoriji, do 690 kubika, 24. i nadam se da ću ovoga puta uspeti još bolji rezultat da ostvarim“.
plumrace.com
Ruta Dakara sa 2011. godinu objavljena je još pre nekoliko meseci i jedini srpski predstavnik je imao priliku da je dobro prouči.

Svaka godina je teža, to sam već primetio. Na predstojećem Dakaru ćemo imati šest dana tokom kojih ćemo voziti preko 800 kilometara, a prošle godine smo imali četiri dana kroz pustinju Atakama, a sada su povećali taj broj na sedam. Ukupna ruta je blizu 10.000 kilometara, a prošle godine je bilo hiljadu manje. Biče dugačkih ruta, kretaćemo oko četiri ujutru, a stizaćemo oko 17 časova, a možda i kasnije, mislim da će biti teže, a uz to je i konkurencija sada jača“.

Za Sagmajstera nema dileme ko će se boriti za trofej među motociklistima na 32. Dakaru.

Najveći favoriti su, kao i prethodnih godina, Mark Koma i Siril Depre. Ovo će mi biti peta trka koju vozim protiv njih i mislim da je Depre agresiniji vozač, dok je Koma stabilan, koji sve zna o motociklima i ovakvim trkama, i u poslednje vreme ima više sreće, ali videćemo...“, rekao je Gabor Sagmajster za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: