Senad Grošić za B92: „Oduševljen sam Beogradom”

Trenutno jedan od najboljih BMX vozača na svetu Senad Grošić prethodnih dana boravio je u Beogradu, gde je u svojoj konkurenciji odneo ubedljivu pobedu na takmičenju “Winner of Belgrade“. 31-godišnji Austrijanac, poreklom iz bivše Jugoslavije, u razgovoru za B92 istakao je kako je počeo da se bavi ekstremnim sportovima, šta ga očekuje do kraja ove godine, kao i kako je to biti deo velike familije Red Bula...

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Četvrtak, 19.08.2010.

00:11

Default images

Ekstremnim biciklizmom Grošić se bavi više od 14 godina, a za bavljenje se zainteresovao posle jednog takmičenja u centru Beča.

Pre 14 godina sam gledao jedno takmičenje u Beču, na kojem su momci pravili šou po gradu, a oduvek sam voleo da vozim bicikl i sve je tako krenulo. Mama mi je kupila bicikl ali sam, ipak, prvo morao da se popravim u školi”.

U prvom trenutku sve nije izgledalo tako ozbiljno, ali posle brojnih treninga Grošić je uvideo da je ekstremni biciklizam zaista njegov poziv.

Posle brojnih padova i treninga zavoleo sam sve to i video da mi ide. U to vreme nije bilo mnogo prodavnica gde sam mogao da nađem svu opremu, jer nije ni bilo toliko popularno, ali sam posle nekoliko godina počeo sam da vozim na raznim takmičenjima. Pre desetak godina sam otišao na takmičenje u Nemačkoj i pobedio tamo. Tada nije bilo interneta i nisam ni znao kako mogu da se poredim sa vozačima iz drugih zemalja, osim Amerikancima, koje sam gledao na kasetama. Zahvaljujući pobedi u Nemačkoj izborio sam plasman na Evropske ekstremne igre, tamo sam bio među prvih pet i postepeno je sve krenulo sa sponzorima, a onda sam se još više ‘navukao’ i još više trenirao”.
© Predrag Vuckovic/Red Bull Photofiles
Više od osam godina Grošić je poznat po izvođenju mnogih vratolomija na biciklu, a ujedno je i creator trikova ‘bike flip’ i ‘double tailwhip’, za koje kaže da mu je posebno drago što ne može mnogo vozača da ih izvede.

Izumeo sam dva trika, ali kada se pogledaju brojne kombinacije, sada je mnogo teže nešto novo smisliti, ali ima i vozača koji imaju neke zaista nenormalne trikove. ‘Bike flip’ sam izumeo nehotice, jer sam pravio jedan drugi trik i taj mi se svideo i dugo sam ga uvežbavao, a onda sam otišao u Ameriku i uspeo sam da ga napravim. Do sada ga nije uradilo mnogo ljudi, možda deset, i drago mi je što sam to učinio, a ujedno i zbog toga što nije lak”.

Pripreme za svako takmičenje Grošiću se sastoje od kondicionih treninga i onih na biciklu, ali i odlaska u Red Bulov trening centar, gde borave brojni sportisti povezani sa tom kompanijom.
© Predrag Vuckovic/Red Bull Photofiles
Moje pripreme se sastoje od normalnih treninga sa biciklom, kondicionih treninga, odlaska u teretanu, što je jako bitno zbog skokova, koji traže da moramo da budemo spremni i kad padnemo. Uz to idem i u Red Bulov trening centar, blizu centrale kompanije, i tamo imamo razne kontrole, testove, gde vidimo koliko snage imamo, na čemu moramo da radimo, uče nas kako da dišemo, da se koncentrišemo. Najveći deo je, ipak, treniranje na biciklu, ali uz to moram da radim na mnogim stvarima”.

Proteklog vikenda jedan od najboljih ekstremnih biciklista je trijumfovao u Beogradu, a sa tog takmičenja, ali i glavnog grada Srbije, nosi lepe utiske.

Bilo mi je odlično, uz to sam oduševljen Beogradom. Skejt park je bio odličan, ekipa je bila dobra, što je jako bitno, jer smo na takmičenjima mi iz nekih ekipa stalno zajedno, uvek se viđamo tako. Bilo mi je super, ljudi su bili oduševljeni. Grad obožavam, prvi put sam ovde i stvarno mi se sviđa, a posebno hrana”.
© Philipp Schuster/Red Bull Photofiles
Dan posle takmičenja Grošić je imao priliku da prenese svoja iskustva takmičarima iz Srbije i video je da je mnogo mladih zainteresovani za ekstremni biciklizam.

Lepo je bilo videti da u Beogradu ima mnogo mladih vozača koji su zainteresovani za ovaj sport. Među njima je jedan dečko koji je zaista dobar i ima veliku želju, a možda nema sada još dovoljno sponzora i mogućnosti da bi išao na neka druga takmičenja ili napravio spravu gde može da trenira. Uvek je dobro videti od nekoga neke trikove, isto sam tako i ja, pa mi je drago kada mogu mladim ljudima nešto da objasnim”.

U dosadašnjem delu sezone Grošić je na devet takmičenja zabeležio šest pobeda, a ona se sada već bliži kraju.

Skoro je kraj sezone, imam još nekoliko takmičenja. Sledeće nedelje me očekuje “Pannonian Challenge, što je jedno od mojih omiljenih takmičenja. U Osijeku su sada od jednog malog takmičenja napravili jedno veliko, na kojem će učestvovati odlični vozači u svim kategorijama i očekujem sve dobro proći. Posle toga me očekuje šou u Berlinu, takmičenje u Meksiku, gde sam prošle godine bio treći, i Japanu. Uz to, u novembru izlazi moja linija bicikala pa ću sve povezati i biću zauzet oko promocije, a posle me očekuje odmor i surfovanje u Kostariki”.
© Georg Oberlechner/Red Bull Photofiles
Do saradnje sa Red Bulom Grošić je došao posle dve odlične sezone, a ona i dalje traje na obostrano zadovoljstvo.

Tada sam imao odličnu sezonu, a imao sam jedan ili dva sponzora, pa sam morao vredno da radim da bih išao na još neka bolja takmičenja. Dve godine zaredom sam pobedio na svim trkama u sezoni i oni su me pozvali i moj menadžer i ja smo se našli sa njima u Beču i tako je sve počelo, a traje već devet godina, što su najbolje godine u mom životu”.

Red Bul je poznata kao kompanija koja najviše ulaže u sport i sportiste širom sveta, a svi oni čine jednu veliku familiju i međusobno se podržavaju.

Kada ti je Red Bul sponzor onda si deo jedne velike familije. To nije klasična veza sa sponzorom, da dobiješ novac i to je to. Preko Red Bula sam dobio priliku da upoznam mnoge druge sportove i sportiste, a uz to imam i treninge u odličnom centru, osiguranje i uvek se brinu o tebi, imamo sastanke i u konktaktu smo stalnom. Čast mi je što sam jedan od Red Bulovih sportista, i mislim da je fantastično to što kompanija radi jer mislim da je jedina na svetu uspela da poveže sve sportove”, rekao je Senad Grošić za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: