Karabatić za B92: "Tek ću da budem najbolji"

Stručnjaci ga smatraju najkompletnijim rukometašem današnjice. Rođeni Nišlija je skroman i kaže da ne misli da je najbolji već tek namerava to da postane. Francuski reprezentativac srpsko-hrvatskog porekla Nikola Karabatić govori za B92 o ponovnom dolasku u Srbiju, priznanjima koja dobija, ambicijama...

Nina Kolundžija Srbija, Francuska
Podeli

Devet godina posle poslednje posete Srbiji, Karabatić dolazi u svoj rodni grad Niš gde sa reprezentacijom Francuske gostuje našem nacionalnom timu u prijateljskoj utakmici povodom proslave 60 Rukometnog saveza Srbije.

"Stvarno sam zadovoljan što sam u Srbiji, čast mi je što sam ovde. Odavno sam imao želju da dođem u svoj rodni grad. Dok sam igrao u Nemačkoj nisam imao slobodnog vremena da dođem, nisam imao puno odmora. Nisam nervozan, jedva čekam da vidim svoj rodni grad i svoju familiju."

Pre nego što je napunio 24 godine, Nikola Karabatić proglašen je za najboljeg rukometaša sveta. 2008. dobio je priznanje za najkorisnijeg igrača Evropskog prvenstva i najboljeg strelca. Predvodio je reprezentaciju Francuske na Olimpijskim igrama u Pekingu gde su osvojili zlatnu medalju, a uspeh je ponovljen i na šampionatu sveta u Hrvatskoj. Karabatić kaže da su mu priznanja koja je dobio podstrek da bude još bolji.

"Vrlo sam ponosan svaki put kada to čujem, kada neko to kaže, ali ne mogu da verujem da je to tako. Ima mnogo dobrih igrača na svetu, to mi je čast, ali to više vidim kao energiju i kao novu motivaciju da budem najbolji, ali to još uvek ne mislim o sebi. To mi je ambicija, to mi dakle ostaje motiv, ali mislim da još uvek nisam najbolji."

Presudan uticaj na Nikolu da postane rukometaš imao je otac Branko koji je i sam bio profesionalni rukometaš, a danas je trener u Monpeljeu u kojem mu igraju oba sina. Branko je rodom iz Trogira u Hrvatskoj, dok je Nikolina majka Radmila iz Aleksinca. Porodica se preselila u Francusku kada je Nikola imao tri i po godine.

"Rukomet je kod mene u familiji. Moj otac je bio stvarno super igrač i sada je odličan trener, danas je moj lični trener. Moj brat sada igra rukomet i on je u Monpeljeu. I ako sam danas ovde gde sam i ako sam uspeo, to je zahvaljujući mom tati."

Proteklog leta, Karabatić je prešao iz Nemačkog Kila u Monpelje. Dosta se spekulisalo o njegovom transferu, a jedan od konkurenata francuskom timu bila je i španska Barselona.

"Hteo sam da odem iz Nemačke. Nisam više bio u dobrim odnosima sa klubom i menadžerom iz Kila i želeo sam da odem. Birao sam između Monpeljea i Barselone. Hteo sam se vratiti u Francusku, mislim da imamo dobru priliku da rukomet postane veliki sport, ljudi tamo baš prate rukomet. Brat je počeo da igra u Monpeljeu, tata mi je tamo trener tako da sam se hteo vratiti u Francusku."

Sportski intervju

Ikodinović za B92: "Neviđen uspeh"

Generalni direktor VK Vojvodina Danilo Ikodinović u intervjuu za B92 nije krio oduševljenje plasmanom svog kluba u Evroligu prvi put u istoriji. Vojvodina je u nedelju u Atini pobedila domaći Vuljegmeni i tako se našla među najboljih 16 timova u Evropi zajedno sa Partizanom. To je prvi put u istoriji naše zemlje da dva kluba učestvuju u najjačem evropskom takmičenju.

Sportski intervju nedelja 25.10. 19:17 Komentara: 14

Duško Vujošević za B92: „Titule nas ne opterećuju“

Seriju intervjua sa trenerima srpskih timova u NLB ligi završavamo razgovorom sa trenerom branioca trofeja Partizana, Duškom Vujoševićem. Vujošević je u razgovoru za B92 pričao o tome sa kakvim ambicijama i pod kakvim uslovima ’crno-beli’ ulaze u predstojeću sezonu. Trener Partizana pričao je i o turneji njegove ekipe po SAD, gde su se ’crno-beli’ sastali sa NBA ekipama Denverom i Finiksom, kao i o tome kakav je to značaj imalo za mladi tim šampiona NLB lige i Srbije. Vujošević je takođe objasnio da se Partizan ne nalazi pod bremenom favorita i da opterećivanje trofejima prepušta ostalim ekipama.

Sportski intervju petak 9.10. 17:01 Komentara: 37

Aco Petrović za B92: "Borićemo se za svaku loptu"

Vreme polako protiče i sve je manje vremena do starta devete sezone Jadranske lige u kojoj će Srbija ove godine imati pet predstavnika. Posle razgovora sa trenerom FMP Železnika Slobodanom Klipom, trnerom Hemofarma Stevanom Karadžićem i trenerom Radničkog Miroslavom Nikolićem, sada možete da pročitate intervju sa novim trenerom Crvene zvezde Acom Petrovićem. O ciljevima u novoj sezoni, postavci igre, povredama, već pridošlim i potencijalnim pojačanjima Petrović za B92 govori posle nešto više od dve sedmice na čelu kluba.

Sportski intervju petak 9.10. 02:24 Komentara: 13

Miroslav Nikolić za B92: "Naš glavni cilj je opstanak"

Nastavljamo seriju intervjua sa trenerima srpskih timova pred start takmičenja u NLB ligi. Posle razgovora sa trenerom FMP Želelznika Slobodanom Klipom i trenerom Hemofarma Stevanom Karadžiće, pred vama je intervju sa Miroslavom Nikolićem, trenerom kragujevačkog Radničkog (bivši Lajons). 'Muta' za B92 govori o ambicijama svog tima, promociji mladih igrača, odluci da se iz Vršca pređe u Kragujevac...

Sportski intervju sreda 7.10. 22:50 Komentara: 6

Stevan Karadžić za B92: 'Iskusniji smo nego prošle sezone'

Do početka nove sezone u NLB ligi ostala su još četiri dana, a Srbija će ove godine imati pet predstavnika – Partizan, Crvenu zvezdu, Hemofarm, FMP Železnik i Radnički (bivši Lajons). Seriju intervjua sa trenerima srpskih klubova na Jadranu nastavljamo razgovorom sa Stevanom Karadžićem, trenerom vršačkog Hemofarma. Karadžić je za B92 pričao o novim igračima u timu, odrađenim pripremama, nosiocima igre u narednoj sezoni, šansama u Evrokupu i favoritima u NLB ligi.

Sportski intervju utorak 6.10. 23:50 Komentara: 10

Slobodan Klipa za B92: "Imam veoma talentovan tim"

Do početka nove sezone u NLB ligi ostalo je još pet dana, a Srbija će ove godine imati pet predstavnika – Partizan, Crvenu zvezdu, Hemofarm, FMP Železnik i Radnički (bivši Lajons). Seriju intervjua sa trenerima srpskih klubova na Jadranu započinjemo razgovorom sa Slobodanom Klipom, trenerom FMP-a. Klipa za B92 govori o pripremnom periodu, potencijalu svoje ekipe, stilu igre koji planira da forsira, ali i o tome kako drugi klubovi uzimaju igrače koje FMP ’stvori’.

Sportski intervju utorak 6.10. 01:06 Komentara: 11