Đorđević za B92: "Partizan je evropska realnost"

Jedan od najboljih igrača u istoriji srpske košarke Aleksandar Đorđević u intervjuu za B92 izneo je svoja očekivanja o učešću Partizana u Evroligi, kao i o nastupima reprezentacije Srbije u kvalifikacijama za šampionat Evrope 2009. godine. Đorević je tokom svoje bogate karijere, koju je počeo u Crvenoj zvezdi, nastupao za Partizan, Milano, Bolonju, Portland, Barselonu, Real Madrid i Skavolini.

Izvor: Aleksa Gutoviæ

Utorak, 04.11.2008.

19:56

Default images

Odigrao je 108 utakmica u dresu reprezentacije Jugoslavije, sa kojom je osvojio srebrnu medalju na Olimpijskim igrama 1996, zlato sa Svetskog prvenstva 1998, zlata s Evropskih prvenstava 1991, 1995. i 1997, kao i bronzu 1987. godine.

ULEB ga je izabrao među 50 ljudi koji su najzaslužniji za razvoj košarke u Evropi. Igračku karijeru je završio 3. jula 2005. godine, posle čega se otisnuo u trenerske vode i postao šef stručnog štaba italijanskog Milana.

Partizan već nekoliko sezona ima možda i najmanji budžet u Evroligi, ali uvek uspeva da napravi fenomenalne rezultate. Đorđević smatra da ništa nije slučajno, i da je organizacija u klubu ključ uspeha.

"Ne bih se složio baš da Partizan ni odčega pravi nešto. Prvo, imaju izuzetnu organizaciju, imaju izuzetnog trenera koji izvlači maksimum iz svojih igrača. Stvara stalno mlade i već u ranoj dobi izuzetno iskusne igrače. Kad ovo kažem mislim pre svega na Tepića koji ima 21. godinu, tu je Veličković sa 22 ili 23 koji je po meni jedna od najboljih četvorki u Evropi trenutno, i siguran sam da će imati takvu karijeru.

Od svakog igrača Partizan izvlači maksimum, popunjavaju svoje redove sa dva ili tri igrača koja su im potrebna, s obzirom da svake godine odlaze po jedan ili dva najbolja kao što su prošle godine otišli Peković i Kecman, a to su popunili sa Rakočevićem koji je široj javnosti nepoznat međutim dečko igra izvanredno sa maksimumom svojih mogućnosti, što je sigurno zasluga Partizana kao cele organizacije. Ono što Partizan ima, a što nema niko u Evropi je atmosfera, publika, to su grobari koji ne da su šest nego su i šesti i sedmi i osmi igrač Partizana."
"Crno-beli" su prošle sezone stigli nadomak završnog turnira Evrolige. Đorđević misli da je Partizan evropska realnost, i dodaje da ekipa Duška Vujoševića ne bi trebalo da se krije iza prodaje najboljih igarača i malog budžeta.

"Pa Partizan posle prošle godine ne može da se krije, bez obzira na promene u sastavu. Partizan je evropska realnost, tim koji je sedam puta za redom šampion Srbije. Prema tome, nema potrebe da se krije iza budžeta koji sigurno nije veliki. Bez obzira što se ne troši veliki novac ima fenomenalnih igrača, fenomenalno se radi sa njima. Mladi igrači dobijaju šansu i to znaju da iskoriste. Prema tome, za mene nije iznenađenje ukoliko Partizan i ove godine prođe u 16, a ne bi bilo ni da ode u osam", kaže Sale 'Nacionale'.

Prema njegovom mišljenju CSKA iz Moskve je uz grčki PAO glavni favorit za titulu u Evroligi ove sezone.

"Za mena je apsolutni favorit CSKA. Oni su, uz Panatinaikos, dve najbolje ekipe u Evropi. Mislim da će to biti i finale ukoliko se kojim slučajem ne sretnu u polufinalu u Berlinu na fajnal foru."
Reprezentacija Srbije odlično je odradila kvalifikacije za šampionat Evrope 2009. godine. Đorđević kaže da je selektor Ivković napravio dobru bazu koju treba nadgraditi.

"Ne pratim šta se dešava u savezu, ali pratio sam reprezentaciju. Vidim da su imali sjajan rezultat. Imali su igru koja je u mnogome zavisila od imperativa pobede i rezultata. Dostigli su taj rezultat, dostigli su jedan nivo. Duda Ivković je uspeo da postavi neke stvari na svoje mesto. Mislim da imamo još mnogo mogućnosti i prostora da napredujemo u samom stilu i načinu igre.

Momci su spremni da odgovore na blio kakve zahteve. Atletski su, uz talenat, na top nivou Evrope. Prema tome, pred nama je svetla budućnost. Sve one medalje juniorskih i mladih selekcija koje su osvojene u protekle tri sezone siguran sam da ćemo u budućnosti znati da naplatimo tako što ćemo stvoriti generaciju za koji će svi imati strahopoštovanje."

Aleksandar Đorđević je već tri godine ambasador UNICEF-a.

"Spremamo za jun jedan sportski događaj. U sredu imam sastanak ovde u Italiji sa ljudima sa kojima organizujem to. Događaj će biti u Beogradu, biće jedna sportska manifestacija koja će trajati dva ili tri dana."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: