Igor Akinfejev - Rusija

Igor Akinfejev bi mogao da bude jedan od glavnih igrača u reprezentaciji Rusije. Zbog povrede je izgubio mesto prvog golmana Rusije, ali je uspešnoj kampanji svoje reprezentacije na putu ka EP, doprineo samo jednim primljenim golom na pet utakmica. Pored povratka na poziciju prvog golmana Rusije, Akinfejev je spreman da sa svojim saigračima ide još dalje: „Moramo da pokažemo na Prvenstvu Evrope da ruski fudbaleri nisu slabići. Imamo jak tim koji je sposoban za ozbiljan uspeh u Austriji i Švajcarskoj“.

Izvor: MT

Petak, 06.06.2008.

13:40

Default images

Sezona: CSKA je sezonu završio na trećem mestu, što se može računati i kao neuspeh s obzirom da je u poslednjih pet sezona titula osvojena čak tri puta. ’Slabom’ plasmanu njegovog kluba u nacionalnom šampionatu svakako je doprinela povreda kolena, koja ga je držala van terena cela četiri meseca. U trenutku povrede, CSKA je bio drugi na tabeli, sa tri poena zaostatka u odnosu na vodeći Spartak iz Moskve. Nova sezona, 2008, u Rusiji je počela i Akinfejev se vratio na mesto prvog golmana, primivši 7 golova na devet utakmica.

Karijera: Akinfejev se na mesto prvog golmana CSKA iz Moskve probio 2003, već sa 17 godina i od tada to mesto nije napuštao. U međuvremenu, osvojio je tri šampionata Rusije, tri superkupa i Kup UEFA u sezoni 2004-05. Sa nepunih 20 godina privukao je pažnju mnogih velikih evropskih klubova, kao što su Arsenal i Milan, koji su u njemu videli buduću ’jedinicu’ na duži period. Ipak, CSKA ga je ljubomorno čuvala, odbijajući svaku mogućnost da on napusti klub. Ipak, dobar nastup Rusije na EURO 2008. bi mogao da mu podigne cenu do ’cifre koja se ne odbija’.

Reprezentacija: Za reprezentaciju je debitovao sa 18 godina, 2004. gde je bio treći izbor za golmana na EP 2004. Prvu takmičarsku utakmicu odigrao je 2005. u kvalifikacijama za SP 2006. protiv Estonije. Od tada, postao je prvi izbor na čelu Rusije, posle dugotrajne povrede Vjačeslava Malefejeva. To mesto je sačuvao i pod novim selektorom, Gusom Hidinkom. Ironija sudbine je htela da njegova ozbiljnija povreda vrati mesto prvog golmana Rusije Malafejevu. Ipak, njegov doprinos u kvalifikacijama za EURO je bio velik, pošto je primio samo jedan gol u pet utakmica koje je odigrao. Povratkom u takmičarsku formu, očekuje se i njegov, takoreći rutinski povratak na mesto ruske ’jedinice’.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: