Niko Kranjčar - Hrvatska

Vezni fudbaler hrvatske selekcije jedan je od ključnih igrača u timu Slavena Bilića. Izuzetno talentovan i kreativan igrač, igra na poziciji levog veznog, odličan je dribler i sa Lukom Modrićem predstavljaće tandem koji bi Hrvatsku mogao da odvede daleko u Austriji i Švajcarskoj.

Izvor: B92

Sreda, 04.06.2008.

19:27

Default images

Sezona: Posle debitantske 2006/07 u dresu engleskog Portsmuta, u kojoj je veći deo utakmica počinjao sa klupe, Kranjčar se ove sezone izborio za mesto u startnoj postavi tima sa “Fraton parka”. Od 34 utakmice u Premijer ligi, 31 je igrao od prvog minuta, a postigao je 4 gola. Učestvovao je u najvećem uspehu kluba u poslednjih 50 godina, trijumfu u FA kupu, posle pobede nad Kardifom na Vembliju.

Karijera: Kranjčar je ponikao u zagrebačkom Dinamu. Debitovao je za prvi tim sa samo 16 ipo godina i odmah je proglašen za najtalentovanijeg hrvatskog fudbalera. Miroslav Blažević ga je već u drugoj sezoni odredio za kapitena i Kranjčar sa samo 17 godina postaje najmlađi vođa u istoriji kluba. Ipak, početkom 2005. usledio je sukob sa rukovodstvom zagrebačkog kluba i šokantan prelazak u splitski Hajduk. Splićani su tom prilikom oborili rekord hrvatskog prvenstva, a transfer vredan 1.5 miliona evra u Hrvatskoj je bio sportska vest godine. Par meseci kasnije Kranjčar je ponovo bio u centru pažnje, ovog puta nakon što je njegov menadžer upucan u, kako se pretpostavlja, mafijaškom obračunu. U Hrvatskoj je osvojio dve titule, sa Dinamom 2003. godine i sa Hajdukom 2005, a ima i dva Kupa sa Dinamom. Na leto 2006. potpisao je četvorogodišnji ugovor sa Portsmutom u transferu vrednom preko 5 miliona evra. U prvoj sezoni na “Fraton parku” odigrao je 24 utakmice, uz 2 pogotka. Njegov poništen gol poslednjeg dana sezone mogao je da donese Portsmutu prvi plasman u Kup UEFA. Ipak, navijači engleskog kluba neće morati dugo da čekaju na prvi izlet u Evropu, koji ih čeka sledeće sezone posle uspeha u ovogodišnjem FA kupu.

Reprezentacija: Prošao je kroz sve omladinske selekcije Hrvatske, sa kadetima je osvojio bronzu na EP 2001. godine, da bi u avgustu 2004, kao 20-godišnjak debitovao za “A” tim, u meču protiv Izraela. Bio je odličan u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Nemačkoj, sa 9 nastupa i 2 gola, pod vođstvom oca-selektora Zlatka Kranjčara, a igrao je i na sve tri utakmice Hrvata na Mundijalu. U kvalifikacijama za EURO 2008, pod Slavenom Bilićem, odigrao je svih 12 utakmica, uz 2 pogotka, uključujući i spektakularan gol na Vembliju u pobedi od 3:2, koja je eliminisala Engleze sa Evropskog prvenstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: