Engleska - I dalje u drugom planu

Decenijama unazad Engleska skoro uvek važi za jednog od favorita za titulu, ali prošlo je 48 godina otkad je Albion jedini put bio vladar fudbalskog sveta.

Izvor: B92

Petak, 30.05.2014.

17:17

Default images

Sada prednost može da bude što na Engleze niko ozbiljno ne računa, a iz drugog plana lakše se dolazi pod svetla najvažnije pozornice.

Englezi u postavi imaju veterane, ali i mladiće vrele krvi sa iskustvom igranja velikih utakmica. To može da bude dobitna kombinacija u odiseji Engleza koja će početi utakmicama sa Italijom, Urugvajem i Kostarikom.

Kako su došli do Brazila?

Beta/AP Photo
‘Gordi Albion’ je drugi put uzastopno otišao na Mundijal bez poraza u kvalifikacijama. Nisu bili ubedljivi kao pre četiri godine, kada su upisali devet trijumfa u deset mečeva, ali su sve vreme držali konce u svojim rukama. Počeli su sigurnom pobedom nad nejakom Moldavijom, da bi remiji sa Ukrajinom na Vembliju i Poljskom u Varšavi uneli malu dozu nervoze u tim Roja Hodžsona. U međuvremenu su upisali očekivane trijumfe nad San Marinom i Moldavijom, ali je nova podela bodova, ovoga puta sa Crnom Gorom u Podgorici, donela nove probleme. Ukrajinci su imali priliku da u samom finišu trke pošalju Engleze u baraž, ali nisu uspeli da savladaju Harta u Kijevu. Crnogorcima su sve vratili s kamatom u pretposlednjem kolu, da bi protiv Poljaka Vejn Runi i Stiven Džerard odveli tim u Brazil.

Evropa, učinak u grupi H:
Moldavija – Engleska 0:5
Englenska – Ukrajina 1:1
Englenska – San Marino 5:0
Poljska – Engleska 1:1
San Marino – Engleska 0:8
Crna Gora – Engleska 1:1
Engleska – Moldavija 4:0
Ukrajina – Engleska 0:0
Engleska – Poljska 2:0

Tabela:
1. Engleska 6 4 0 31:4 22
2. Ukrajina 6 3 1 28:4 21
3. Crna Gora 4 3 3 18:17 15
4. Poljska 3 4 3 18:12 13
5. Moldavija 3 2 5 12:17 11
6. San Marino 0 0 1 1:54 0

Lista strelaca:
1. Vejn Runi 7 golova
2. Frenk Lampard 4
3. Deni Velbek 4

Ključni igrači

Beta/AP Photo
Jeste fraza, ali tim Engleske na predstojećem Mundijalu biće pravi spoj mladosti i iskustva. Utisak je da Albion ima jak tim, koji će za nekoliko godina biti još jači, a činjenica da se na Engleze ne gleda kao favorite može da pogoduje poletnom Hodžsonovom timu. Kapiten Džerard, zajedno sa Lampardom i Runijem predvode iskusniji deo tima, a sa druge strane su mladići željni slave predvođeni Danijelom Staridžom, koji je dao 21 gol u Premijer ligi, ali i Džekom Vilšerom, čija bi sezona bila još bolja da nije pauzirao više od dva meseca zbog povrede.

Zvezda

Beta/AP Photo
Napadač Mančester Junajteda Vejn Runi daleko je najopasniji igrač u ekipi sa Ostrva. Znači ekipi u svakom segmentu igre, bio to šut, pas ili odbrana. Vremenom je u timu sa Old Traforda razvio mogućnost da igra na poziciji povučenog napadača, a njegove dijagonale pokazale su se kao krucijalne na nekim mečevima. Opasan je sa loptom, bez nje, a vrlo često zna da vrati energiju ekipi praćenjem protivničkih igrača čak do sopstvenog kaznenog prostora.

Budući heroji

Beta/AP Photo
Sastav za Mundijal uključuje mnogo igrača koji već sada mogu da zablistaju, ali od kojih se to tek očekuje u budućnosti. Rahim Sterling igra vrlo zrelo za svojih 19 godina, poseduje brzinu i sjajan dribling i bio je velika pretnja po krilu za sve premijerligaške odbrane. Ros Barkli, koji u decembru puni 21 godinu, očarao je sve igrama u dresu Evertona, a Džon Flanagan je sa 21 godinom odigrao 23 meča za Liverpul u Premijer ligi.



Luk Šo, 18- godišnjak iz Sautemptona, zameniće Ešlija Kola u nacionalnom timu, tu je i Džon Stons iz Evertona, a Džordan Henderson sa 23 godine već ima nekoliko sezona ozbiljnog fudbala iza sebe. I Okslejd-Čemeberlenu teko je 20 godina, Fil Džons je dve stariji, a Velbek tri. Uz malo sreće, Albion čekaju veliki rezultati u bližoj budućnosti, a možda već i u Brazilu.

Selektor

Beta/AP Photo
Trenersku karijeru Roj Hodžson počeo je davne 1976. godine u Halmstadu, a u Švedskoj je proveo pet godina. Vodio je reprezentacije Švajcarske i Finske, bio trener Intera, Udinezea, Blekburna, Fulama, VBA, Liverpula... Na klupu Albiona došao je u maju 2012. godine kao naslednik Fabija Kapela – na Evropskom prvenstvu Engelska je u četvrtfinalu ispala na penale od Italije, a na SP je prošla sa prvog mesta u grupi. Hodžson je tokom karijere u svojim timovima uglavnom insistirao na odbrambenoj taktici, tako je igrao i na Evru 2012, ali čini se da je od tada napravio promene u pravcu ofanzivnijeg fudbala. Videćemo kako će to izgledati u Brazilu.

Taktički ugao

Beta/AP Photo
O stilu igre Engleza ne treba previše trošiti reči jer se on nije preterano menjao u novijoj fudbalskoj istoriji. Sva je prilika da Hodžson ni ovoga puta neće odustati od formacije sa samo jednim špicem i pet igrača na sredini, iako ima nekoliko fantastičnih napadača, ali postoji mogućnost i da Vejna Runija gledamo više u vezi. Odbrana je najčešće ta koja započinje akcije i kombinovanjem sa veznim redom pokušava da stvori višak za krila. A tu je i prepoznatljiva skok igra, pogotovo opasna posle prekida.

Istorija

Beta/AP Photo
Prema najvećem broju predanja, upravo je u ovoj zemlji nastao fudbal. Neki sa time nisu saglasni, pa kažu da je nastao u Brazilu, dok treći prenose kako je preteča fudbala nastala još pre četiri milenijuma u Kini.

Zvanični stadion ove reprezentacije je Vembli, ili kako ga sada nazivaju, Novi Vembli u Londonu. Englezi su jedna od dve najstarije fudbalske reprezentacije na svetu, pored njihovih suseda Škotske. Prvi meč koji su ove ekipe odigrale održan je 5. marta 1870. u Škotskoj.

U FIFA su ušli 1906. a pre toga su se takmičili samo sa ostalim britanskim nacijama. Na prvi Mundijal plasirali su se 1950. godine u Brazilu, ali su ispali još u grupnoj fazi takmičenja.

Čovek sa najviše nastupa za Albion je Piter Šilton (125), dok je najbolji strelac ser Bori Čarlton sa 49 postignutih golova.

Englezi nikada nisu osvajali evropska prvenstva, a najveći uspesi su im dva polufinala. Ipak, osvojili su jedno Svetsko prvenstvo, kada su kod kuće na kontroverzan način došli do titule 1966. godine.

Ali u sportu se sve se vraća, pa su tako i oni na sporan način ispali u četvrtfinalu Mundijala 1986. u Meksiku od Argentine Maradoninim pogotkom rukom.

Slavni dani

Beta/AP Photo
Četvrtfinale SP 1966.
Engleska – Argentina 1:0
London, 23. jul

U četvrtfinalu savladali su Argentince rezultatom 1:0. Pobednički gol dao je Hurst u 78. minutu.



Polufinale SP 1966.
Engleska – Portugal 2:1
London, 26. jul

Polufinale bilo je znatno zanimljivije, a protivnik je bio Euzebiov Portugal. Bobi Čarlton je se prvi upisao u listu strelaca u 30. minutu, da bi isti čovek 50 minuta kasnije povisio na 2:0. Poraz Portugalaca ublažio je legendarni Euzebio iz penala u 82. minutu.



Finale SP 1966.
Engleska – Zapadna Nemačka 4:2 (produžeci)
London, 30. jul

Finale je bilo daleko najuzbudljiviji meč. Poveli su Nemci pogotkom Halera u 12. minutu, da bi Hurst izjednačio u 18. Onda je Piters u 78. doneo prednost svom timu, da bi produžetke Nemcima obezbedio Veber samo minut pre kraja regulranog toka. Tada sledi drama; Hurst u 101. minutu hvata poluvolej sa peterca, lopta pogađa prečku, odbija se od liniju i izlazi iz gola, a sudija Gotfrid Dist piznaje nepostojeći pogodak. Do kraja je Hurst uspeo da upotpuni svoje veče postizanjem het-trika, i na taj način je doneo titulu svojoj zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: