Nataša Mićić vršilac dužnosti predsednika Srbije

Info

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.12.2002.

08:19

Default images

Predsednica Skupštine Srbije Nataša Mićić od ponedeljka vrši dužnost predsednika Srbije. Ona je automatski preuzela funkciju v.d. predsednika Srbije od ponoći kada je Milanu Milutinoviću istekao petogodišnji mandat. Nataša Mićić je Radiju B92 rekla da će njen prioritet, kao predsednika, biti da Srbija “što pre dobije novi ustav”. "Želim da Srbija dobije izabranog predsednika, na taj način želim da dam demokratski doprinos, što ću tokom januara obaviti konsultacije sa šefovima poslaničkih grupa, predsednikom vlade, nadležnim ministrima, stručnjacima i predsednicima Ustavnog i Vrhovnog suda. Nameravam da sve konsultacije obavim do 8. februara, i nakon toga donesem odluku o tome kada ću raspisati prdsedničke izbore", rekla je Nataša Mićić.Preuzimanje funkcije v.d. predsednika u ponedeljak je potvrdio i nadležni Odbor za ustavna pitanja republičkog parlamenta. Predsedavajući Odbora Bojan Pajtić rekao je za B92 da je odluka o nameštenju Nataše Mićić doneta u skladu sa Ustavom, koji, kako je objasnio, ne predvidja produžavanje mandata starom predsedniku, osim u slučaju rata ili neposredne ratne opasnosti. "Pošto ne postoji takva situacija, a u nadležnosti predsednika republike jeste, između ostalog, i ukazom proglašavanje zakona i neke druge, za skupštinu važne nadležnosti, mi smo ovim aktom, praktično, deklarisali da gospođa Mićić postaje vršilac dužnosti predsednika republike", rekao je Pajtić. Protiv odluke odbora o nameštenju Nataše Mićić bili su republički poslanici iz redova socijalista i DSS, dok je predstavnik Stranke srpskog jedinstva bio uzdržan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: