Gde ćete na prvomajski uranak?

Nacionalni park Fruška gora pozvao je danas građane da predstojeći prvomajski praznik povedu na tom izletištu, ali i da poštuju pravila.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.04.2015.

09:52

Default images
Foto: Thinkstock

Uz podsećanje da su građani proteklog vikenda imali prilike da uživaju u fruškogorskom maratonu i lepotama Fruške gore, iz tog nacionalnog parka poručuju da će 1. maj biti još jedna prilika da se upoznaju sa izuzetnim prirodnim i kulturnoistorijskim vrednostima panonske lepotice i prvog nacionalnog parka u Srbiji.

Navode i da je uređeno preko 20 izletišta, trasa grebenskog puta od Banstola, preko Iriškog venca, Zmajevca, Brankovca, Letenke, Rohalj baza do Vizića. Uređeni su i generalno očišćeni Iriški venac, Stražilovo, Beočinske livade, Zmajevac, jezera Sot, Bruje i Moharač, Lipovača i drugi omiljeni izletnički lokaliteti.

Postavljeni su novi kompleti klupa i stolova za boravak u prirodi, ložišta za vatru, uređene su staze i slobodne travnate površine, a biće postavljeni i kontejneri za otpad i mobilni toaleti. U skladu sa uredbom Vlade Srbije i Odlukom o naknadama biće naplaćivana objedinjena naknada za korišćenje zaštićenog prirodnog područja u iznosu od 150 dinara po vozilu, za ulazak, parking i ložište za vatru.

Izletnici i ljubitelji prirode koji na Frušku goru dođu bez motornog vozila neće plaćati nikakvu naknadu. Iz tog nacionalnog parka su apelovali na građane da se tokom boravka u prirodi pridržavaju pravila i pisanih uputstava, da parkiraju vozila na obeleženim mestima, koriste isključivo uređena ložišta i pripremljena drva, a da otpad odlažu u kese i kontejnere.

Skijanje na Kopaoniku

Ljubitelji zimskih sportova za prvomajske praznike će moći da se skijaju na Kopaoniku, na stazama ima oko pola metra snega, a Skijališta Srbije su odobrila 70 odsto popusta na ski-karte, izjavila je PR Skijališta Srbije Ana Jovanović.

"Za prvomajske praznike na Kopaoniku će raditi žičara Karaman Greben kao i prateće staze. Za ljubitelje skijanja koji odluče da naprave poslednji spust za ovu sezonu odobrili smo 70 odsto popusta na poludnevne, dnevne, dvodnevne i trodnevne ski karte", rekla je Jovanovićeva za Tanjug.

Pored skijanja, radiće i adrenalinski sadržaji - bob na šinama, zip-lajn i tjubing staza, istakla je ona. Prema njenim rečima, ovo je jedna od najuspešnijih zimskih sezona od kada Skijališta Srbije postoje, s obzirom na to da traje dugo, a cele zime na planinama je bilo dosta snega i veliki broj skijaša.

Do sada je prodato više od 230.000 ski-pasova i karata za adrenalinske sadržaje, što je 40 odsto više nego prethodne sezone, rekla je Jovanovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: