Ulični umetnici oživeli dokove Malage (FOTO)

Kada su zvaničnici Malage odlučili da "očiste" dokove ovog španskog grada, pozvali su slikare - i to velika imena međunarodne “street art” scene.

Izvor: Izvor: Tanjug

Četvrtak, 29.01.2015.

09:58

Default images
Foto: Tanjug / Printscreen

Ulice kojima su nekada šetale prostitutke i dileri i koje su bile pune oronulih zgrada iz 19. veka, sada mogu da se pohvale čudnim i predivnim muralima uličnih umetnika iz Britanije, SAD... Ova dela naručili su gradski oci, dajući tako legitimitet umetničkom pokretu koji se do skora pozvezivao sa "tagovanjem" i grafitima.

Ulice su sada popločane, zatvorene za saobraćaj, sa novom rasvetom i parkovima učinivši tako oblast Heridu u blizini reke Gvadalmedina "fensi" kvartom grada.

"Ideju su nam dali lokalci i nekoliko vlasnika prodavnica u kvartu", rekao je AFP-u Fernando Frances, direktor Centra za savremenu umetnost grada i jedan od organizatora akcije. "Mislili su da bi ulična umetnost doprinela kulturnom imidžu koji smo želeli."
Foto: Tanjug / Printscreen
Među zvezdama ulične umetnosti je američki umetnik Šepard Feri poznat po stilizovanom portretu Baraka Obame nazvanom "Nada" i logu "Obey". Njegov veliki portret žene sa sloganom "mir i sloboda" ukrašava jednu stranu desetospratnice na ulazu u distrikt. Nasuprot tog murala, nalazi se rad britanskog umetnika D Face-a, ogromni portret pilota borbenog aviona.

Tradicionalno tajanstvena forma umetnosti, koja varira od grafita i stikera do stensila i zanimljivih ilustracija, ulična umetnost pojavila se 1980-tih i od tada je postala mejnstrim. Neka od Ferijevih dela sada su izložena u muzejima.
Foto: Tanjug / Printscreen
Ali Frances kaže da nije uvek bilo lako pronaći umetnike od kojih mnogi i dalje rade anonimno i bez dozvole. Uspeo je da stupi u kontakt sa 50 umetnika i dao im "odrešene ruke" da ukrase zidove i izloge.

Među njima je i Dadi Dreukol, 26-godišnji lokalni umetnik koji je oslikao bizarne murale crnih maskiranih figura. Dreukol slika od svoje 12 godine ali kaže da je scena dobila novi elan od skora, zahvaljujući internetu. "Ranije si morao da ideš tamo gde su slike" da bi ih video. "Sada, slikaš na ulici, neko to fotografiše i sekundu kasnije ljudi u Japanu mogu to da vide".
Foto: Tanjug / Printscreen
Učesćem u projektu u svom rodnom gradu, skrenuo je na sebe pažnju jedne nemačke galerije koja ga je pozvala na tromesečni boravak.

Ulična umetnost poboljšala je život i za neke stanovnike Malage. Antonio Mansera (63) ponosno se smeši ispred crteža kameleona na svojoj kući koji je uradio belgijski umetnik Roa. Mansera se nudi da posetiocima pokaže različite murale svog kvarta.

"Postojala je želja da se oživi ovaj kraj", kaže on.
Foto: Tanjug / Printscreen
Lokalci se nadaju da će murali privući i turiste koji uglavnom izbegavaju dokove Malage u korist plaža dalje duž obale. Zvaničnici organizuju koncerte i izložbe i pozivaju vlasnike radnji i galerija da ožive kvart.

Pedro Marin Kots, gradski arhitekta, kaže da je od pokretanja projekta u julu 2013. u tom kraju otvoreno 34 nove radnje. Među njima je i prodavnica bicikala koju drži Havijer Marin, dvadesetsedmogodišnji hipster sa bradom i naočarima. Osam meseci posle otvaranja, Marin kaže da kupaca i dalje nema previše ali se nada da će ih sa letom biti.
Foto: Tanjug / Printscreen
"Često su deca turista ta koja otkriju da ovde postoji 'street art' scena" i onda dovedu roditelje da vide murale, kaže jedan od lokalnih umetnika Havijer Kaleha.

Gradski oci sada su pozvali drugu grupu uličnih umetnika. "Ima još mnogo toga što treba uraditi pre nego što ovo postane Soho kao u drugim gradovima", rekao je Marin aludirajući na umetničke kvartove Njujorka i Londona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: