Tajland: Zbog ovih stvari (navodno) možete biti uhapšeni

Vojna hunta na Tajlandu navodno je proglasila niz zabrana za domaće stanovništvo i turiste, od kojih su neke potpuno bizarne, upozorava Amnesty International.

Izvor: Telegraph.co.uk

Petak, 12.09.2014.

21:30

Default images

Foto: Mikhail Koninin / Flickr.com

Tamošnje Nacionalno veće za mir i red je prema navodima Amnesty International zabranilo čak i nošenje majica koje mogu “promovisati podelu” među ljudima.

Ipak, vrh vlasti na Tajlandu odbija takve optužbe, tvrdeći da Amnesty International samo unosi nemir u to područje Azije.

Evo šta je, prema navodima te organizacije, zabranila vojna hunta:

Jedenje sendviča na javnim mestima

Amnesty navodi da su “sendviči postali simbol mirnog otpora, zbog čega je listu u državnom vlasništvu naloženo da ljude upozorava da ih ne jedu, a policajcima da dobro motre na one koji ih jedu na javnim mestima”.

Čitanje određenih knjiga

Demonstranti su navodno uhapšeni zato što su čitali “1984” Džordža Orvela, a snimanje jednog filma u Bangkoku vlada je zabranila u junu.

Objavljivanje bilo kakvih kritika o vojsci na internetu

“Na stotine sajtova je blokirano ili oboreno”, navodi Amnesty, a ljudima se preti zatvorom za bilo kakvu objavu kritike vlasti.

Okupljanja više od pet ljudi

“Zabrana okupljanja više od pet ljudi na snazi je još od kako je predložen preki zakon, što je jasno kršenje prava na slobodu i slobodno okupljanje”, navodi izveštaj.

Pokazivanje pozdrava iz “Igara gladi”

Pozdrav podizanjem ruke sa ispružena tri prsta, kakav se može videti u holivudskom blokbasteru, postao je neka vrsta nezvaničnog simbola otpora vlastima na Tajlandu i zato je zabranjen.

Igre neodobrenih računarskih igara

Tropico 5, igra u kojoj igrač sam postavlja vojnu diktaturu na fiktivnom ostrvskom raju, zabranjena je na Tajlandu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: