Fin: Ostrvo iz Andersenovih bajki (FOTO)

Ostrvo Fin (Funen) u Danskoj nosi i nadimak "ostrvo bajki" zato što je na njemu rođen pisac Hans Kristijan Andersen, ali i zato što podseća na prizor iz slikovnica.

Izvor: Kim Rittberg, Yahoo

Sreda, 16.07.2014.

16:00

Default images

Foto: Jim Trodel / Flickr.com

Nalazi se na manje od dva sata vožnje zapadno od Kopenhagena i do njega se može doći vozom, brodom ili automobilom.

Ovo mesto premestiće vas u neko drugo vreme, daleko izvan modernog života.
Falsled Cro
Foto: Sten Dueland / Flickr.com

Ako pritom odaberete da odsednete u krčmi Falsled Kro, dobićete pun bajkoviti ugođaj. Ovde se služe domaći čajevi od anisa i citrusa, a baštu ukrašavaju božanstveni mirisni ružičnjaci.

Čak je i doručak koji služe kao iz bajke. Dobijate tri majušna pržena prepeličja jaja uz minijaturne pržene kriške slanine i malu kobasicu.

Nećete ostati praznog stomaka, jer ćete dobiti i punu korpu sveže pečenog hleba i ne toliko dansku kafu s mlekom. Sve možete završiti kolačem od limuna i rikote.

Još jedna opcija je hotel Stella Maris koji greda na Svendborgsund most. Dekor nije toliko bajkovit, ali je zato upečatljivo skandinavski. Svuda su svetli drveni podovi, bež nameštaj i brodska pomagala poput užadi i sidara.
Odense
Foto: Nigel's Europe & beyond / Flickr.com

Prestonica ostrvo Odense je grad od oko 200.000 stanovnika u kom je Hans Kristijan Andersen odrastao. U njegovo vreme, grad je bio siromašna, ruševna varošica, ali dva veka kasnije odgovara scenografiji iz piščevih bajki.

Andersenov dom pretvoren je u muzej koji obavezno morate da posetite, naročito ako na putovanje vodite i dete.
Foto: Hans Christian Arnklit / Flickr.com

Odense nudi i turu plovidbe rekom, a možete da obiđete i Tidens Samling muzej u kom je predstavljen danski dekor i odeća iz svake dekade dvadesetog veka.

Ako niste nostalgični, možda je za vas više Brandts muzej umetnosti i vizuelne kulture u kom je trenutno aktuelna izložba tetovaža.
Aero
Foto: Godehard Ruppert / Flickr.com

Putovanje možete nastaviti ka obližnjem ostrvcu Aero, koje naseljava oko 6.500 ljudi. Tu možete videti kuće i zgrade iz 18. veka, predivne vrtove i za ovo selo karakteristične pse od keramike koji posetioce pozdravljaju na ulazu u svaku kuću.

Kad ste već tu, morate probati Aero pivo iz lokalne pivare Rise Brewery, a ako popijete previše, možete prenoćiti u šarmantnom pansionu Vestergade 44 gde uvek možete dobiti ukusne rolnice sa cimetom.

Ovo ostrvce je inače popularno mesto za venčanja (svake godine održi se oko 2.000).
Egeskov zamak
Foto: Takahiro Kyono / Flickr.com

Ni jedna bajka nije bajka bez zamka. Zato treba da obiđete Valdemars dvorac na Tasinge ostrvu koji datira iz 1639. godine.

Druga opcija je da ostanete na Finu i izgubite se u baštenskom "lavirintu" Egeskov zamka koji podseća na one iz Diznijevih crtanih filmova.

Ovde se nalazi i impresivna kolekcija starih automobila i motora, od kojih je najstariji iz 1899.

Tu je i jedna od najvećih i najvrednijih kolekcija lutaka na svetu, osigurana na više od 10 miliona dolara.

Zanimljivo je da u ovoj palati zapravo živi grofica Karolina. Možda treba da je pitate da li joj treba društvo?
Foto: Comrade Foot / Flickr.com
Foto: Troels Dejgaard Hansen / Flickr.com
Foto: oliver.wolf / Flickr.com
Foto: TijsB / Flickr.com
Foto: Troels Dejgaard Hansen / Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: