Ne propustite u Pragu

Prag je idealna prolećna destinacija ako želite mini odmor tokom kog nećete potrošiti mnogo novca. Za manje 100 evra možete dobiti prevoz i smeštaj za nekoliko dana bilo da idete preko agencije, bilo u sopstvenoj režiji. Evo šta bi trebalo da posetite u Pragu i to bez posebnih troškova.

Izvor: B92

Sreda, 13.04.2011.

20:46

Default images

Trebalo bi da se dobro organizujetepre nego što pođete na to putešestvije. Znamenitosti je mnogo, a turističke ture obično obuhvate samo neke od njih. Mi vam predstavljamo one koje ne bi smeli da propustite a koje ne zahtevaju velike troškove.

Karlov most (Karlùv most)

Ovaj neobično lepa građevina premošćava reku Vltavu i centar je života u ovoj srednjoevropskoj prestonici. On je istovremeno i spona između starog i novog dela grada.

Dekorisan je statuama i popularno je mesto za postavljanje malih štandova sa suvenirima.
Praški zamak, Foto: GrahamC 99/Flickr
Praški zamak (Pražsky hrad)

Za obilazak ove znamenitosti, potrebno vam je nekoliko sati, ali je svakako vredno truda. Ovde posetioci mogu da gledaju smenu straže, umetnine stare i po nekoliko vekova, mogu zaviriti u vreme srednjevekovnih čeških kraljeva, iskusiti gotsku lepotu Katedrale svetog Luisa i uživati u koncertima klasične muzike.
Katedrala Sv. Vitusa, Foto: Chris Yunker/Flickr
Katedrala svetog Vitusa (Katedrála svatého Víta)

Ako ne možete da mu posvetite celi dan, barem otiđite u Katedralu svetog Vitusa. Prozore u vitražu na toj gotskoj građevini dizajnirao je umetnik Alfons Muća, a možete pogledati i brojna umetnička dela drugih čeških umetnika.

Ova znamenitost Praga bila bi popularna čak i da se plaća, ali je svakako lepša kada se mase turista raziđu.
Astronomski sat, Foto: jay8085/Flickr
Astronomski sat (Pražský orloj)

Astronomski sat na Trgu Stari grad jedan je od najpopularnijih lokacija u Pragu. Originalni delovi časovnika datiraju it 1400. godine ali su menjani više puta. Svakog sata figurice izranjaju iz sata što je velika turistička atrakcija.

Stari Prag je stecište života i kulture – tamo možete obedovati u lepim restoranima, kupovati, slušati muziku i ako vam se posreći, “uhvatiti” neki od sezonskih festivala na Trgu.
Zgrada koja pleše, Foto: furibond/Flickr
Zgrada opštine

Zgrada Opštine je poslastica za oči i iznutra i spolja. Detalji na fasadi delo su vodećih praških umetnika s početka 20. veka.

Staro jevrejsko groblje

Bilo da posećujete Jevrejsku četvrt Starog grada ili ne, morate barem proći pored Sinagoge Jerusalim koja se nalazi u Novom gradu. Fasada je toliko bogatog kolorita i detalja – traka, spirala i stubova, da Sinagogu čini pravom predstavnicom 20. veka. Očaravajuće privlačna, stara Jevrejska četvrt sa Jevrejskim grobljem sadrži i dalje tri veka stare ostatke jevrejskog geta.

Zgrada koja pleše

Poznata i kao „Fred i Džindžer”, ova zgrada simulira pokret, što ne oduzima ni malo od njene funkcionalnosti.Inovativni dizajn i iznenađujuća upotreba prevoja učinila ju je slavnom.

Ako želite da uživate u pogledu na grad, najbolje je da rezervišete sto u restoranu „Seleste” (Celeste) na vrhu Zgrade koja pleše.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: