Pešačka staza ispod Himalaja

Imate li na raspolaganju šest meseci? Da li volite duga pešačenja? Agencija World Expeditions od nedavno je jedina koja u ponudi ima pešačenje tek završenom prvom deonicom Velike pešačke staze Himalaja, piše Guardian.

Izvor: B92

Subota, 13.03.2010.

17:00

Default images

U Nepalu su uvedene organizovane pešačke ture za turiste, a protežu se celom dužinom Himalaja u toj zemlji. Staza duga 1.700 kilometara vijuga čitavom dužinom državne granice, a od početka do kraja u proseku treba 157 dana pešačenja. Tokom ture ćete biti u prilici da vidite 14 svetskih vrhova iznad 8.000 metara, uključujući Everest, kao i prevoje koji dosežu 6.000 metara. Celo zadovoljstvo koštaće vas oko €22.500.

Pešačka staza oko Himalaja nije najduža na svetu – staza Continental Divide Trail u Sjedinjenim državama duga je 5.000 km, a Trans Canada, koja još nije završena, biće tri puta duža. I pored toga, svi su izgledi da će staza oko Himalaja postati najpoželjnija. Kad bude završena, prostiraće se od vrha Nanga Parbat u Pakistanu, koji se nalazi na 8.000 metara i smatra se najzapadnijom tačkom Himalaja, do Namche Barwa na Tibetu. Staza će povezivati pet azijskih zemalja – Butan, Kinu, Indiju, nepal, i Pakistan.

Na kraju staza će imati čitavih 4.500 km, a procena je da će biti kompletirana u februaru 2011. Ali, za sada, fokus je na Nepalu. Osim što izgradnja staze oko Himalaja predstavlja enorman izazov, ona će u budućnosti biti ogroman izvor prihoda zemlji koja se još uvek oporavlja od desetogodišnjeg građanskog rata. Pojedini delovi Nepala su debelo profitirali od turizma, kao što su regije Everest i Annapurna. S druge strane, delovi zemlje koji nemaju tako čuvene planine, naročito zabačeni delovi zapadnog Nepala, uopšte nisu u tako povoljnoj poziciji.

Ideja da se osposobi staza koja bi išla duž čitavog Nepala postoji godinama, ali ideja je počela da se realizuje tek nedavno. Godine 2006, holandska agencija SNV i Međunarodni centar za planinski razvoj u Katmanduu doneli su odluku da se krene sa gradnjom staze, a ideju su podržale i vladine agencije, kao i lokalni stanovnici.

Ali, može se reći da je ideja o gradnji staze najviše zaživela zahvaljujući dugogodišnjem zalaganju jednog čoveka, Australijanca po imenu Robin Boustead (Bousted). Posle višegodišnjeg istraživanja, Boustead je napravio mapu staze i sastavio vodič. Svaki izvor vode, svako mesto za podizanje šatora, i svaka planinska kota detaljno su zabeleženi, a, kako kaže Boustead, staza će nesumnjivo početi da se spontano razvija, jer će novi turisti otkrivati bolje alternative.

Za one koji nemaju vremena – ili kolena – da čitavu stazu pređu u jednom cugu, Boustead je napravio devet sekcija, koje možete birati po svom nahođenju. A ako mislite da je 20 i kusur hiljada mnogo za avanturistički odmor, setite se da je to i dalje neuporedivo jeftinije od puta na vrh Everesta – i mnogo ekskluzivnije. Hiljade njih se popelo na najvišu planinu na svetu, ali samo jedan čovek je prošao stazom oko nje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: