Praško proleće

Poznato je da je proleće najzbudljivije godišnje doba u Pragu. Ukoliko želite da sami istražujete grad, šetate se, upoznajete nove ljude ili upoznajete neverovatnu kulturu Praga kroz crkve, galerije i muzeje, proleće je pravo vreme za to.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.03.2012.

11:16

Default images

Možete da uživate u u „prolećnom“ izgledu grada šetate živopisnim, uskim ulicama a nakon iscrpljujućeg razgledanja grada, odmorite se u nekom od mnogobrojnih praških parkova i procvetalim baštama.

U galerijama se nalaze nove kolekcije, u muzejima se održavaju nove izložbe a ono što privlači najviše pažnje u Pragu tokom proleća su uskršnje pijace, muzički festival „Prague Spring“ i praški maraton.

Uskršnje pijace Uskršnje pijace možete posetiti od 1. do 23. aprila na trgu Vaclav, trgu Starog grada i mnogim drugim trgovima širom grada. Na ovaj način se slavi početak proleća i Uskršnji praznici.

Trgovi su puni raznobojnih tezgi gde možete kupiti ručno pravljene uskršnje proizvode, tradicionalnu hranu i neobična pića.

Uskršnje pijace

Foto: donald judge/Flickr
Ovde dolaze mnogi izvođači iz cele Evrope, zanatlije se hvale svojim umećem a posetioci su dobrodošli da učestvuju u raznim aktivnostima. Ovo je jedinstvena prilika da se upoznate sa nekim od „ludih“ običaja ( momci guraju devojke u hladnu vodu i šibaju ih po nogama kako bi oterali razne bolesti i kako bi one izgledale mlađe).

Tradicionalni uskršnji običaju su nastali pod uticajem hrišćanstva ali i paganizma. Simboli Ukrsa su obojena jaja, bičevi koji se prave od vrbinih grančica, hladna voda i šarene trakice.

Rano ujutru muškarci idu kroz selo, ulaze u kuće i šibaju devojke i žene po nogama i potapaju ih u vodu. Zatim im one daruju ofarbana jaja i šarene trake kojim vezuju vrbine grančice. Muškarci se potom pozivaju na piće.

„Praško proleće"

Gradska kuæa, Foto: Robot B/Flickr
Međunarodni muzički festival traje od 11. maja do 3. juna i održava se u koncertnim halama širom Praga. Ovaj događaj ne smete propustiti.

Koncerti se održavaju u prelepim koncertnim halama kao što su Gradska kuća ili u koncertnoj hali Češke filharmonije, u crkvama i katedralama. Veliki broj različitih izvođača i širok spektar muzičkih stilova će zadovoljiti svačiji ukus.

Praški maraton

Karlov most, Foto: donald judge/Flickr
Održava se od 1. aprila do 16. maja u centru grada i ova maratonska trasa se smatra jednom od najlepših na svetu. Postoje različiti maratoni pa možete izabrati onaj koji vama odgovara zavisno od godina, zdravstvenog stanja a možete i jednostavno da obujete rolere i zabavite se.

Trka sa još 3.000 ljudi na Karlovom mostu i pored nekadašnjeg dvorca Lesser je neopisivo iskustvo.

Khamoro

Foto: Guillaume Cattiaux/Flickr
Održava se krajem maja u koncertnoj hali „Lucerna“, u klubovima i galerijama u centru Praga. Možete uživati u ciganskoj muzici, kulturi, posetiti seminare, izložbe, pogledati filmove i upoznati se sa zanatom ove nacionalne manjine.

Uz cigansku džez i tradicionalnu muziku i neverovatne igrače i pevače doživećete jedinstveno iskustvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: