Kran-Montana - novi hit Švajcarske

Kran i Montana nekada su bili odvojena sela, a ujedinjeni su 1960. Njujork Tajms je ove godine uvrstio ovo skijalište u top 45 mesta koej treba posetiti.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.01.2012.

11:25

Default images

Kran-Montana takođe nudi divan pogled na Mon Blan. Zajedno imaju ogromne smeštajne kapacitete, pa se pretpostavlja da raspolažu sa oko 50.000 kreveta.

Ovo švajcarsko odmaralište ima direktni pristup stazama ukupne dužine 160 kilometara sa 34 ski lifta, sa 200 snežnih topova na 17 kilometara staza, a do snežnih terena svakog sata uz pomoć ski liftova može da stigne 36.520 skijaša.

Postoje tri aerodroma udaljena na samo dva sata vožnje, pa možete kad to poželite da odete na ski vikend.
Foto: Matt Perich/Flickr
Ovde se skija na visini od 1.476 metara, što je možda i najviša skijaška oblast Alpa. Na vrhu se nalazi Plaine – Morte glečer, a tu je 1987. organizovano je Svetsko prvenstvo u skijanju.

On je odličan izbor za početnike, zahvaljujući ogromnom području sa blagim stazama koje se leti transformiše u teren za golf.

Kran-Montana podeljena je na tri oblasti koje su odlično povezane ski liftovima.



Najveća je Cry d'Err, zatim Violettes, dok je Aminona najmanja. Skijaši sa više iskustva mogu uživati u Piste nationale i mnogim neobeleženim terenima koje mogu istražiti uz pomoć stručnog vodiča. Gužvi kod ski liftova gotovo da nema, a za to je zaslužna pre svega Funitel gondola. Tako su moguće ekskurzije do obližnjeg Ancere-a ili Grimenc, Verbier ili Cermat.

Za skijaško trčanje namenjeno je 30 kilometara staza.
Krans-Montana u proleæe, Foto: m.prinke/Flickr
Kran-Montana je popularna kod bordera koji na raspolaganju imaju snežne parkove i staze od gotovo 12 kilometara.

I Kran i Montana imaju posebne radnje za iznajmljivanje opreme, kao i škole snouborda.

Ovde postoji na stotine barova i restorana među kojima su najpopularniji Amadeus Bar u Montani i Le Pub Georges i Dragon u Kranu. New Pub ima flipere i ogromni tv ekran zbog čega privlači mlađe posetioce.

Čuven je i meksički restora Zapata, kao i kubanski bar sa velikim izborom cigara (Punch Bar). Kasno uveče možete uživati u provodu u diskoteci na otvorenom Patinoire d'Ycoor, odnosno noćnom klizalištu.

Takođe, filmovi na engleskom jeziku se često prikazuju u bioskopu, a posle njih, možete posetiti i kazino.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: