Kad kažeš skijanje - Garmiš Partenkirhen

Dobrodošli u mesto okupano suncem i Alpima, dragulj Bavarije. Garmiš-Partenkirhen je nesumnjivo najčuvenija „zimska prestonica“, a nalazi u jugozapadnom delu Nemačke na samoj granici sa Austrijom.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.12.2011.

12:29

Default images

Svi znamo za godišnje takmičenje koje se prati na milionima ekrana širom sveta – Novogodišnje 4 skakaonice, a kao bivši domaćin Zimskih olompijskih igara, Garmiš je danas veliki, kosmopolitski grad sa mnogo toga za videti i van skijaških staza.

Ove godine će biti prvi put domaćin Svetskog prevnstva u skijanju a svake godine je tradicionalni domaćin Svetskog kupa.



Grad ima bogatu istoriju i kulturu. Lokalni stanovnici se često oblače u tradicionalnu nošnju (Dirndl za žene i „Ledehosen“ za muškarce) i to bez ikakve namere da se reklamiraju i bez plaćanja.
Oslikani zidovi su svuda po gradu, Foto: Paleontour/Flickr
Garmiš-Patrenkirhen nalazi se 89 km južno do Minhena.

Rimljani su prvi napravili put kroz ovu dolinu. U srednjem veku je bila konačište na putu za Italiju. Ponovo je otkrivena u 19. veku, a 1936. su je Zimske Olimpijske igre predstavile celom svetu, udruživši dva grada u jedno ime.

Partenkirhen je stariji rođak, uz dobro učuvanu istorijsku četvrt duž Ludwigstrasse, kao i moderni centar. Šetnja je najbolji način da obiđete ceo grad, ali i Bavariju.

Kompozitor Rihard Štraus je mnogo voleo ovaj grad, pa trg nosi njegovo ime. Dani Riharda Štrausa održavaju se svakog juna, kada se izvode neka od njegovih načuvenijih dela.

Dobro obeležena mreža pešačkih staza ima i brojna odmarališta i gostionice. Veliki broj starih zgrada je dekorisan lepim crtežima – a ova umetnost na zidu je često stara vekovima. Gradić ima svega 30.000 stanovnika.

U najlepšoj ulici, Ludwigstrasse, možete kupiti knjige, naočare, perece. U komercijalnijem delu grada prodaju se suveniri.

Ulični život Garmiša koncentrisan je na Zugspitzstrasse. Ovde prodavci nude posteljinu i ugravirani kristal, Rolex satove i ručno iscrtane kravate sa skijašima u slalomu.
Zugspitze, Foto: fankartculinary/Flickr
Obavezno posetite Zugspitze, naviši vrh Nemačke i dominira okolinom svojim padinama prekrivenim snegom i maglom, a uzdiše se preko 2962 metra iznad Garmiša sa jednom od nasjtrmijih staza na svetu (iako nije moguće tu skijati do samog podnožja!)

U razgledanje možete krenuti vozom ili žičarom. Sezona skijanja na nemačkim alpima traje od oktobra do maja, dok snouborderi mogu da uživaju čak do juna.

Ovo je jedina glečerska oblast u Nemačkoj, sa 8 liftova i jednom većom žičarom koja vodi skijaše do padina.

Olimpija Ajssport Centrum (Olympia Eissport Zentrum), blizu železničke stanice, nudi klizanje i hokej. Izgrađen je 1936. a renoviran 1995. u moderni multifunkcionalni kompleks.

Pored zimskih sportova, ovde su tokom ostalih godišnjih doba održavaju i razna druga takmičenja, poput kajakinga, golfa, penjanja uz stene i vožnje bicikla.
Foto: scenar308/Flickr
Garmiš je poznat i kao zdravstveni centar, ili bolje kao „klimatskoterapeutski centar“ – sa programom za vežbanje i kompletno oblikovanje tela koji se vodi uz pomoć i podršku Instituta za medicinsku balneoterapiju i klimatologiju Univerziteta u Minhenu.

Cilj je da se spreči bolest u ranim fazama tako što će telo i duh ojačati iako je Garmiš takođe dobar izbor za one koji traže odmor i oporavak od iscrpljujućih šetnji i aktivnosti na čistom planinskom vazduhu.
Foto: Between a Rock/Flickr
Garmiš, iako je najpoznatiji po zmiskim sportovima i aktivnostima je divan za posetu u bilo koje doba godine. Gamriš je okružen mnogim zanimljivim jedinstvenim gradićima.

Oberamergau ima ponavljanje Isusovog stradanja svakih 10 godina još od doba kuge. Eibsi se nalazi u podnožju Zugspitze i pruža prelep pogled na planine.

Svuda možete lako stići autobusom ili taksijem uz ne preveliku trošak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: