Banja Vrujci, nadomak Beograda

Na samo 90 km od Beograda nalazi se Banja Vrujci, smeštena u podnožju Divčibara i Rajca, na nadmorskoj visini od 180 metara.

Izvor: B92

Izvor: B92

Četvrtak, 07.05.2009.

06:50

Default images

Banja Vrujci se nalazi između Ljiga i Valjeva, i moguće joj je prići i sa Ibarske magistrale, i sa Valjevskog puta.

Kroz banju protiče umereno topla reka Toplica, a ima dobre smeštajne kapacitete – veliki hotel i više privatnih pansiona i soba.

IZVORI

Banja Vrujci ima 6 izvora tople, slabo mineralne i radioaktivne, kalcijumsko-magnezijumske vode, temperature 26°C, sa izdašnim mlazom koji u proseku izbacuje oko 200 litara u sekundi, zbog čega se ubraja u najjače u Srbiji.

Postoji pet glavnih i nekoliko sporednih izvora spojenih otokama, a voda izbija iz mulja i rastresitog nanosa na prostoru od oko 200 m dužine i oko 60 m širine. Kroz ceo kompleks izgrađeni su kanali kroz koje protiče mineralna voda.

Voda Vrujci se najviše koristi za lečenje reumatizma, artritisa, i ženskog steriliteta, i to pijenjem, kao i kupanjem u bazenima i kadama.

LEKOVITO BLATO
Photo: www.banjavrujci.co.rs
Zbog jakog mlaza, oko izvora je formirano lekovito blato, koje sadrži mnogo veću koncentraciju minerala u odnosu na izvorsku vodu.

Blato se u centrima za rehabilitaciju meša i zagreva do 60°C u specijalnim kazanima, a potom se, u zavisnosti od oboljenja i pacijenta, temperatura prilagođava za toplo, indiferentno, ili hladno blato. Blato se stavlja u vidu obloga na 20 do 45 minuta, posle čega se ispira toplom vodom.

SMEŠTAJ

Banja Vrujci je počela da se razvija relativno kasno, tek posle Prvog svetskog rata. Tada je bila poznata kao Seljačka banja, jer su dolazili gotovo samo seljaci iz okolnih mesta da bi se kupali u toploj reci Toplici. Jedini smeštaj koji je tada postojao bile su privatne sobe.

Ozbiljniji razvoj banje počinje od 1938. kada je osnovana Zdravstvena zadruga i sagrađeno kupatilo Vojvoda Mišić. Tada su počeli da dolaze i sezonski lekari iz Valjeva i Ljiga, a tokom sledećih nekoliko decenija Banja Vrujci je stekla izuzetnu popularnost, i danas je posećuje desetak hiljada turista godišnje.
Photo: www.banjavrujci.co.rs
Hotel Vrujci, B kategorija, Tel: 014 / 66 118, najveći je smeštajni objekat u banji, ima 100 soba i nudi pun komfor. Hotel sadrži apartmane, i jednokrevetne i dvokrevetne sobe, zatvoreni bazen, džakuzi kupatila, frizerski salon, teretanu, salu za bilijar, fizioterapeuta, i prodavnice.

U sklopu hotela postoje fudbalski, teniski, i košarkaški tereni, kao i tri bazena - dečiji, olimpijski i poluolimpijski. U hotelu postoji i jedan zatvoreni bazen sa temperaturom vode od oko 25°C koji se puni termalnom vodom iz izvora.

Cene: dvokrevetna soba sa polupansionom je 2.300 din, a dvokrevetni apartman je 6.500 din.

Privatni smeštaj je vrlo razvijen, i danas postoji više pansiona koji se nalaze u krugu od nekoliko stotina metara od centra sela.

Pansioni su u glavnom savremeno opremljeni, klima uređajem, satelitskom televizijom, frižiderom, i parking prostorom. Pansioni najčešće imaju svoj restoran u kojem je moguće uplatiti doručak-ručak-večeru.

IZLETI

Divčibare, planinski centar na 1,000 m visine na planini Maljen, ima dugu tradiciju kao omiljeno izletište Beograđana i Valjevaca. Centar Divčibara ima odličnu pijacu, sa poznatim sirom i kajmakom, nekoliko manjih prodavnica, i tri velika hotela – Divčibare, Pepa, i Maljen. Zimi ima snega, a leti je znatno hladnije nego u ostatku zemlje. Oko Divčibara postoji nekoliko vrhova do kojih vode relativno blage staze, a sa vrhova puca fascinantan pogled.

Rajac, 23 km od banje, pitoma planina sa prostranim livadama na 600 - 800 metara visine. Rajac je bogat vidikovcima sa kojih se vidi Posavina prema Beogradu, a poznat je i po kosidbi koja se kao manifestacija održava od 1965.

Bogovađa, 23 km od banje, manastir prvobitno podignut u 1545, ali je krajem 18. veka spaljen, da bi sredinom 19. veka bila podignuta nova crkva. U konaku postoji muzej I i II srpskog ustanka.

Slavkovica, 18 km od banje, selo u podnožju planine Suvobor (Rajac), poznata je po Crkvi Svetog Vavedenja, i ostacima manastira iz 14. veka.
Photo: www.banjavrujci.co.rs
Struganik, 5 km od banje, selo sa muzejem, rodnom kućom Vojvode Živojina Mišića, veličine 150 m2. Ceo taj kraj je u znaku Živojina Mišića (1855- 1921), generala koji je učestvovao u svim ratovima tog perioda – u srpsko-turskom ratu 1876, u oba balkanska rata, i u prvom svetskom ratu.

Mionica, 10 km od banje, mesto kroz koje najviše turista prođe u odlasku na Divčibare. I ovo mesto je u znaku Živojina Mišića i Kolubarske bitke iz Prvog svetskog rata, a kameni most preko reke Ribnice nosi njegovo ime. Crkva Hristovog Vaznesenja sagrađena je 1856.

Valjevo, 30 km od banje, lokalni centar od skoro 200.000 stanovnika. Atrakcije - Tešnjar, stari trgovački centar iz 19. veka koji se sastoji od jedne ulice duž Kolubare; kanjon reke Gradac sa kupalištem; Petnica, staro selo 5 km od Valjeva, sa turbulentnom istorijom u 18. veku, poznata je po Petničkoj pećini i istraživačkom centru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: