Sliema, Malta: pabovi i noćni život

Ako ste hard core turista, Sliema je idealno mesto: bezbrojni pabovi koji rade do jutra, i restorani različitih svetskih kuhinja.

Izvor: B92

Izvor: B92

Sreda, 01.04.2009.

09:17

Default images

Sliema je gradić na severoistočnoj obali Malte, centar šopinga i noćnog života ostrva. To je istovremeno i mesto gde odseda najveći broj turista, i gde je se nalazi najveći broj hotela, prodavnica, i pabova.

Osim što je hit među turistima, Sliema je i mesto gde živi veliki broj lokalaca. Cene nekretnina u centru grada najviše su na ostrvu, a u žargonu lokalaca sa juga ostrva, stanovnici Slieme poznati su kao tal pepe (snobovi).
Photo: Meg Zimbeck / Flickr
Smeštena je na poluostrvu, sa pogledom na glavni grad Valetu sa jedne strane, i na otvoreno more s druge.

Osim novih turističkih kompleksa, u Sliemi ćete moći da vidite tradicionalne malteške kućice, i neke zanimljive crkve - In-Nazzarenu, posvećenu Isusu iz Nazareta, Sacre Cuor, kao i Stella Maris, koja datira iz 1878.

Ipak, Sliema danas nije ono što je nekad bila, i to pre svega zbog turističkog buma i izgradnje bezličnih apartmanskih blokova i hotela.
Photo: Meg Zimbeck / Flickr
Kretanje po gradu

Glavna promenada je Triq Marina (Štrand), koja je načičkana pabovima i tavernama u kojima se služe tradicionalni malteški specijaliteti kao što su pastizzi, rolnice sa sirom, i timpana, pita od makarona.

Sa Štranda se hvataju feriboti za Valetu i manje ostrvo Gozo. Na pešačkoj distanci su turistička mesta St. Julians i Paceville.

Špic poluostrva poznat je kao Tigne, miran kvart koji danas doživljava građevinski bum, a na samoj obali je hotel Fortina sa fenomenalnim pogledom na Valetu.

Preko puta pristaništa feribota, Štrand je mostom povezan sa ostrvo Manoel, na kojem je nekad bila karantinska bolnica Malteških vitezova. Ostrvce je danas u neku ruku zanemareno, ali prema najnovijim planovima, i tu će uskoro nići ekskluzivni apartmanski blokovi, a postojeća marina će biti proširena.

Od Štranda se može poći ulicom Triq il-Torri do suprotne strane poluostrva, sve do vrha brda do ulice Bisazza. Triq il-Torri i Bisazza su glavne ulice za šoping.
Photo: UweF / Flickr
Istorija

Sliema (na malteškom, uteha), nekada je bilo malo ribarsko selo, a za vreme Velike opsade Malte od strane Otomanske imperije 1565, bila je turski vojni kamp, poznata pod imenom il-Qortin. Tu je tokom opsade život izgubio čuveni turski vojskovođa i Paša od Tripolija, Turgut Reis - Dragut.

Krajem 18. veka, Vitezovi Svetog Jovana su na mestu Slieme podigli je tvrđavu Fort Tigne, a selo je doživelo najveći razvoj za vreme vladavine Britanaca u godinama koje su usledile.

Prvo je 1855. sagrađena crkva Stella Maris, oko koje je počelo da nastaje selo. Do 1878, Sliema je imala dovoljno stanovnika da je proglašena u samostalnu parohiju.

U 19. veku Sliema je bila popularna kao izletište među imućnim građanima Valete, koji su po ulicama u unutrašnjosti sela gradili vikendice i luksuzne vile. Tri kilometra dugu rivu krasile su viktorijanske građevine.

Danas je ostao samo jedan broj tih starih kuća, i na njihovom mestu nikli su apartmanski blokovi i hoteli.

Za turiste je naročito zanimljiva grupa od šest tradicionalnih kuća sa karakterističnim malteškim balkonima, koje su preživele potpuno netaknute, i koje se nalaze iznad štranda Ix-Xatt.

U Sliemi je veliki broj ulica dobio ime po britanskim guvernerima ili gradovima, kao što su Norfolk Street, Prince of Wales Road, Windsor Terrace, Graham Street, Milner Street i Fort Cambridge.
Photo: Meg Zimbeck / Flickr
Restorani

Kako je cela Malta mešavina nekoliko velikih kultura, to se odražava i u restoranskom životu, i izbor je više nego dobar.

Od internacionalnih fast food restorana, u gradu postoje McDonald's, Pizza Hut, Burger King, i Ed's Easy Diner.

Vino Veritas, popularan je i među turistima i među lokalcima. Osim klasičnog menija, poznat je po dobrom izboru vegetarijanskih jela, ali i vina.

Ta' Kris, taverna zavučena u sokaku koji seče šoping ulicu Bisazza, jedno je od najboljih mesta za specijalitete malteške kuhinje.

Mangal, restoran turske kuhinje vrlo je popularan među turistima, a specijaliteti su musaka od patlidžana i punjene paprike.

Marianna's, idealno mesto za one koji vole Tex-Mex klopu, mešavinu američke i meksikanske kuhinje. Specijaliteti su naćos, i enćilada sa čilijem.

Fayrouz, libanski restoran. Ne propustite šiš kebab, falafel, i baba ganuš.

Noćni život

Sliema je prepuna pabova i klubova, a alkohol se uveče toči u galonima, tako da je buka noću uvek prisutna, pogotovo vikendom. Ako ste hardcore turista, Sliema je mesto za vas.

Vino Veritas, osim što je restoran, odlično je mesto za ispijanje ne tako skupog vina u večernjim satima.

Black Gold Saloon, pab u kojem osim pića možete naručiti i snek. Mana mu je što se retko može naći slobodan sto.

O'Casey Irish Pub, vrlo nalik svakom irskom pabu u svetu. Uvek je gužva, atmosfera je dobra, a Guinness pivo se toči u ogromnim količinama.

Jack's Trap Sports Bar, omiljeno mesto među turistima koji na moru ne žele da propuste sportska prvenstva.
Photo: marfis75 / Flickr
Smeštaj

Najveći broj turista na Maltu stiže u sklopu nekog aranžmana, ali je moguće naći smeštaj i za individualne turiste.

Hibernia House Gateway Hostel, jeftin i jednostavan hostel sa upotrebom kuhinje. Krevet u spavaonici je 6.5 €.

Pace Guesthouse, pansion iznad Štranda. Dvokrevetna soba s tušem je 13 €.

Hotel Roma, dvokrevetne sobe su 80 €.

Aprilia Hotel, udoban hotel sa prostranim sobama sa balkonom, televizorom, i klima uređajem. Dvokrevetne sobe su 90 €.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: