Monastir, paket aranžman za male pare

Nekada mala ribarska luka, prethodnih decenija pretvorena je u simbol turističke industrije.

Izvor: B92

Izvor: B92

Utorak, 31.03.2009.

07:00

Default images

Ogromni hotelski kompleksi nižu se duž plaža, turista ima bezbroj, kao i prodavnica suvenira i lokalnih rukotvorina.

Turistički kompleks je veoma dobro razvijen i prostire se skoro 10 km duž obale ka zapadu, do mesta Skanes. Hoteli su ogromni, mnogo ih je sa 4 ili 5 zvezdica, mada među turistima važi da su u glavnom lošiji od njihovih pandana u Egiptu ili Turskoj.

Monastir je smešten na špicu malog poluostrva, koje se nalazi između zaliva Hamamet, i zaliva Al- Munastir.
Photo: gorik / Flickr
Nalazi se na samo 20 km južno od Susa, i 160 km južno od grada Tunisa. Železnicom je povezan sa oba ova grada, a železnička stanica se nalazi u samom centru.

Iako vrvi od turista koji stižu u okviru paket aranžmana, sam grad je dovoljno zanimljiv i da iz obližnjeg Susa dođete na kraći izlet.

Novija istorija

Monastir je i mesto rođenja prvog predsednika Republike Tunis, Habiba Bourguibe, i ceo grad je u znaku bivšeg predsednika.
Photo: gorik / Flickr
Tu se nalazi mauzolej porodice Bourguiba, koji dominira grobljem u severnom predgrađu Monastira, a imena članova porodice sreću se svuda – među nazivima ulica, trgova, a čak i nova džamija iz 1968. nosi njegovo ime, iako je prozapadno orijentisani predsednik Habib jedno vreme bio u sukobu sa predstavnicima verske zajednice.

Ipak, upravo zahvaljujući činjenici da je rodno mesto predsednika, Monastir je profitirao, jer se u grad dosta ulagalo, a moderna marina danas je glavni ponos savremenog Monastira.
Photo: gorik / Flickr
Habib Bourguiba je često poređen sa tvorcem moderne Turske, Ataturkom, jer je pretvorio Tunis u modernu državu: promovisao je tržišnu privredu i ženska prava, zabranio poligamiju, i unapredio obrazovanje.

Dok je Tunis bio pod Francuskom, Bourguiba je, kao premijer, 1955. izdejstvovao Interni sporazum o autonomiji, što je bio veliki korak ka sticanju nezavisnosti.

Na dan 25. jula 1957. ukinuta je monarhija i proglašena republika, čime je Tunis stekao nezavisnost, a prvi predsednik postao je Bourguiba.
Photo: skuds / Flickr
Tokom 1970ih promovisana je liberalna ekonomija, što je rezultiralo cvetanjem privatnog biznisa i razvojem turizma.

Ipak, Bourguiba je pokušao da sebi obezbedi mesto doživotnog predsednika, ali ga je u tome sprečio glavni rival, njegov tadašnji premijer, Zine El Abidine Ben Ali, koji ga je 1987. smenio kao duševno poremećenog.

Ben Ali se ubrzo posle toga proglasio za predsednika Tunisa, i na toj funkciji je do danas.

Atrakcije

Ribat, stara tvrđava glavna je atrakcija Monastira. Nalazi se na samoj obali, podignuta je 797. godine, i besprekorno je očuvana. Nekada je služila za odbranu od napada vizantijske vojske, a danas se u njoj nalazi muzej islamske umetnosti. Tvrđava Ribat bila je i jedna od lokacija gde je sniman film Monty Python's Life of Bryan.

Medina, centralni deo grada, bila je najveća žrtva brzoplete transformacije malog mesta u veliko letovalište. Najviše je stradao istočni deo medine, iz 9. veka, koji je bukvalno sravnjen, a preživeli su jedino Velika džamija (sagrađena u 9. veku), i tvrđava Ribat.
Photo: giraud patrick / Flickr
Osim toga, stare zidine duž obale takođe su srušene da bi na tom mestu bila izgrađena magistrala Route de la Corniche.

U gradu postoji nekoliko starih džamija, ali i jedna relativno nova, podignuta 1968.

Plaže

Najbolja plaža je glavna gradska plaža koja je u neposrednoj blizini centra grada, pored tvrđave Ribat i Velike džamije. More je tu mirno, a plaža je zaštićena s jedne strane marinom, a s druge ostrvcem El-Kebira, koje je veštačkom prevlakom povezana s kopnom.

Plaže zapadno od centra grada su peščane i duge, načičkane suncobranima i ležaljkama, i pripadaju velikim hotelima i turističkom kompleksu.
Photo: gorik / Flickr
Restorani

U jeftinijim kafanama možete pojesti pitu, salatu, ili pizzu za samo 2-3 tuniska dinara.

U restoranima srednje kategorije, od kojih neki imaju terase na krovu, računajte na oko 15 tuniskih dinara po osobi, a za najbolje restorane u gradu, i do 30 dinara.

Smeštaj

Osim ako ne dolazite u okviru paket aranžmana, Monastir nije jeftino letovalište, a za male pare možete spavati samo u jedinom hostelu u gradu, Maison des Jeunes, koji se nalazi odmah pored glavne autobuske stanice.

Hotela srednje i više kategorije ima na pretek, i to najviše duž magistrale Route de la Corniche.

Računajte da ćete dvokrevetnu sobu s doručkom u špicu sezone plaćati od 40 do 160 tuniskih dinara, u zavisnosti od kvaliteta hotela.

Moguće je naći i privatan smeštaj.

HOTELI

Emir Palace *****
5000- Skanes
Tel : (73) 520 900

Abou Nawas Monastir ****
5000 Dkhila
Tel : (73) 521 940 / 947

Golden Beach ****
Skanes
Tel : (73) 521 010

El Mezri ***
B.P 162
Place du 3 Aout
Tel: (73) 462 403

Houda ***
5000 Dkhila
Tel: (73) 521 800

Club Calimera **
BP. 58 Aéroport
5000 Dkhila
Tel: (73) 521 600

PRO - BTP Résidence El Shems **
Route de la Dkhila
Tel: (73) 521 288

El Fawz *
Avenue du 7 Novembre
Tel : (73) 448 280

PRIVATAN SMEŠTAJ

Kahla (El)
Avenue Taieb M'hiri
Tel : (73) 464 586

Mourabou
Route de Khenis
Tel : (73) 461 585

Corniche residence
Place 3 Aout
Tel : (73) 461 451

Pension Ahmed
Sahlin
Tel : (73) 466 583

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: