Francuski vrtovi nakon sedam meseci vratili staru slavu

Vrtovi bajkovitog francuskog dvorca Šambor, oko 200 km južno od Pariza, otvoreni su za javnost nakon velikog projekta renoviranja koji je trajao sedam meseci i koštao 3,5 miliona evra.

Izvor: B92

Nedelja, 25.06.2017.

11:59

Default images

Jedan od najpoznatijih svetskih dvoraca prostire se na površini od 6,5 hektara i ima 32.500 biljaka i drveća. Čak stotinu radnika bavilo se njegovim uređenjem nakon 14-godišnjeg istraživanja i dizajniranja kako se ne bi izgubio ni tračak istorijske ispravnosti.

Kada se vrtovi pogledaju s krova ili terasa stiče se utisak duha renesanse.

Ovaj dvorac je izgrađen u 16. veku, a vrtovi u 18., ali su nakon Francuske revolucije bili prilično zapušteni. Zahvaljujući američkom bogatašu i filantropu Stivenu Švarcmanu koji je finansirao obnovu, spektakularni vrtovi vratili su staru slavu.

Dvorac Šambor se od 1981. godine nalazi na UNESCO-ovoj listi svetske baštine, a svake godine privuče stotine hiljada gostiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: