BG simbol brutalizma: Mapa najvećih dostignuća Titove Jugoslavije

Beograd je dom guste i originalne moderne i brutalističke arhitekture, a nova bilingvalna mapa slavi pedesete i najznačajnije primere ovih struktura koje su i dalje u izvornom stanju.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.06.2017.

12:44

BG simbol brutalizma: Mapa najvećih dostignuća Titove Jugoslavije
foto: youtube/screenshot

Prestonica Srbije je Meka za ljubitelje brutalističke arhitekture, koja je svoju zlatnu eru doživela za vreme vladavine Josipa Broza Tita, u vreme je urbano stanovništvo počelo da se smešta u socijalne stanove.

Među ovim lokacijama nalazi se i Zapadna kapija Beograda, odnosno Geneks kula koja je izgrađena kasnih sedamdesetih, a zamišljena je da pozdravlja ljude koji ulaze u Beograd iz pravca aerodroma. Danas je jedna njena strana namenjena za stanovanje, a druga je poslovna.

Muzej vazduhoplovstva Beograd koji sadrži kolekcije aviona iz Drugog svetskog rata, ali i deo čuvenog F117 koji je oboren u Buđanovcima 1999. godine skladišti istorijske vrednosti u zgradi koja je najbolji primer novog talasa dizajna koji je kreirala generacija jugoslovenskih arhitekti koji su počeli da ispoljavaju individualnost u drugoj polovini 20 veka.

Ljubica Slavković, jedna od autorki mape brutalističkog Beograda, kaže da su ovakve građevine danas pod pretnjom.

“Mapa ima zadatak da pomogne ljudima da prepoznaju neke od najvećih dostignuća Titove Jugoslavije i moderne arhitekture koja postoje i danas. Iako je Beograd dom originalnog brutalizma, nedostatak podrške javnosti i održavanja građevina znači da su one sada u opasnosti. Želimo da privučemo pažnju na ova dostignuća pre nego što bude kasno“, rekla je za portal “Lonely Planet“.

Mape će koštati osam funti, a Beograd se na taj način pridružio brutalističkom Londonu, Vaštingtonu i Parizu čije su mape takođe dostupne za kupovinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: