Šid - Društvo - B92 Lokal

Najtragičnije bojište Drugog svetskog rata: Obeležena godišnjica na Sremskom frontu FOTO

Polaganjem venaca i odavanjem državnih i vojnih počasti danas je na spomen kompleksu "Sremski front" u Adaševcima obeležena godišnjica od proboja Sremskog fronta.

Izvor: RTV Šid
Podeli
Foto: Tanjug / MRZS/ ÐORÐE KRSTIC/bs
Foto: Tanjug / MRZS/ ÐORÐE KRSTIC/bs

Najnovije vesti iz Šida čitajte ovde.

Sremski front je jedno od najtežih i najtragičnijih bojišta Drugog svetskog rata, na kome je od oktobra 1944. do 12. aprila 1945. godine učestvovalo oko 250 hiljada vojnika sa obe strane, prenosi RTV.

Ministarka Darija Kisić predvodila je državnu ceremoniju u okviru spomen kompleksa "Sremski front" povodom obeležavanja 77. godišnjice od proboja Sremskog fronta, nedaleko od Šida.

Nakon polaganja venaca na spomen obeležje, državnih i vojnih počasti, sa skupa je poručeno da su pouke koje nosi Sremski front vredne, a da oni koji su dali živote za slobodu nikada neće biti zaboravljeni

Ceremoniji su pored predstavnika Vlade i Vojske Srbije, prisustvovali i diplomatski predstavnici, predstavnici sremskih lokalnih samouprava, Sremskog okruga, kao I SUBNOR-a. Među njima je bilo i preživelih boraca ove velike bitke.

Front je bio uspostavljen pošto su otpočele borbe za završno oslobođenje Beograda i cele zemlje.

Tokom 175 dana, od oktobra 1944. do 12. aprila 1945. vođena je bitka u kojoj je učestvovalo oko 250 hiljada vojnika. Živote je izgubilo oko 13.500 boraca Narodno oslobodilačke vojske Jugoslavije.

Proboj Sremskog fronta označio je kraj Drugog svetskog rata na teritoriji Srbije.

Foto: Tanjug / MRZS/ ÐORÐE KRSTIC/bs
Foto: Tanjug / MRZS/ ÐORÐE KRSTIC/bs

Foto: Tanjug / MRZS/ ÐORÐE KRSTIC/bs
Foto: Tanjug / MRZS/ ÐORÐE KRSTIC/bs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.