Čovek (ili monstrum) koji klonira uginule ljubimce

Gubitak ljubimca za mnoge ljude može biti vrlo traumatično iskustvo. Za druge, stvar je u jednostavnoj zameni ljubimca. Postoji još jedan način, a realizaciju nudi firma iz Južne Koreje pod nazivom "Sooam" koja se bavi pružanjem usluga kloniranja.

Izvor: B92

Petak, 12.12.2014.

09:44

Default images

Za 80.000 evra oni će preminulog kućnog ljubimca vratiti u život u obliku gotovo savršene kopije. Firmu je osnovao kontroverzni veterinar i genetičar Vu Suk Hvang. On je javno osramoćen nakon što je izbačen iz jedne akademske institucije zbog fabrikovanja istraživanja o kloniranju ljudskog embriona. I pored činjenice da se tereti za ozbiljno kršenje zakona, to ga ne sprečava da pokrene uspešan biznis.

Od svoga osnivanja, "Sooam" je navodno klonirao više od 400 pasa, a firma mesečno ima 15 klijenata. Uz to, Hvang svoj biznis planira da proširi u SAD i Veliku Britaniju.

Tehniku kloniranja koju firma "Sooam" koristi je identična onoj pomoću koje je kreirana ovca Doly davne 1997. godine.

Prvo, izoluju se ćelije iz životinje koja će biti klonirana, a potom se njihove ćelije koje sadrža genetski materijal vade i konzerviraju. Nakon toga uzima se jajna ćelija iz životinje donora (surogat majka) čija se ćelija zamjenjuje sa ćelijom ljubimca koji će biti "kopiran". Nakon toga sledi apliciranje električnog šoka koji će jajnu ćeliju primorati na deljenje, a potom se ona vraća u telo životinje donora. Surogat ne mora biti iste rase ali je potrebno da bude približno slične veličine kao ljubimac koji će biti rođen.

Iako su to savršene kopije njihovih ljubimaca, mušterije mogu da očekuju blage razlike (kao npr. pege kod dalmatinaca), a karakter životinje će gotovo sigurno biti drugačiji. Firma naglašava da svako kopiranje nije savršeno i da ukoliko se ljubimac rodi bolestan ili onesposobljen, kopiranje mora biti ponovljeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: