Lutalice su nekad bili ljubimci, treba nam stroži zakon

U Beogradu postoji petanestak zona za kućne ljubimce, a ove godine će biti otvorene još tri – kod hale "Aleksandar Nikolić", u Bloku 45 i Skojevskom naselju, najavio je danas gradski menadžer Goran Vesić koji je upozorio i na problem pasa lutalica.

Izvor: B92

Sreda, 08.02.2017.

19:40

Lutalice su nekad bili ljubimci, treba nam stroži zakon
Foto: Thinkstock

Grad Beograd se, kako je dodao, ponaša izuzetno odgovorno kada je u pitanju problem pasa lutalica, ali je potrebno da učešće u procesu uzme čitavo društvo da bio rešen trajno i u skladu sa propisima.

Vesić je, gostujući na TV Pink, rekao da je glavni problem odnos vlasnika prema kućnim ljubimcima jer je, kako je rekao, oko 80 odsto pasa lutalica nekada imalo svog vlasnika.

Prema njegovim rečima, ljudi koji puštaju pse na ulici kada ih više ne žele, moraju biti mnogo oštrije kažnjavani.

"U Beogradu postoji pet prihvatilišta za pse, a tokom prošle godine sterilisano je više od 4.000 pasa, dok je oko 3.500 smešteno u prihvatilišta. Pokušavamo da sprovodimo strategiju koja bi trebalo da bude rešenje ovog problema. Napuštene pse nadležne službe ne ubijaju, već sterilišu i sa njima se postupa u skladu sa propisima.

Prema njegovim rečima, u razvijenim zemljama svaki vlasnik zajedno sa svojim psom mora da prođe obuku.

"Razgovaramo i konsultujemo se sa udruženjima za zaštitu životinja o maksimalnom broju kućnih ljubimaca koji se mogu držati u stanu, jer je preveliki broj životinja na malom prostoru takođe jedan vid zloupotrebe. Moramo da pooštrimo propise", rekao je Vesić.

Gradski menadžer je najavio izgradnju grada za pse u Lipovičkoj šumi u saradnji sa Evropskom unijom.

Vesić je dodao da je za ovu godinu planirano i otvaranje groblja kućnih ljubimaca na Bežanijskoj kosi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: