Pravnici za životinje u borbi s vetrenjačama

Ubistvo ili zlostavljanje životinje je krivično delo i kažnjava se po Krivičnom zakoniku. Takođe i Zakon o dobrobiti životinja predviđa da je zabranjeno ubijanje, zlostavljanje i napuštanje životinja, što predstavlja prekršaj, a povreda ovog zakona se prijavljuje nadležnoj veterinarskoj inspekciji.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.07.2013.

13:09

Default images

Da li će neko biti osuđen ili oslobođen optužbe da je izvršio krivično delo za koje je optužen od strane nadležnog tužioca zavisi suštinski od ocene dokaza koju vrši nadležni sud, te je navođenje dokaza veoma bitno.

Kako bismo dobili pravu sliku o efikasnosti primene Zakona o dobrobiti životinja, konsultovali smo stručnjake – Pravnike za životinje iz Novog Sada. Ovaj tim pravnika okupio se kako bi udružio snage, a najviše znanje i iskustvo u cilju humanijeg odnosa prema životinjama u skladu sa zakonom, piše portal Životinje.rs.

Krivično delo pod nazivom „Ubijanje i zlostavljanje životinja“ predviđa da ko kršeći propise ubije, povredi, muči ili na drugi način zlostavlja životinju, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine. Teži je oblik ovog krivičnog dela ako je došlo do ubijanja, mučenja i povređivanja većeg broja životinja, ili je delo učinjeno u odnosu na životinju koja pripada posebno zaštićenim životinjskim vrstama. Tada je predviđeno da će se učinilac kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine. Tek Izmenama i dopunama Krivičnog zakona, kazna zatvora u ovom slučaju je povećana na tri godine.
Diplomiranu pravnicu Tijanu Radivojević pitali smo koliko efikasno se Zakon o dobrobiti životinja primenjuje u našoj zemlji?

"Zakon o dobrobiti životinja, donet 2009. godine, u Republici Srbiji ne primenjuje se dosledno, vrlo često parcijalno, a postoje i slučajevi da se potpuno zanemaruje. Postoji odsustvo saradnje između državnih organa i udruženja za zaštitu životinja, inspekcijski organi su pasivni, odsustvo svesti o značaju prirode i životinja za društvo i stanje u kojem se naša zemlja nalazi, dovode do toga da se Zakon ne primenjuje dosledno. Neusklađenost između Zakona o dobrobiti životinja i Zakona o veterinarstvu, koji je donet 2005, stvara takođe probleme u praksi."

Grupa građana „Pravnici za životinje“ zalaže se za humanizaciju odnosa društva i ključnih činilaca u postupanju prema životinjama kroz usvojena pravna rešenja i procedure. Glavni ciljevi pravnika i studenata prava okupljenih u ovoj grupi građana jesu povećanje efikasnosti rešavanja problema napuštenih, ugroženih i nezbrinutih životinja kroz implementaciju sistemskih rešenja i edukaciju društvene zajednice o načinima rešavanja navedenih problema i značaju pravilnog, sistemskog, efikasnog i humanog pristupa.

"Kako bi se trenutna situacija promenila i kako bi pravo na život i dobrobit životinja postale osnovne vrednosti koje prepoznaje društvo, a predviđa zakon, neophodno je pre svega edukacijom uticati na svest građana kako bi se prihvatio humaniji odnos prema životinjama, uz dosledno sprovođenje zakona, kontinuiran i opšti nadzor i evaluacija, kao i otklanjanje uočenih propusta."

Tijana nam je objasnila i kako ona vidi rešenje ovog problema:

"Pravnici za životinje - Novi Sad sačinili su Program kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka na teritoriji Grada Novog Sada. Program sadrži niz mera koje se moraju primenjivati istovremeno i dosledno. Pravnici za životinje su na detaljan način razradili i objasnili svaku meru, kao i njihovu primenu u praksi. Mere koje je neophodno preduzeti su: primena važećih odredbi zakona kako u pogledu preventive tako i u pogledu sankcije, izgradnja prihvatilišta odgovarajućih kapaciteta i po predviđenim zakonskim uslovima, čipovanje i sterilizacija kako vlasničkih tako i napuštenih pasa i mačaka, kontinuirana saradnja sa udruženjima za zaštitu životinja, edukacija građana kojom se podstiče odgovorno vlasništvo kao i humaniji odnos prema životinjama, i usvajanje i udomljavanje napuštenih životinja."

Potrebno je da se svest o pravima životinja i značaju životinja za čovečanstvo podigne na mnogo viši nivo, kako među građanima tako I među državnim istitucijama koje usvajaju I primenjuju zakone. Iz tog razloga mere se moraju primenjivati kumulativno I dosledno do konačnog cilja.

Foto 1: idemidem/www.sxc.hu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: