Ljubimac na B92.net

Vegan hrana za kućne ljubimce

Opšte je poznato da na prodaju i proizvodnju hrane za kućne ljubimce utiče stil života njihovih vlasnika. Industrija zna da hranu ne bira kućni ljubimac već vlasnik .

Izvor: B92
Martin Cathrae / Flickr.com
Martin Cathrae / Flickr.com

Polazeći od te premise, industrija proizvodnje hrane za ljubimce dosetila se da ponudi proizvode koji su u potpunosti veganske prirode. Dok su neki proizvođači uključili slične proizvode u svoju ponudu još 2007. godine, drugi su još uvek u moralnoj nedoumici.

Jedna od poslednjih kampanja je i kampanja Ellen DeGeneres američke ”stand up” komičarke i televizijske voditeljke po imenu ”Going vegan with Ellen”.

Ellen je i jedan od vlasnika kompanije za proizvodnju hrane za kućne ljubimce a njihov novi veganski proizvodi su primer da je ovakav način ishrane, sve popularniji i da tržiste i ako danas malo sve više raste.

Svakako ukoliko se odlučite za korišćenje ili pravljenje ovakvih proizvoda bilo da pripremate hranu u svojoj kuhinji ili fabrici imajte na umu sledeće činjenice:

Psi su svaštojedi te se mogu hraniti i biljnim i mesnim proizvodima. Mačke s druge strane su mesojedi i potrebno im je meso kao izvor esencijalnih hranjivih materija. I psi i mačke unose mesom materije koje su neophodne za njihov rast i razvoj.

BuzzFarmers / Flickr.com
BuzzFarmers / Flickr.com

Ukoliko se životinjski proizvodi uklone iz obroka hranjive materije moraju se nadoknaditi kroz druge izvore.

Primera radi, meso zamenite kvalitetnim biljnim proteinima. Grašak i graškov protein je sve popularniji jer uspešno zamenjuje ”ozloglašenu” soju.

Da bi se izbegli srčani i ostali zdravstveni problemi u obrok treba uključiti sintetički Taurin i L Karnitin. Ove se sirovine uključuju u malo većoj meri od onih propisanih nutricionim tabelama.

Esencijalne masne kiseline iz ribe mogu se zameniti onima iz lana ili uljane repice, a nikako ne sme da se zaboravi dodatak Vitamina D i kalcijuma kako kroz sušeno povrće na suncu, tako i kroz vitaminske suplemente.

I na kraju, da biste podmirili sve potrebe vaših ljubimca i time im osigurali zdrav i srećan život , gledajte da im date nutricionu balansiran obrok.

Ukoliko ga pripremate sami, konsultujte nutricione tabele gde su opisane sve potrebe vašeg ljubimca ili kontaktirajte stručnu osobu da vam pomogne.

Vesti

Šetači pasa zarađuju više i od bebisiterki

Šetač pasa može da zaradi od 200 do 500 dinara. Oni snalažljiviji šetaju i po nekoliko pasa odjednom, pa zarade i po 2.000 dinara. Tako ispada da jedan šetač zaradi više od bebisiterke čija je mesečna plata u proseku oko 30.000 dinara.

Vesti četvrtak 30.07. 08:49 Komentara: 2

Ono što znamo o psima možda nije tačno

Kada je psu njuška suva, da li to znači da je bolestan? Kada pas maše repom znači da je srećan? I ne baš… Mnoge stvari koje svakodnevno čujemo o psima ispostavilo se da nisu u potpunosti istinite. Upravo zato, odlučili smo da napravimo listu nekoliko najčešćih mitova o psima. Vesti sreda 29.07. 08:50 Komentara: 2

Kako je ljubimcima u autu, na vrućini (VIDEO)

Paklene vrućine ne prestaju, pa su su hrvatska pevačica Ivana Kindl, hip-hop muzičar IFEEL i novinar Domagoj Jakopović Ribafish odlučili da izvedu mali eksperiment i provere kako se psi osećaju kada ih vlasnici zatvore u automobil parkiran na suncu. Na ovaj način želeli su da skrenu pažnju javnosti i uvere vlasnike kućnih ljubimaca da je ovaj potez veoma loša ideja

Vesti četvrtak 23.07. 08:50 Komentara: 5
strana 1 od 89 idi na stranu