Ljubimac na B92.net

Vegan hrana za kućne ljubimce

Opšte je poznato da na prodaju i proizvodnju hrane za kućne ljubimce utiče stil života njihovih vlasnika. Industrija zna da hranu ne bira kućni ljubimac već vlasnik .

Izvor: B92
Martin Cathrae / Flickr.com
Martin Cathrae / Flickr.com

Polazeći od te premise, industrija proizvodnje hrane za ljubimce dosetila se da ponudi proizvode koji su u potpunosti veganske prirode. Dok su neki proizvođači uključili slične proizvode u svoju ponudu još 2007. godine, drugi su još uvek u moralnoj nedoumici.

Jedna od poslednjih kampanja je i kampanja Ellen DeGeneres američke ”stand up” komičarke i televizijske voditeljke po imenu ”Going vegan with Ellen”.

Ellen je i jedan od vlasnika kompanije za proizvodnju hrane za kućne ljubimce a njihov novi veganski proizvodi su primer da je ovakav način ishrane, sve popularniji i da tržiste i ako danas malo sve više raste.

Svakako ukoliko se odlučite za korišćenje ili pravljenje ovakvih proizvoda bilo da pripremate hranu u svojoj kuhinji ili fabrici imajte na umu sledeće činjenice:

Psi su svaštojedi te se mogu hraniti i biljnim i mesnim proizvodima. Mačke s druge strane su mesojedi i potrebno im je meso kao izvor esencijalnih hranjivih materija. I psi i mačke unose mesom materije koje su neophodne za njihov rast i razvoj.

BuzzFarmers / Flickr.com
BuzzFarmers / Flickr.com

Ukoliko se životinjski proizvodi uklone iz obroka hranjive materije moraju se nadoknaditi kroz druge izvore.

Primera radi, meso zamenite kvalitetnim biljnim proteinima. Grašak i graškov protein je sve popularniji jer uspešno zamenjuje ”ozloglašenu” soju.

Da bi se izbegli srčani i ostali zdravstveni problemi u obrok treba uključiti sintetički Taurin i L Karnitin. Ove se sirovine uključuju u malo većoj meri od onih propisanih nutricionim tabelama.

Esencijalne masne kiseline iz ribe mogu se zameniti onima iz lana ili uljane repice, a nikako ne sme da se zaboravi dodatak Vitamina D i kalcijuma kako kroz sušeno povrće na suncu, tako i kroz vitaminske suplemente.

I na kraju, da biste podmirili sve potrebe vaših ljubimca i time im osigurali zdrav i srećan život , gledajte da im date nutricionu balansiran obrok.

Ukoliko ga pripremate sami, konsultujte nutricione tabele gde su opisane sve potrebe vašeg ljubimca ili kontaktirajte stručnu osobu da vam pomogne.

Vesti

Tigrica Nataša donela na svet tri tigrića (FOTO)

U ZOO vrtu u Jagodini bengalska tigrica Nataša na svet je donela troje tigrića i tako uveličala jubilej, 10 godina rada ZOO vrta. "Radi se o dva tigrice i jednom tigriću, a Nataša se okotila rano jutros oko četiri sata", rekao je novinarima u ZOO vrtu veterinar Vladimir Jovanović.

Vesti utorak 26.07. 14:29 Komentara: 16

Neke zamiljivosti o kućnim ljubimcima

Pripitomljene životinje koje mi danas čuvamo kao kućne ljubimce i dalje su prava misterija za čoveka. Izdvojili smo za vas nekoliko zanimljivih činjenica o psima i mačkama koje možda do sad niste znali…

Vesti utorak 26.07. 08:44 Komentara: 2

Prepoznajte simptome toplotnog udara kod psa

Vreli letnji dani uveliko su stigli, ali životinje, za razliku od ljudi koji se znoje, nemaju efektivan način rashlađivanja. Najčešći problem koji se tokom leta javlja kod pasa jeste toplotni udar. Pročitajte koji su simptomi i kako treba reagovati...

Vesti subota 23.07. 08:44 Komentara: 3

Da li vas mačka budi tokom noći?

Noćna mora svakog vlasnika mačke je njen nagli naboj energije u noćnim ili ranim jutarnjim časovima. Taman ste se ušuškali, a vaša mezimica je odlučila da „lumpuje“ po stanu, igra se sa kesama ili jednostavno glasno mjauče. Zdrav i redovan san je neophodan i ne smemo dozvoliti svom ljubimcu da nam ga oduzme, ma koliko ga voleli.

Vesti četvrtak 21.07. 08:44 Komentara: 14
strana 1 od 124 idi na stranu