Psi više vole maženje, nego vokalne pohvale

Nova istraživanja pokazala su kako psi više vole maženje, nego verbalne pohvale.

Izvor: Index.hr

Subota, 27.09.2014.

08:50

Default images

"Ja potrošim pola dana u razgovoru sa svojim psom", otkrio je jedan od autora istraživanja, doktor Klajv Vin za “The Huffington Post”.

"Uvek mi se činilo kao da to za nju ima vrednost pa je bio poprilični šok otkriti da ono što govorimo svojim ljubimcima ne predstavlja toliko veliko zadovoljstvo za njih."

Istraživači su za potrebe istraživanja posmatrali pse u čak 42 skloništa i to jednog po jednog u interakciji s dve osobe u sobi.

Jedna je razgovarala s njima, druga ih je više mazila pa je istraživače zanimalo kojoj će osobi pokloniti više pažnje.

Drugi deo istraživanja, uključio je čak 72 prihvatilišta i psi su posmatrani takođe pojedinačno, ali u sobi sa samo jednom osobom. Interakcije između čoveka i psa beležile su se u intervalima od 8 puta na tri minuta, a svaka je uključivala hvaljenje psa, maženje ili izostanak bilo kakve interakcije.

Rezultat? Psi su pokazali veći interes za ljude koji su ih više mazili. Odgovor leži u tome da se otkucaji srca i krvni pritisak kod psa smanjuju tokom maženja, na sličan način kako ljudski kontakt može pomoći ljudskom zdravlju.

"Uprkos novom otkriću, nisam prestao da razgovaram sa svojim psom, samo sam prepoznao da to više činim za svoju korist, nego za njegovu.

Dakle, ovo istraživanje ne znači da bi trebalo da prestanete da trenirate svog psa da prepozna vokalne pohvale. Međutim, vokalnu pohvalu u kombinaciji s nagradama (hrana, maženje), oni će svakako više ceniti", zaključio je doktor Vin.

Foto: Image courtesy of Maggie Smith at FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: