Sa psom u tržni centar - da ili ne?

Na objavu da Big šoping centar postaje "pet frendli" i da otvara svoja vrata kućnim ljubimcima lakšim od osam kilograma, mogli su se pročitati oprečni komentari na društvenim mrežama.

Izvor: B92

Utorak, 16.05.2017.

08:33

Sa psom u tržni centar - da ili ne?
Foto: Thinkstock

Piše: Maša Stakić

Izvor: Dnevnik.rs

Dok su jedni oduševljeni činjenicom da svog psa ne moraju da ostavljaju kod kuće kada se zapute u kupovinu, drugi su zgroženi, jer je mesto u koje je do sada bio zabranjen ulazak ljubimcima, promenilo pravila.

Povela se žestoka rasprava na Fejsbuku, neki su bili toliko uvređeni, te su napisali da više neće kročiti u ovaj centar, drugi su bili sarkastični da neko ne može da pazari svoju garderobu bez saglasnosti psa, a neki su ovu objavu dočekali sa oduševljenjem.

Jedna od njih je i Novosađanka Sandra Miladinović, majka šestogodišnje Kaline i sedmomesečnog Vidaka, koja bez svog Bena, bele patuljaste pudle, ne voli da napušta kuću.

"Ben ima dve godine, i on je isto deo porodice. Čak i kada idem do apoteke, povedem i decu i Bena, kao što ne ostavljam decu samu, ne ostavljam ni njega ", kaže Sandra i dodaje da i "parking za pse ispred apoteke pokazuje sve veću svest društva o odnosu prema kućnim ljubimcima", a da je vest o "pet frendli" šoping centru odlična ideja i da više lokala u gradu treba da ima ovaj znak na vratima.

Ona smatra da je mnogo humanije dopustiti ulazak malim životinjama u prodavnice, nego ih ostaviti zatvorene u kolima.

"Sve je do vlasnika: ne može pas biti nekulturan, nego čovek. Moj pas je čist, dresiran i ne može se desiti da ne počistim za njim", kaže Sandra i odgovara na komentare onih kojih se brinu da će tržni centar sada biti prljav, da postoje i mame koje za svojom decom ostavljaju pelene, prljave maramice i da nemaju odnos prema okolini i drugima.

Miladinović kaže da oni kojima smetaju životinje treba da se zapitaju zašto je to tako i zašto su zaista nezadovoljni.

"Kome smeta mali pas, kojeg vlasnik drži uz sebe? Ova mogućnost je za one koji žele da obave brzu kupovinu i da ne ostavljaju svoje ljubimce kod kuće, u kolima ili vezane uz ogradu. Tržni centar nije mesto gde će se psi istrčavati, za to služe parkovi", napominje Sandra i savetuje mame da su parkovi takođe i za decu mnogo zdraviji nego šetnja po tržnom centru.

Komentari na društvenim mrežama išli su toliko daleko da su doveli u pitanje dečju bezbednost i slobodu kretanja.

"Kao što vaspitavate decu, tako isto učite i psa. Za te što se brinu za bezbednost dece samo ću reći da je više puta neko dete čupalo mog psa, na šta sam ja oštro reagovala i rekla da može da se igra sa njim kada nauči da se pas mazi, a ne maltretira. Za to su krivi roditelji, a ne deca, jer su i psi živa bića i članovi nečije porodice", kaže Sandra i dodaje da niko ko misli da njegov pas nije socijalizovan za ulazak u tržni centar, neće ga ni povesti, a da su njen ulazak u tržni centar sa celom svitom mnogi pozdravili.

U evropskim zemljama već je uobičajeno da se psi mogu videti u tržnim centrima, pa i u gradskom prevozu. To ne znači da psi treba da se vode u šetnju u tržni centar, nego da ne moraju da budu usamljeni dok ste vi u kupovini.

"Koliko god nekima ova ideja zvučala čudno, neminovno je da će se macama i kucama vrlo brzo dozvoliti ulazak i u gradski prevoz, ako stremimo ka Evropskoj uniji, gde je to danas potpuno normalno", kaže Miladinović.

Šta vi mislite o tome?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: