Zašto psi naginju glavu kada im nešto govorimo?

Možda ste primetili da kada vaš pas čuje neki čudan zvuk ili kada mu nešto govorite, on zabaci glavu u stranu. Ovim neodoljivo privlačnim ponašanjem kao da želi da vam kaže: “Slušam te”. Ali šta to zapravo znači?

Izvor: B92

Petak, 23.09.2016.

08:15

Zašto psi naginju glavu kada im nešto govorimo?

Žele da nas bolje čuju
Psi imaju pokretljive ušne školjke, što im omogućava da lociraju izvor zvuka, a uz pomoć moždanih funkcija određuju mesto i vreme izvora zvuka koji stiže do uveta. Kada pas pomera glavu, snabdeva se dodatnim informacijama, odnosno to mu pomaže da bolje locira mesto i udaljenost izvora zvuka.

Pokušavaju da nas razumeju
Prema mišljenju Stivena Lindskija, stručnjaka za ponašanje pasa, ljubimac pokušava da identifikuje poznate reči ili tonove koji ga asociraju na nagradu (šetnju ili poslasticu).

Mišići srednjeg uva psa kontrolišu deo mozga koji je odgovoran za izraze lica i pokrete glave, pa neki stručnjaci zaključuju da vas pas na taj način sluša i pokušava da komunicira.

Mogu bolje da nam vide lice
U nastojanju da nas razumeju, psi ne koriste samo naše reči i intonaciju, već i izraze lica, govor tela i pokrete očiju. Zato naginjanjem pokušavaju da bolje sagledaju znake na našem licu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: