Stručnjaci: Kosti bi mogle da ubiju vašeg psa

Ukoliko bi psi prestali da jedu kosti bili bi mnogo zdraviji, kaže britansko udruženje veterinara.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.09.2016.

08:50

Stručnjaci: Kosti bi mogle da ubiju vašeg psa
Foto: Thinkstock

Iako su brojne generacije naših kućnih ljubimaca grickanje slatkih kosti doživljavale kao omiljenu zanimaciju, isto kao i trčanje ili lajanje na poštare, veterinari su upozorili da bi s tom praksom trebalo stati, piše britanski "Telegraf".

Razlog za to je vrlo jednostavan - kosti bi mogle da ih ubiju.

Naime, veterinari iz udruženja PDSA su u praksi videli desetine, ako ne i stotine pasa koji su doživeli trajna oštećenja probavnog trakta zbog manjih ili većih komadića kosti. Mnogi od njih su zbog komplikacija i uginuli.

Tako veterinarka Rebeka Ašman ne preporučuje da se psima daju kosti kao poslastice, jer im kosti stvaraju smetnje ili blokade zbog gutanja komadića ili komada kosti. Da bi se oni odstranili, nekad je potrebna i operacija, a nekad su oštećenja tolika da ni operacija ne može da spasi psa.

Veterinari su, takođe, istakli da se upozorenje odnosi i na kuvane kosti koje mogu biti jednako opasne i za vaše pse i mačke.

Neki od proizvođača pseće hrane su ovakve slučajeve ozbiljno shvatili i zatim su prestali prodavati prirodne kosti za pse zbog rizika za životinje.

Izvor: zivotinje.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: