Šta vi kažete: Šetnja psa bez povoca - da ili ne?

Protekle godine samo u beogradskoj komunalnoj policiji podneto je oko 500 prijava zbog šetnje pasa na javnim površinama bez povodnika.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.06.2016.

08:50

Šta vi kažete: Šetnja psa bez povoca - da ili ne?
Foto: Thinkstock

Kažnjeno je 86 vlasnika, jer ostale vlasnike pasa policija po dolasku nije zatekla na mestu prijave. Kako pomiriti želje vlasnika da bez kažnjavanja prošetaju svoje pse i želje građana kojima smetaju pušteni psi? Da li je rešenje u parkovima za pse?

Izvođenje pasa bez povodnika želja je svakog vlasnika, ali i psa. Ipak, građani često nisu oduševljeni kada im prilaze vlasnički psi. Neki iz straha, a neki jer jednostavno nisu ljubitelji životinja.

Ukoliko ste vlasnik psa sigurno vam se dogodilo da prolaznici od vašeg ljubimca sklanjaju decu, prelaze na drugu stranu ulice ili čak uzimaju u naručje svoje pse manjih rasa. Većinu vlasnika to nervira, jer su sigurni da njihov pas nikome ne bi naškodio. S druge strane, incidenti se dešavaju, pa često u medijima čujemo vesti “Agresivan pas ujeo dete”, “Pas napao prolaznika” i slično.

Zakon kaže da je pse bez povodnika dozvoljeno šetati na javnim zelenim površinama od 22 časa do 9 sati ujutru leti, a zimi od 20 časova do 10 časova ujutru. Ipak, u koje god doba dana da izađete na ulicu shvatićete da se ova odluka ne poštuje.

-To zahteva dosta češće prisustvo komunalnih policajaca na terenu, što je trenutno fizički neizvodljivo sa brojem ljudi kojim komunalna policija raspolaže.- kaže Vladan Čolović iz Komunalne policije Beograda za RTS.

Stanislav Stefanović iz Odeljenja za veterinarstvo i zoohigijenu beogradskog Sekretarijata za privredu smatra da je rešenje možda u povećanju broja komunalnih policajaca.

-Mislim da je to u planu, a rešenje je i u samosvesti građana da se pridržavaju odredaba odluke o izvođenju kućnih ljubimaca i da time iskažu svoju odgovornost kao vlasnika životinja.- kaže Stefanović.

U Beogradu ima samo 10 parkova za pse. Oni su jedina oaza gde je vlasnicima dozvoljeno da pse slobodno puste da se igraju. Ipak, manjak ovih parkova je veliki problem. Mnogim vlasnicima parkovi su daleko od kuće, a ima i onih koji nisu zadovoljni ponašanjem pasa i vlasnika u parkovima za pse. Vlasnici manjih pasa plaše se većih puštenih pasa u parkovima, ali im smeta i to što vlasnici ne čiste za svojim ljubimcima.

-Kad bi oni to sredili da tu ne dolaze stafordi, pitbulovi, kada ne bi bilo kamenja na podu, kad bi se to čistilo redovno, ja bih možda i otišla tamo.- kaže za RTS jedna vlasnica psa.

Iako se mnogim vlasnicima takozvanih “opasnih rasa” ova odluka ne dopada, zakon kaže da je ovakve pse moguće šetati isključivo sa korpom i da osoba koja šeta psa mora biti punoletna.

Po svemu sudeći, teško je pomiriti sve ove sukobljene strane – vlasnike pasa i građane i s druge strane vlasnike malih i vlasnike većih ili opasnih rasa pasa.

Kakva su vaša iskustva iz šetnji? Da li ste imali neprijatnih iskustava? Šta vama smeta i šta biste ponudili kao rešenje?

Izvor: zivotinje.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: